Klik for at vende tilbage til forsiden!

 

 

 

 

Nordre 4 i A-rækken - kampreferater


7. runde, tirsdag den 16./3. Af Lau Bjerno

Skanderborg II

 

Nordre IV

 

4½-3½
Robert Rode Petersen

-

Michael Poulsen

 

0-1
Lars Svendsen

-

Knud Erik Juhl

 

0-1
Asger J Andersen

-

Lau Bjerno

 

1-0
Hans Buttenschøn

-

Michael Bo Nielsen

 

0-1
Jørn Andersson

-

Per Mikkelsen

 

1-0
Bjarne Berring Rasmussen

-

Pedram Javan

 

1-Ø
Erik Hansen

-

Henning Kragelund

 

1-0
Bjarne Tornbjerg

-

Anton David

 

remis

Ikke nogen stor præstation i sidste runde i år heller, men dog bedre end i fjor. Lige som sidste år var alle hold jo samlet i samme bygning, men denne gang på en skole rundt i klasselokalerne, hvilket naturligvis gav væsentligt bedre spillebetingelser end Stakladen! Og det var jo meget hyggeligt at kunne følge lidt med i femteholdets kamp. (Dog var det knap så morsomt at se hvad der klart lignede en 4-1 sejr blive til et 2-3 nederlag: Esben og Thomas stod da vist begge fantastisk!) Men for begge Nordrehold var det måske lidt svært at sætte sig op til kampen, da vi hverken risikerede nedrykning eller præmier.
Pedram havde glemt det igen!! Ærgerligt, når han nu lige har spillet så godt i de seneste holdkampe!
Per syntes ikke jeg skulle skrive om hans parti, men blot sige at han ikke kunne finde spillestedet! Jeg må dog i sandhedens interesse fastslå, at Pers krop i hvert fald nåede frem....
Selv kom jeg direkte fra arbejde - og det kan altså ikke anbefales: Det første par timer gik det nogenlunde, men så skulle jeg lige være smart og snuppe en bonde: Goddag, Bonde - farvel, Hest! Også Henning tabte - jeg så ikke lige hvad der skete.
Men så er det negative også sagt: Knud Erik slog Lars Svendsen efter samme recept, som jeg brugte mod samme spiller for to år siden: Vandt tidligt et par bønder og kørte den sikkert hjem. (I øvrigt: Sic transit gloria mundi! Den gang slog fjerdeholdet Skanderborg I med 5-3 (vi var jo i gruppe med både Skanderup I og II) - i år tabte tredjeholdet jo 2½-5½ til dem).
Også 2 x Michael vandt - Nielsens modstander bukkede tidligt, og Poulsens parti var vist spil til et mål.
Som sidste mand gav Anton allernådigst remis med en bonde over. Det skal han ikke høre et ondt ord for: Så kunne vi komme tidligt hjem! (Mindes nogen mon Knud Erik mod Hans Buttenschøn for to år siden?) Og selv om det kostede et matchpoint, beholdt vi med 29 point lige nøjagtig vores tredjeplads foran Skanderborg II med 28½ - og andenpladsen havde som sagt under alle omstændigheder været uden for rækkevidde. Viby II vandt rækken sikkert med 39 foran Skødstrup med 33½.
På trods af nederlaget beholdt jeg topscorerværdigheden med 5½ foran Michael Poulsen 5, Michael Bo og Henning hver 3½. Holdet har i øvrigt fem kandidater til den udlovede præmie for at deltage i alle holdkampe: Anton David, Henning
Kragelund, Per Mikkelsen, Michael Bo Nielsen og:

Lau Bjerno

6. runde, mandag den 23./2. Af Lau Bjerno

Nordre IV

 

Viby IV

 

5-3
Hans Rasmussen

-

Berno Hansen

 

0-1
Lau Bjerno

-

Brian Kristensen

 

1-0
Michael Bo Nielsen

-

Jon von der Lippe

 

