Nordre I i 1. Division - kampreferater


7. runde, søndag den 10. marts 2024 - Af Peer Ole Pedersen m.fl.
 

Viborg I - Nordre I   2 - 6
Allan Holst - Tom Petri   ½ - ½
Peter Graves - Jan Christensen   ½ - ½
Jes Uffe Harholm - Thomas Klitgård   0 - 1
Claus Rossen - Jens Abildlund   0 - 1
Thomas Højbjerg Suarez - Nina Høiberg   ½ - ½
Erik Laursen - Jan Rewitz   ½ - ½
Byrial Jensen - Per Holst   0 - 1
Jens Lysgaard - Peer Ole Pedersen   0 - 1

Solid sejr

Sidste runde i 1. division gruppe 2 blev spillet i Silkeborg på det vante sted ’Lunden’, som vi måtte dele med en overvældende mængde strikke-entusiaster. De forstyrrede dog ikke vores spil.

Med et forspring på 3 brætpoint og 3 matchpoint inden sidste runde til Esbjerg Skakforening var vi favoritter til at rykke op – men man skal jo aldrig føle sig alt for sikker. Det gik imidlertid glat – Ålborg tog point fra Esbjerg, og det så efterhånden ret umuligt ud at misse oprykningen.

Slutresultatet blev en ret sikker sejr til os på 6-2 mens Esbjerg og Ålborg delte 4-4.

Tom: "Interessant åbning - vel nærmest en slags London i baghånden, hvor jeg spiller et hurtigt c4 - Allan Holst spiller en interessant løbermanøvre, men jeg reagerer fornuftigt og får en lille - men sikker - fordel som varer til træk 20, hvor jeg tager imod Allans remistilbud, da jeg ikke synes jeg har fået spillet det optimalt - slutstillingen er dog nok stadig bedre for mig, men en type fordel, der nemt kunne risikere at fuse ud."

Jan C: "Ultra kort remis. Valgte en Grünfeld opstilling, som jeg ikke har kørekort til. Tilbød remis efter 11 træk, hvilket han hurtigt tog imod.

Thomas vandt, jeg så ikke hvordan, men et godt resultat mod altid farlige Harholm.

Jens spillede et fint parti mod Claus Rossen og vandt fortjent (så vidt jeg kunne se). Jens har spillet godt og er oppe på 2150 (2180 i elo) efter sidste runde. Dejligt at have ham på holdet.

Nina: ”Jeg fik ingenting ud af åbningen, men afslog alligevel en hurtig remis, fordi der stadig var gang i 7 af 8 partier mellem Esbjerg og Aalborg. Umiddelbart i forlængelse af afslaget, spillede jeg 3 træk, hvor det ene var dårlige end det andet, og min modstander fik klar fordel. Da oprykningen var helt sikkert, tilbød jeg selv remis – uden viden om hvor dårligt jeg stod. Vi opdagede det heller ikke under efteranalyserne, men computeren er ikke i tvivl. Det var en meget heldig remis!”

Jan spillede remis – desværre fik jeg ikke fulgt godt nok med i andres partier – men Jan har også vundet rating på holdet.

Holst: "Jeg fik min femte hvide – en Katalaner – og atter en modspiller, som spillede tilsyneladende gode træk, som tilsyneladende fjernede hvids kontrol. Imidlertid blev sorts brikker jaget tilbage. Vores stilling efter 12 træk er spillet over 10 gange og med næsten samme resultat i alle partierne. Jeg vandt en bonde og havde pres, og efter at have byttet næsten alle officerer fik jeg et nemt vundet slutspil. Min gode score i år var mod spillere, som var klart lavere ratet end mig (et udtryk for Nordres styrke ??), og jeg fik nytte af 60 års søgen efter et åbningsrepertoire, som passer mig."
Peer Ole: Holst giver tryghed på holdet!

Jeg (Peer Ole) spillede frygtelig usikkert og min på papiret svagere modstander blev ved med at finde de gode træk. Partiet var dog i nogenlunde balance indtil træk 16 hvor det i en kompliceret stilling vippede over til min fordel. Til sidst endte det med (sort sætter mat i 4):

Red.: Find selv den forcerede mat i 4, kommer senere på ugen, hvis du ikke finder det! Tip: Kig på billedet under Nyheder ;-)

 

Der fulgte: 1...De3+ 2.Kd1 (på 2.Kb1 kommer jo 2...De1+!) 2...De2+! 3.Kc1 og nu 3...Dxf1+!
... der er jo mat efter 4.Lxf1 Te1#

 