1-0
Per Mikkelsen

-

Poul Erik Andersen

 

1-0
Pedram Javan

-

Per Møller

 

1-0
Henning Kragelund

-

Kurt Aalbæk

 

remis
Henrik Brøchner

-

Jürgen Fode

 

remis
Anton David

-

Max Jansen-Lange

 

0-1

Øje for øje...
Først var det femteholdet, der blev ramt af en øjenskade, da Thor måtte på operationsbordet. Så ramtes førsteholdets Niels Danstrup af noget efter sigende fuldstændig tilsvarende. Og lige ved starten på dagens runde ringede Michael Poulsen fra skadestuen med, må man håbe, dog knap så alvorlige øjenproblemer. Lad os håbe, de alle kommer sig!
Heldigvis kom Hans Rasmussen (hvoraf man kan se, det er en god ide at møde op i klubben, selv når man ikke (tror man) skal spille!), så efter en halv time blev Hans sat ind. Da Hans gjorde sig skyldig i en overseelse, gav det desværre Berno revanche for nederlaget i efterårets klubturnering. Jeg kom meget hurtigt foran med en bonde mod Brian Kristensen og fik oven i købet klar stillingsfordel, så tvivl om udfaldet blev der aldrig. Også Michael Bo, Per og Pedram vandt meget sikkert, og Henning burde også klart have vundet, men kom desværre til at give modstanderen mulighed for evig skak. Henrik stod også klart bedst, men spillede ikke slutspillet helt præcist, og måtte indstille gevinstforsøgene pga. tidnød. Og Anton blev atter snydt af en skoleskakspiller, men Max Lange er jo da selvfølgelig også noget af et navn!
En sejr, javel. Men ingen kunne have beskyldt os for urimeligt held, hvis vi havde vundet 7-1...
På topscorerlisten fører jeg med 5½ foran Michael Poulsen 4, Henning 3½, Pedram 3, Michael Bo og Per 2½, Knud Erik og Anton 2.
Sidste nyt: Se de forventede scorer her. Om vi scorede over eller under forventet, er jo et definitionsspørgsmål: Ganske vist burde vi efter tabellen have lavet 5½ point, men da Hans jo først blev sat ind efter ½ time, og hans parti dermed ikke bliver ratet, skal hans forventede 0,97 point (!!) jo egentlig trækkes fra, og dermed har vi kun 4,53 i forventet! Men selv om nederlaget på 1.bræt altså ikke regnes med i ratingstatistikken, tæller det jo desværre alligevel med i turneringsstillingen... 

5. runde, mandag den 2./2. Af Lau Bjerno

Brabrand

 

Nordre IV

 

3-5
Heine Christensen

-

Michael Poulsen

 

1-0
Søren T. Sørensen

-

Knud Erik Juhl

 

0-1
Peder Herborg

-

Lau Bjerno

 

0-1
Henrik Andersen

-

Michael Bo Nielsen

 

0-1
Allan Sørensen

-

Per Mikkelsen

 

1-0
Ole Schmidt

-

Pedram Javan

 

0-1
Ove Thybring

-

Henning Kragelund

 

1-0
 

-

Anton David

 