6. runde, søndag den 28. januar 2024 - Af Nina Høiberg
 

Nordre I - Aalborg I   7½ - ½
Tom Petri - Jens Kølbæk   ½ - ½
Jan Christensen - Sune Kovshøj   1 - 0
Thomas Klitgård - Bjarne Sønderstrup   1 - 0
Jens Abildlund - Elena G Steffensen   1 - 0
Nina Høiberg - Christian V Nielsen   1 - 0
Jan Rewitz - Kamen Kamenov Kalinov   1 - 0
Per Holst - Svend Ole H Poulsen   1 - 0
Peer Ole Pedersen - Shagan Djanian   1 - 0

Kæmpesejr

Lad os slå fast med det samme – det var en dårlig dag for ”Liga-hadere”! Vi er nu snublende tæt på at rykke op efter at have vundet runden med 3 point mere end vores nærmeste konkurrent, Esbjerg. Det var egentlig ventet, at Esbjerg ville have lagt lidt afstand til os, fordi Aalborg normalt har et stærkt hold. Klubben har 20 mesterspillere, hvoraf 14 har over 2000 i rating, men desværre for dem (og Esbjerg) havde de 4 afbud – bl.a. fra bræt 1 og 2, og det var kun lykkedes dem at lokke 6 mesterspillere med til matchen. Vi havde til gengæld fuldt hold, dog med et par halvsyge folk på bræt 1 og 8, men det gik endda:

Bræt 1: Tom og Kølbæk så ud til begge at være nogenlunde fredeligt indstillet i en Modern, hvor Tom var sort. Hvid kunne et par gange ha’ spillet skarpere, men valgte det sikre, og inden nogen af dem nåede at komme i tidnød, sad de tilbage med hver to tårne og 3 bønder på samme fløj.

Bræt 2: Jan C lykkes næsten altid med at få sjove stillinger – også denne dag. Hvid mod Pirc, og Jan retter blikket mod sorts konge. Han kommer hurtigt til at stå komfortabelt og vælger at snuppe bonden på b5 (med klar fordel) i nedenstående diagramstilling, og kører pointet sikkert hjem derfra.

Jan ville dog ha’ vundet rundens fiduspokal, hvis han i stedet for at tage bonden, havde spillet det flotte 24.Sf6 (24…Lxf6 25.Dxf6 Dxf6 26.Txe8 Dg7 27.Lxg7)

Bræt 3: Thomas stod for rundens hurtigste sejr. OK – med pæn hjælp fra modstanderen, men det lever vi med ;-) Engelsk åbning, hvor Thomas nok stod lidt under i første del af partiet, men det får han rettet op på, så stillingen omkring de 20 træk er nogenlunde lige. Thomas spiller på en isoleret bonde, som Bjarne har fået sig i a-linjen, samtidigt med, at Bjarne kigger ned på en hængebonde, som Thomas har stående på b7. Pludselig ændrer hvid dog taktik og vælger at satse på kongeangreb i stedet. Brikkerne flyttes i retning af Thomas’ konge, men varianten falder til jorden, formentlig fordi hvid overså Thomas’ smarte forsvarstræk efter Dh5:

 

 

Thomas spiller ...f5!! – og hvid gav op.

 

Bræt 4: Jens og Elena ender også i noget Pirc-halløj, hvor Elena hurtigt spiller ...d5. Det ligner noget, ingen af de to har helt kørekort til. Maskinen bryder sig ikke om Jens’ 8.Lf4, men det var vel den gamle ”London-hånd”, der ikke kunne styre sig ;-) Det udligner sig dog hurtigt igen, og med små unøjagtigheder fra begge sider, holder stillingen sig nogenlunde lige indtil træk 15, hvor Elena reagerer forkert på Jens’ d5-bondefremstod i centrum. Elena vælger at gå forbi med ...c5, hvorefter hun har en evig hængebonde på e7, som Jens kan spille imod. Elena prøver at ruske op i stillingen ved at køre frem med bønderne foran sin konge. Måske ikke verdens bedste plan, når samtlige Jens’ tunge officerer står lige i nærheden. Først ryger der et par bønder, og Elenas åbne kongestilling gør resten nemt for Jens.

 

Bræt 5: Jeg (Nina) havde sort nr. 5 af 6 mulige. På et tidspunkt lærer man vel at elske det! I dagens parti havde jeg på fornemmelsen, at jeg var ved at blive spillet helt ned, men det viser sig at være en fejlvurdering. Jeg så syner, men fandt de rigtige træk og spillede et stykke tid med mere end +3. Da jeg jo troede, jeg måske stod dårligt, forsøgte jeg med noget fusk. Min plan var egentlig fin, men jeg gennemførte den fra forkert felt (...Sc3 i stedet for ...Sa3), og pludselig var stillingen helt lige. Heldigvis for mig spillede min modstander umiddelbart derefter forkert, og hans stilling brød helt sammen.