Ø-1

Denne gang var alle mand der søreme til tiden! Sådan da - i det mindste inden urene blev sat i gang. Anton var så uheldig ingen modstander at få, men det gav da et point efter en time. Jeg var ikke meget længere om at vinde - min modstander lod mig fange en officer i forhåbning om et kongeangreb, der dog aldrig rigtigt blev farligt. Og Knud Erik bragte os på 3-0 uden megen slinger i valsen. Og rundt omkring så det ellers fornuftigt ud - bortset fra femte bræt, hvor Per tidligt stod til tab.
Men Michael Poulsens stilling blev lige så stille dårligere, eller måske var den bare ikke så god, som den så ud til? I hvert fald tabte vores topbræt for første gang, hvorved undertegnede for resten har overtaget topscorerværdigheden (4½/5, og det bliver jo ratet i år!). Også Henning måtte ned, og Pedram og Michael Bo fik spillet gode stillinger ned i noget, der påfaldende lignede tabsstillinger. Men godt var det at se, at der blev kæmpet! Især var det rart at se Pedram lægge sig i selen til en udekamp! Og heldet var med os og anstrengelserne blev belønnet, for begge fik vendt slaget og endte såmænd med at vinde. 5-3 var nok noget i overkanten set udfra stillingerne undervejs, men det tager vi med!
At det så formodentlig er noget under forventet, er så en anden sag: Bortset fra de øverste par brætter (hhv. 2010 og 1805) har Brabrandspillerne nærmest uhyggeligt lidt i rating. F.eks. står min modstander på tredje bræt noteret for 1271 på DSU's hjemmeside! Brabrand var da også et af de to hold, der lå under os i tabellen efter 4. runde.
(Sidste nyt: Se de forventede scorer her).

4. runde, tirsdag den 9./12. Af Lau Bjerno

Nordre IV

 

Hinnerup I

 

3½-4½
Michael Poulsen

-

Jan Rasmussen

 

1-0
Knud Erik Juhl

-

Morten Dreisler

 

0-1
Lau Bjerno

-

Keld Thomsen

 

1-0
Michael Bo Nielsen

-

Villy Knop

 

remis
Per Mikkelsen

-

Jørgen Rønde

 

0-1
Pedram Javan

-

Hans Jørgen Mikkelsen

 

0-1
Henning Kragelund

-

Erik Mølgård

 

1-0
Anton David

-

Niels Kring

 

0-1

En sort dag: Sort vandt 6 af de 8 partier! Michael Poulsen var som sædvanlig sikker og har stadig maksimum, og Henning og jeg følger stadig lige i hælene med henholdsvis 3 og 3½. Knud Erik tabte derimod hurtigt, og det samme gjaldt Anton, der blev grundigt snydt af en skoleskakspiller. Heller ikke Pedram fik spillet til at køre og måtte ned, mens Per burde have stået for dagens syvende sorte gevinst. Hvordan han bar sig ad med at tabe, så jeg ikke, men en grov buk må det have været. Eneste Nordremand, der fik point med hvid, var Michael Bo der gav remis i en kedelig stilling efter symmetrisk åbningsspil.
3½-4½ havde været fremragende mod Hinnerups normale førstehold, men da de stillede med 6 reserver, er det et lille halvt point under vores forventede score på 3,98. 

3. runde, tirsdag den 9./12. Af Lau Bjerno

Viby II

 

Nordre IV

 

5½-2½
Dennis Hellegaard

-

Michael Poulsen

 

0-1
Svend Enevoldsen

-

Knud Erik Juhl

 

remis
Børge Hansen

-

Lau Bjerno

 

remis
Andreas Sørensen

-

Michael Bo Nielsen

 

1-0
Brian Sørensen

-

Per Mikkelsen

 

remis
Thomas Blum

-

Steen Christensen

 

1-0
Peter Grove

-

Henning Kragelund

 

1-0
Berno Hansen

-

Anton David

 

1-0

Det betyder jo meget i skak at være mentalt forberedt, så man er klar til at spille. Jeg tænker ikke på åbningsforberedelser, men på at sætte sig op til at yde en indsats. f.eks. er det normalt en dårlig ide at komme for sent - også for de andres skyld. Henning kom i god tid! Jeg var der cirka fem minutter i. De andre kom dryssende efter klokken syv. Undtagen Michael Bo og Pedram - dem måtte jeg ringe til. Michael havde glemt det! Men han kom i det mindste. (Han troede faktisk, det var i går mandag, han havde glemt det, og blev derfor lettet, da jeg jeg ringede!) Pedram havde ikke glemt det! Men han vidste ikke lige hvor Viby var, eller hvordan man kom dertil...
Heldigvis (for Pedram) var Steen villig til at springe til som reserve, selv om han ikke kunne være der før lidt i otte. Hans modstander var dog åbenbart lige så glemsom og kom halsende i en taxa omkring fem minutter før Steens ankomst! Da det var Steen, der havde sort, havde han derfor stadig næsten to timers betænkningstid!!
Men alt i alt var sådan en optakt måske ikke lige den bedste start på kampen, og da jeg til min ærgrelse ikke fik en pind ud af de hvide mod Børge i en dronninggambit og vi derfor tog remis efter 12 træk, var grunden lagt til et mindre positivt resultat. Flere af de andre talte om "stormesterremis" og brugte ord som øv og fy. Jeg må blankt afvise kritikken! Jeg er altså for det første ikke stormester (hvilket jo næppe overrasker mange), og jeg var derfor for det andet heller ikke i stand til på forhånd at vide, at partiet ville udvikle sig som det gjorde. Men i slutstillingen kunne jeg dog sagtens se, at Børge snart ville spille c5, og at vi dermed ville havne i et helt lige og gabende kedeligt slutspil.
Michael Poulsen vandt for tredje gang og har nu topscorerværdigheden alene (hidtil havde han måttet dele titlen med Henning og mig) Knud Erik holdt lidt heldigt remis mod Enevoldsen i et spændende parti, og også Per fik en halv.
Resten fik altså smæk  Viby II er også et godt hold; de eneste med over 50% i forventet var Michael P. (0,90!) og Steen (0,52). Men for første gang har vi scoret under vores forventede score (3,38), så nu må vi tage os sammen!

2. runde, tirsdag den 18/11. Af Lau Bjerno

Skødstrup II

 

Nordre IV

 

5-3
Lars Clausen

-

Michael Poulsen

 

0-1
Søren G. Christensen

-

Knud Erik Juhl

 

1-0
Ole Friis

-

Lau Bjerno

 

0-1
Mads Gregers Nørby

-

Michael Bo Nielsen

 

1-0
Anders Nielsen

-

Per Mikkelsen

 

1-0
Niels Gade Christensen

-

Pedram Javan

 

1-0
Leo Christiansen

-

Henning Kragelund

 

0-1
Bent Ole Pedersen

-

Anton David

 

1-0

Pedram var først færdig - og færdig på mere end en måde! En ting er at knægten havde glemt, at vi skulle spille (sympatiaktion med Michael Gejel?) - det var da også så længe siden som dagen før, han var blevet mindet om det! En anden ting er, at han af en eller anden grund ikke kan tage sig sammen til at spille ordentligt til udekampene. Det huede ham dog ikke helt, da jeg fortalte ham, at partierne jo bliver ratet, så måske er det den motivation, der skal til fremover? Jeg var også hurtigt færdig i mit favoritvåben (!!) med hvid mod fransk: Afbytningsvarianten! Vi fik ret hurtigt afviklet til et springerslutspil med lille hvid fordel. Da jeg afslog Sorts remistilbud, valgte han at afbytte springerne på en måde, der forceret førte til en stilling af typen 'den, der først flytter kongen, taber!' Han mente vel han havde flest ventetræk, men han fik i så fald ikke spillet det rigtigt. Michael Poulsen vandt meget overbevisende, selv om hans modstander "kun" havde 88 mindre i rating end Michael. Henning spillede meget skarpt mod Leo Christiansen og fangede hans konge i centrum. Let så det ikke ud, men Henning formåede at bevare presset og vandt! Per burde også have vundet i noget, der vist skulle have været Trompovski, men Per byttede rundt på to træk, og så blev det ekstra skarpt! Han stod formodentlig til gevinst, indtil han satte et tårn i slag. De øvrige kom under pres, og måtte altså ned, selv om de kæmpede godt. Et forventeligt resultat mod et lidt bedre hold. Se de forventede scorer her. Se partierne her!
Morsomt var det i øvrigt at lægge ører til Skødstrups interne snak om deres førsteholds nederlag til Nordre III i søndags. F.eks. havde de ikke ligefrem høje tanker om deres tidligere klubkammerat Henning Reiths: "Hvis man overlever åbningen mod Henning uden at være bagud med mere end én officer, vinder man næsten automatisk". Godt, Henning vandt!!