 

Bræt 6: Man kan både se på Rewitz’ kulør og hans spil, at han har brugt lidt mere tid på rejser end på skak på det seneste ;-) Det var ikke helt uden hjælp, det point kom i hus!! De to kombattanter skiftedes til at spille dårlige træk, indtil modstanderen i stedet for at få klar fordel ved at ofre tårn i centrum lavede en kæmpefejl med ...h6. Derefter kom Rewitz heldigvis i tanker om igen, hvad skak går ud på!

 

Bræt 7: Fransk åbning. Så er man helt tryg ved, at Per ved, hvad han har med at gøre. Stille og roligt bygges fordelen op – lidt for stille af og til, synes computeren dog. Et par gange kunne partiet være afgjort hurtigere, men så længe holdet ikke forhindres i at nå hjem til håndboldfinalen, så er sikkerhed frem for smarthed helt ok. Det var endnu en sikker sejr til Per.

 

Bræt 8: Så nåede vi frem til Peer Ole, som både var sygdoms- og arbejdsramt! Og det kunne ses. Men han kæmpede, og han vandt! NRK1 sender, som mange ved, direkte skak fra hurtigskak- og lynskak-VM hvert år i juledagene. Når partierne sendes live, kører der en bjælke over brættet, som viser, hvem af spillerne der har fordel, og hvor stor fordelen er. Undervejs kan seerne sende mails ind med spørgsmål, ris og ros. Her seneste jul var der en bedstemor, som skrev, at hun altid fulgte med, når de sendte skak. Hun kendte ganske vist ikke reglerne, men hun syntes, det var så sjovt at se, hvordan bjælken (som hun kaldte pilen) fór frem og tilbage, når spillerne lavede fejl (eller gode træk). Lad mig sige det sådan: Hun ville virkelig have nydt at følge med, hvis det her parti var sendt live ;-)

 

5. runde, søndag den 14. januar 2024 - Af Nina Høiberg m.fl.
 

Esbjerg I - Nordre I   3½ - 4½
John Rødgaard - Jørn Sloth   ½ - ½
Johnni Veng - Tom Petri   ½ - ½
Hans Buus Pedersen - Jan Christensen   ½ - ½
Iver Poulsen - Thomas Klitgård   ½ - ½
Ove Weiss Hartvig - Poul Erik Nielsen   0 - 1
Torsten Lindestrøm - Nina Høiberg   ½ - ½
Ole Bønnelykke - Per Holst   0 - 1
Lars Wilton Pedersen - Peer Ole Pedersen   1 - 0

Topopgør

Vi vidste allerede inden turneringen gik i gang, at vi skulle spille uden Abildlund og Rewitz i hhv. 2 og 3 af runderne. Det bliver dog svært at bruge afbuddene som undskyldning, hvis vi ikke rykker op, for vores reserver har scoret 5½ af 6!! Som udgangspunkt var det selvfølgelig lidt uheldigt med hele 2 afbud mod vores direkte konkurrent til oprykningen, men med Jørn og Poul Erik som reserver fik vi slået 2 fluer med ét smæk. Dels blev holdet stærkere end vores ”rigtige” hold, dels lykkedes det ved at stille med Sloth på bræt 1 at ødelægge Esbjergs forberedelser på samtlige brætter. Ud fra ratingtal og hidtidige resultater kunne man forvente en ret lige match – med lille plus til os. Og præcist sådan gik det. Nu er der lagt op til 2 meget spændende afsluttende runder. Vi står helt lige på brætpoint, men fører for nuværende med 3 matchpoint. Godt sidste runde afvikles samme sted for alle hold. Det bliver sjovt!

 

Der var ikke meget kampskak på bræt 1: Rødgaard tilbød remis efter træk 7, og Sloth valgte efter lidt betænkningstid at tage imod. Det betød dog ikke, at de to ikke fik kigget på skak, for de næste timer blev brugt i analyselokalet …

 

Bræt 2 var endnu hurtigere på remisaftrækkeren: 5 træk og så var det parti færdigt. Det var nu ikke overraskende. Tom og Johnni er gamle analysevenner (og bofæller), og spiller aldrig, når de mødes over brættet.