1. runde, mandag den 27/10.  Af Lau Bjerno

Nordre IV

 

Silkeborg II

 

6½-1½
Michael Poulsen

-

Jack Thostrup

 

1-0
Knud Erik Juhl

-

Kent Rasmussen

 

remis
Lau Bjerno

-

Kasper Jørgensen

 

1-0
Michael Bo Nielsen

-

Benny Danielsen

 

0-1
Per Mikkelsen

-

Poul Nørgaard

 

1-0
Pedram Javan

-

Johnny Rasmussen

 

1-0
Henning Kragelund

-

Ove Jelling

 

1-0
Anton David

-

Jesper Karup

 

1-0

Vort nye stærke førstebræt kom hurtigt i vanskeligheder, og der røg et par bønder - det vender vi tilbage til. På de to nederste brætter stillede Silkeborg med reserver (dog ikke med Martin Frøkjær - det havde ellers været hyggeligt), så der var til gengæld ingen slinger i valsen med sikre sejre til Henning og Anton. Sidstnævnte fik endda lov at brillere med et flot matangreb, da modstanderen noget uheldigt valgte at bytte sin sortfeltede kongeindiske forsvarsløber af. Også Pedram og Per viste sig for stærke for deres modstandere. På de øverste fire brætter var der mere kamp om det, og Michael Bo gik desværre mat, lige som jeg troede han var ved at komme ovenpå. Selv spillede jeg fransk og min modstander valgte fremstødsvarianten med Ld3, hvor Hvid ofrer en bonde for at få aktivt spil. Jeg snuppede den første bonde, men ikke den anden (som Sort jo alligevel skal aflevere igen), men lod damen stå på d4 i nogen tid. Min modstander kunne ikke finde en plan og endte med at forære mig en kvalitet, som blev til et helt tårn, da han lige ville indskyde nogle trusler inden han slog min løber (det er jo det lumske ved de løbere: de kan også gå baglæns!) Ude i baren spurgte jeg Michael P, om han levede endnu, og han svarede 'ja, men sikkert ikke ret meget længere' - pessimismen fejlede ikke noget! Knud Erik mistede en bonde mod den tidligere Århus-mand Kent Rasmussen og kom lidt på hælene. Men slutspillet med to lette til hver var ikke let, og postmesteren fik bjærget den halve.
Michael Poulsen kæmpede endnu den håbløse kamp - man må sige, han hurtigt har tilpasset sig holdets stil: Står man til tab skal man bare blive ved at kæmpe! Hvad betyder et par bønder? Blot man sørger for at beholde et tårn og en let officer, så man kan sætte modstanderen mat i den sidste tidnød!! Men spændingen varede til det sidste - den lille mat-i-tre dukkede op, da Michael havde ca. 40 sekunder tilbage på det hurtiggående elektroniske ur, og vi stod og trippede: Ser han den? Kom nu, træk nu! Men hvorfor skynde sig? Han havde da stadig syv sekunder, da matten var der! Det er godt med en sikker mand på første bræt!
I referatet på Silkeborgs hjemmeside kan man i øvrigt læse at vi var "en på papiret overkommelig modstander", som de "i forrige sæson slog 7 - 1". Nu er vi jo nogle, der ikke giver meget for de der ratingtal (rønnebærrene er sure, sagde ræven, da den ikke kunne nå dem), men de havde da ganske rigtigt ca. 100 mere i snit end os denne gang. Men det hold de slog for to år siden, var jo et reservespækket hold på kun syv mand (Silkeborg havde pure nægtet at flytte kampen, selv om vi spurgte pænt!), så det var vel knap nok "os" de slog. Men derfor er vi da ikke kede af revanchen!