 

Bræt 3 iflg. Jan: Jeg kom godt hjemmefra med g3-varianten mod Slavisk. Da Hans Buus afveg hovedvarianten, fandt jeg desværre ikke den kritiske fortsættelse. Det er herefter nogenlunde i balance. Jeg ofrer en bonde for at svække hans kongestilling. I træk 22 mister jeg desværre endnu en bonde, og nogle træk senere mangler jeg en hel håndfuld.

Vi kommer ind i partiet efter sorts 28. træk. Enhver seriøs modstand er ikke længere mulig, og diagrammet afslører, at det har været slemt for hvid de sidste mange træk. Vi er i tidnød, og jeg fyrer sidste patron af 29.g4!?? Tb8?? (29...fxg4! og jeg er stadig helt væk). Helt naturligt vil sort udvikle den dårligst placerede brik – men nu er det kun remis.

30.gxf5! og sort er nødt til at tage evig skak med 30…Tb2 31.Kh3! Tb3 32.Kh2 osv. Synd for min sympatiske modstander, der havde spillet et godt parti.

 

Bræt 4 iflg. Thomas: Jeg spillede en for mig ny variant, og overså en taktisk detalje, som heldigvis ikke betød det store. Men det gjorde mig nervøs, så jeg tilbød en halv.

 

Bræt 5 iflg. Poul ErikJeg fik med hvid lov at spille min Fynsmestervariant, og efter hans ...Sh6 gik jeg til min modstander med h2-h4; ikke nødvendigt, men sætter modstanderen under pres. Det gjorde siden udslaget, da han tidspresset missede en mulighed på min traditionelle unøjagtighed, og til sidst blev han helt udmanøvreret.

 

Bræt 6 iflg. Nina: Efter upræcist åbningsspil, stod jeg lidt presset. Torsten fik chancen for stor fordel, men valgte en fortsættelse, som kun beholdt den lille fordel. Vi fik begge brugt for meget tid, og på et tidspunkt valgte jeg at give en bonde for – om ikke andet – lidt sjovt modspil. Bondeofferet var ok, men det var fortsættelsen ikke. Heldigvis var stillingen kompliceret, og Torsten fandt i skyndingen ikke gevinsttrækkene. Tværtimod fortsatte han sin gode vane fra tidligere kampe med på et tidspunkt at sætte en kvalitet i slag mod mig. Derefter var det mig, som ikke fandt bedste fortsættelse, og da røgen var lettet efter de 40 træk, enedes vi hurtigt om remis.

 

Bræt 7 iflg. NinaPer er i gang med en super sæson. Denne gang gik det ud over Ole Bønnelykke. Noget Nimzo-indisk der var ret lige, indtil Ole på et tidspunkt vælger frivilligt at spille sin hvidfeltede løber ud over a6 for at bytte den for en af Pers springere. Derefter står Per vist bare bedst. Nogle træk senere gør han i hvert fald. Oles sorte løber bliver også byttet for en springer, og Per sidder med 2 løbere, der peger ned mod sorts konge. Ole sidder til gengæld med 2 springere, som Per langsomt men sikkert fratager diverse felter, så de begge ender med at stå uvirksomme nede på 8. række. Per lægger an til kongeangreb, samtidigt er sorts dronning ved at blive fanget i h-linjen, og hans stilling falder helt sammen. Den ene springer forsøger uden held at komme dronningen til undsætning, men kun for så endnu engang at ende på randen – denne gang i h-linjen. Uden dronning og med 2 springere, der ikke kunne flytte gav Bønnelykke op i nedenstående stilling, hvor Per netop har spillet f4-f5 med en ret tydelig plan (og dermed var matchen vundet for os):

 

Bræt 8 iflg. NinaPeer Ole var sort i noget engelsk-halløj, og når man ikke kendte det, lignede det hurtigt, at han stod virkelig dårligt. Han førte godt nok med en bonde, men den kunne han ikke holde, og samtidigt så det ud som om, Peer havde mere end svært ved at få sine brikker fornuftigt ud. Men computeren er ikke enig. Stort set lige spil, hævder den. Kun en forkert kongemanøvre (Ke8-e7-d7) sender pæn fordel over til Wilton, men han kvitterer for det ved næsten med det samme at vælge forkert plan, så stillingen igen bliver helt lige. Desværre vælger Peer så en forkert plan. Ofrer en bonde og overser, at Wilton kan sætte sin løber imellem på en skak – og samtidigt dække den bonde, Peer troede, han skulle vinde tilbage. Derefter var det desværre slut.

 

4. runde, søndag den 10. december 2023 - Af PE Nielsen
 

Nordre I - Silkeborg I   5½ - 2½
Tom Petri - Per Knudsen   ½ - ½
Jan Christensen - Jakob Bang Pedersen   1 - 0
Thomas Klitgård - Peter Kristensen   ½ - ½
Poul Erik Nielsen - Flemming Hundebøll   1 - 0
Nina Høiberg - René Toftgaard Jensen   1 - 0
Jan Rewitz - Søren Mejrup   ½ - ½
Per Holst - Michael D Sørensen   ½ - ½
Peer Ole Pedersen - Peter Haarup   ½ - ½

Sejr uden tab

Da der ikke er så mange på holdet, der kan skrive, tager jeg som reserve referatet. Kampen startede med en delvis udsættelse, idet halvdelen af Silkeborgholdet troppede op i Christianskirken! I Divisionsturneringssystemet står dette som "spillested", hvis man klikker på klubnavn, og det er jo for så vidt rigtigt ... til daglig, men meget misvisende - forsøger om det kan rettes ... Under "Kampe" står det rigtige kamp-spillested!

Nå, ikke alle kunne vente på, de sidste Silkeborgspillere dukkede op - de var heldig med at træffe Mikkel, der ved en tilfældighed var nede og hente pengekassen! - så de gik i gang, noget rod! Nå pyt, til det væsentlige, skakken, vi starter med fire af de fem remiser:

Tom: Overraskede Per Knudsen lidt med de sorte i en g3-kongeinder - Per valgte en sikker men halvsjælden fortsættelse, og jeg gik hårdt til ham - lidt for hårdt, troede jeg, og tog imod remis i træk 13. Efteranalyserne viser dog, at partiet var i balance hele vejen, remis.

Thomas i flg PE: Fik med sort lidt problemer i en 3.b3 sicilianer, men efter et par unøjagtigheder fra modstanderen kom Thomas ovenpå. Desværre spillede Thomas lidt for smart, og den lejlighed benyttede modstanderen til at udligne, remis.

Holst: Efter 3 af 3 med lutter hvide blev jeg udsat for den urimelighed, at jeg skulle spille sort. Min modstander forsøgte sig med det Jobava system, som Per Hansen er ivrig fortaler for (1.d4, 2.Sc3 og 3.Lf4). Jeg besluttede mig for at spille 2... d5 og 3...a6, men hvid formåede i få træk (vi tog remis efter 14 træk), at få stillingen gjort knastør. Nu må jeg også snart have hvid igen, remis.

Peer Ole: Mit parti kom ikke ud over remisgrænsen, desværre meget symmetrisk; jeg prøvede at bryde, men det blev farligt (for mig) - så vi tog trækgentagelse, remis.

Den sidste remis vender vi frygtelig tilbage til, her gevinsterne:

Jan C: To dage på hotel i Ballerup med maveforgiftning. Var så medtaget at jeg ikke sansede at melde afbud. Kom ved et mirakel hjem og sov 24 timer – nu var det for sent med afbud. Tilbød remis efter 12-13 træk i en let fordelagtig stilling. Lidt efter bliver dronningerne byttet af, og pludselig står jeg godt! Tror jeg overser noget banalt omkring træk 23 – der må være noget der vinder let. I stedet tillader jeg sort at komme lidt ind i kampen med et kvalitetsoffer. Overraskende nok viser jeg fornuftig teknik og vinder efter 52 træk. Gevinst.

  Jan C finder gevinsten, Klitgård må give remis mod juletrøjen, jeg ser på
Foto: Mikkel Hansen

Poul Erik: Jeg havde hvid i en slaver, hvor begge fiancherer løberne på K-fløjen, i sig selv ikke ophidsende. Men det bliver det så, da jeg vælger en forrykt fremrykningsplan med a- og b-bønderne på D-fløjen. Det bliver lidt kompliceret, og min modstander misser en gevinst, hvorefter stillingen under Nyheder opstår (her). Jeg finder trækket, han reagerer logisk, men forkert, og jeg får overtaget og vinder forbavsende let. Skak er et mærkeligt spil! Gevinst.

Nina i flg PE: Nina forsøgte 2...Lb4 mod Engelsk, det faldt ikke heldigt ud, det var passivt, og hvid fik pæn fordel. Men på et tidspunkt spillede hvid det forfærdeligt svækkende g2-g4 (i stedet for det rigtige g2-g3), og så kan det nok være, Nina svang taktstokken resten af partiet, hvid blev i den grad rullet! Gevinst.  

... 5-2 og Rewitz (i flg PE) sidder tilbage ... Han lagde hårdt ud med 3.g4!? mod Hollandsk, modstanderen afslår bonden (med 4...g4-g3) og ofrer i stedet (helt tåbeligt) sin e-bonde. Rewitz napper den og kommer til at sidde fuldstændigt på modstanderen; at Jan ikke finder 26.Db5-a6, der er totalt afgørende, er mig en gåde. Nå, der er stadig gevinst, men den forsvinder lidt efter lidt i tidnøden, og her ender det i et tårnslutspil, hvor begge har to samlede fribønder - jeg er bekymret, Nina øjner remis. Heldigvis har hun ret, og Jan holder en halv. Den er i alt fald god nok med de sidste seks brikker, hvor "Sloths" Shredderchess Tablebases bekræfter remisen. Måske Rewitz skulle spille mere nærskak, og mindre juleskak!

Pyha, 5½ er næsten én over forventet, men desværre drøner Esbjerg derudaf med endnu en 7½-½ sejr og er gået 1 i front, inden det indbyrdes opgør i Esbjerg den 14. januar. Holdet skal op i gear, hvis vi skal op i ligaen. Pralende Holst (ovenfor) er topscorer med 3½ af 4, Jan og Nina har begge 3 af 4! Men kun reserverne har 100%, i øvrigt alle tre ;-)

 

3. runde, søndag den 26. november 2023 - Af Nina Høiberg m.fl.
 

Viby I - Nordre I   1½ - 6½
Jens Svanholm Fogh - Tom Petri   0 - 1
Lars G Hougaard - Jan Christensen   0 - 1
Per Jensen - Thomas Klitgård   0 - 1
Steen N Andersen - Jens Abildlund   ½ - ½
Henning Matzen - Nina Høiberg   1 - 0
Benny Lauridsen - Jan Rewitz   0 - 1
Martin Frøkjær Jensen - Per Holst   0 - 1
Karsten Fyhn - Peer Ole Pedersen   0 - 1

Endnu en sikker sejr

Det lykkedes endnu engang holdet at score over forventet – på trods af den forholdsvis høje forventede score på 5,7. Og på trods af at Viby med 2 x 4-4 i banken havde bevist, at de er et hold, man ikke bare lige vælter. Denne gang var det vores top og bund, der gjorde rent bord. Måske ikke stil-rent hele vejen rundt, men med eller uden stil så tæller pointene jo det samme på resultatkortet!

For første gang i denne sæson stillede vi med fuldt hold. Det var lige før, det lagde ekstra pres på os, eftersom vores reserver i de to første kampe havde scoret 100% ;-) Nærmere beskrivelse af partierne kommer her nedenfor med (de fleste af) udøvernes egne ord:

Tom: En ”London”, hvor ingen af os spillede det kritiske - jeg fik en minimal fordel. Da Jens forsøgte at befri stillingen for hurtigt, kunne jeg have fået klar fordel, men regnede forkert, og han kunne have forceret remis - i stedet kom vi i et dobbelt tårnslutspil, hvor jeg fik mine ned på syvende række, og med et par præcise træk fik jeg igen fordel (afgørende ifølge computeren). Jens fortabte sig i stillingens problemer og overskred i træk 32 (se diagramstillinger fra partiet på Nyhedssiden under 26. november). 

Jan C.: Jeg spillede rigtig dårligt i en ”Semi Tarrasch”. Manglede bonde og løberpar, da jeg får følgende chance (Stockfish har givet gavmilde + 3-4 stykker til hvid et par træk inden!):

1…d4! 2.Sxd4 Sh4! Nu er det pludselig helt lige, men hvem kan finde ud af det i tidnød. Kunne endda have sluppet for et slutspil, hvis jeg havde taget en officer i stedet for at spille smart. Slutspillet med kvalitet over er dog heldigvis let vundet. 

 

Thomas – iflg. Nina: Lignede noget, hvor de to spillere stod ”næsten lige”, men hvor vores mand dog havde lidt terræn – og i længden også den bedste teknik.

 

Jens: Jeg spillede en variant imod Londonsystemet, der minimerer hvids angrebschancer på kongefløjen, men som heller ikke giver sort noget, der minder om sprudlende spil. Næste gang nogen inviterer mig på en London-svingom, så bliver det en anden variant. Partiet blev desværre en ret så kedelig, positionel omgang skyggedans, hvor hvid det meste af vejen havde et lille plus, uden at det dog rigtigt kom ud af balance. Remis var rimeligt fair. 

 

Nina: Vi spillede en variant i Siciliansk, hvor min modstander lidt ufint havde kigget et af mine tidligere tabspartier ud ;-)Jeg er senere kommet i tanker om partiet, men undervejs mod Henning havde jeg glemt alt om det. Hvad værre var, så havde jeg iflg. computeren heller ikke forstået stillingstypen. Jeg sad og troede, at jeg stod lidt bedre med spil mod en isoleret bonde i centrum. Maskinen siger, at sort stod bedst! Min plan om stille og roligt at presse mod Hennings fribonde blev brutalt spoleret af et kvalitetsoffer efterfulgt af et ubehageligt angreb via de sorte felter foran min konge. Vi endte i denne grimme stilling:

 


hvor jeg mente, at både 1.Te2, 1.De2 og 1.Tc2 ville føre til halv- eller hel-dårlige slutspil, og derfor med kort tid tilbage på klokken i desperation valgte at spille 1.g3-g4(??). Desværre for mig – og heldigt for Henning – så ingen af os, at 1.Tc2 ved et mirakel vender en tabt stilling til en vundet for mig. Pointen er, at tårntrækket giver luft til 2.Da1 skak(!) [fx. 2.Tc2 hxg3? ], hvorefter man suger dronningen på f2 bagefter. I stedet for 1.Tc2 spillede jeg som nævnt 1.g4, hvorefter 1...Sg3+! fører direkte til mat – eller som Hennings klubkammerat, Bjarne Jensen, var så venlig at formulere det efterfølgende: Jeg løb ind i en Matzen ;-)

 

Jan R. – iflg. Nina: Så vidt jeg kunne se fra nabopladsen, så stod Jan næstbedst undervejs, og det bekræfter modstander Benny på Vibys hjemmeside. Han har haft partiet i maskinen, som hele 2 gange viser gevinstvarianter for ham. Heldigvis for os skal den slags jo udføres på brættet. Benny må ha’ spillet for passivt, for pludselig så det rigtig godt ud for Jan, som havde fået tårn ned på anden række, aktive officerer og fremskudt fribonde i centrum.

Per: Jeg havde hvid for tredje gang. Hvis det havde været omvendt,  så kan jeg garantere for, at I havde hørt det. Min modstander spillede Tarrasch-varianten, som svar på min katalanske opstilling. Tarrasch-varianten er jo en acceptabel åbning, Spassky og Kasparov vandt jo VM med den; men det kræver aktivt spil. Min modstander begyndte i stedet at forsvare den isolerede bonde og sikre sin sortfeltede løber med ...a6, så jeg fik en meget behagelig stilling, og en forkert afbytning kostede Martin Frøkjær en officer, hvorefter han gav op. Jeg har adskillige gange været først færdig, men det skyldes min forsigtighed. Rewitz jokede med, at han plejer at sidde ved min venstre side, men det er nye tider, og talenterne må gives chancer. Jeg glæder mig over, at jeg stadig må spille med.

Peer Ole: Jeg spillede dårligt med sort i skotsk, og var tæt på at tabe, men i tidnøden og derefter svingede det i slutspillet mærkeligt nok over til min side. Synd for min modstander, som havde spillet fint indtil da.


Esbjerg bankede Aarhus/Skolerne 7½-½, så på trods af vores gode (og lidt heldige) resultat, så halede de ind på os, så vores forspring nu er nede på 1 point. Heldigvis skal de møde Viby i næste runde – og der må det være Vibys tur til at ha’ heldet …

 

2. runde, søndag den 29. oktober 2023 - Af Thomas Klitgård
 

Nordre I - Jetsmark I   4½ - 3½
Tom Petri - Andreas Wiwe   ½ - ½
Jan Christensen - Bjarke Jensen   ½ - ½
Thomas Klitgård - Jakob Rathlev   0 - 1
Jens Abildlund - Christian Grubert   ½ - ½
Nina Høiberg - Lasse Luther   1 - 0
Per Holst - Tobias Breinholt Hoffm.   1 - 0
Peer Ole Pedersen - Shanne Hedegaard Jak.   0 - 1
Benjamin Hedevang - Tommy Clausen   1 - 0

Minisejr!

Andreas W - Tom P: Tom spillede en fornuftig Caro- Kann, og ofrede en bonde i åbningen. Partiet var hurtigt lige, og kombattanterne tog en hurtig remis.

Jan C - Bjerke J: Jan spillede et interessant bondeoffer. Igen blev der taget en hurtig halv.

Jakob R. - Thomas K: Jakob spillede Londonsystemet, og stod pænt uden at have nogen stor fordel. Jeg blev utålmodig i træk 30 og lavede en fejl. Efter fejlen kørte Jakob den sikkert hjem.

Jens A - Christian G: Jens spillede et godt positionelt parti mod Christians hollænder. Det lykkedes desværre ikke for ham at snøre sækken, og partiet endte remis efter 40 træk.

Lasse L - Nina H: Nina spillede som altid et spændende parti. Her med hendes egne ord:

Min modstander tillod, at jeg fik en bonde ned på d3, som vanskeliggjorde hans udvikling. I forsøget på at slippe ud af grebet ofrede Lasse officer for 2 bønder. Det gav pæn fordel til mig, og efter yderligere et par træk havde jeg klar fordel, men da jeg så skulle til at snøre sækken, blev jeg (fejlagtigt) bange for en mellemskak. Spillede et par forsigtige træk, og pludselig var stillingen iflg. computeren stort set lige. Heldigvis kun 1 træk eller 2, for stillingen var stadig kompliceret, og lidt presset på tiden valgte Lasse forkert fortsættelse, hvorefter det vandt forholdsvis let for mig.

Per H - Tobias B: Per spillede et umanerligt smukt positionelt parti. Efter at have udmanøvreret sin modstander vandt han en kvalitet, og så brugte han den materielle overlegenhed til at vinde sikkert.

Shanne J - Per Ole: Peer Ole snød Shanne helt ublu for en officer i træk 6. Desværre kæmpede Shanne godt igen og vandt på et kongeangreb.

Benjamin H - Tommy C: Benjamin spillede et godt positionelt parti, hvor en lille lækker kombination, der vandt en officer, satte kronen på værket.

 

1. runde, søndag den 29. oktober 2023 - Af Nina Høiberg
 

Århus/Skolerne II - Nordre I   1 - 7
Jakob Bjerre Jensen - Tom Petri   ½ - ½
Jesper Mygind - Jan Christensen   ½ - ½
Michael Tettinek - Jens Abildlund   0 - 1
Jesper Hammer-Larsen - Nina Høiberg   0 - 1
Jacob Arnbjerg - Per Holst   0 - 1
Torill Skytte - Peer Ole Pedersen   0 - 1
Robert Skytte - Benjamin Hedevang   0 - 1
Simon Eberle - Filip Holm   0 - 1

Storsejr!

Ligaens søndagskampe begynder kl. 10, så man kunne se via livesendingen, at bræt 1 og 3 hos vores kommende modstandere sad i Skanderborg og spillede for Aarhus/Skolerne I. Det var selvfølgelig rart at se med tanke på, at vi selv havde afbud fra Klitgård og Rewitz. Vi havde dog 2 stærke, unge talenter (Benjamin og Filip) med som erstatning for de 2 erfarne mænd, og da Aarhus/Skolerne ikke havde fundet de allerstærkeste reserver frem, så begyndte vi matchen med en forventet score på 5,76. Det er godt nok meget at skulle score 6 point for ikke at score under forventet, men vi klarede den – og mere til. 2 remiser i toppen og lutter sejre resten af vejen.

Tom - Jakob BJ: To flinke mænd der ikke ville hinanden noget ondt! Når man kører partiet hurtigt gennem maskinen, viser den kun meget små udsving. På et tidspunkt overvejede Stockfish mindre fordel til Tom, hvis han spillede h4 og g4, men efter at ha’ tænkt lidt, fortrød den (eller også kom den i tanker om, hvem Tom er ;-)). Efter 31 træk blev der røget fredspibe. Helt fint med et solidt førstebræt! ½-½

Jesper M - Jan C: Jan kom med egne ord godt fra start i noget Reti. Han fik hurtigt udlignet med sort og kunne ha’ fået en (for hvid) irriterende bonde ned at stå på d3. Da det ikke blev spillet, var stillingen ret lige. Jan får chancen for stor fordel omkring træk 20, men misser den ved at slå igen med den forkerte brik. Herefter bliver de fleste brikker byttet af, og man enedes om remis, da begge sad med tårn og 4 bønder tilbage. ½-½

Jens - Michael: Ikke voldsomt langt inde i partiet mødte jeg Tettinek ude i gangen. Han hævdede, at han aldrig før havde stået så dårligt så hurtigt mod Jens. Og han har ret i, at han hurtigt kom til at stå presset. Måske skulle han ha’ rokeret langt? Det virkede lidt friskt først at åbne h-linjen for Jens, registrere at Jens spillede Kf1, og derefter rokere kort som en slags ”værs’go’ at komme nærmere”. Den invitation takkede Jens uden tøven JA til. Det tunge artilleri blev smidt over i h-linjen og Tettinek fandt ikke noget forsvar. Godt spillet af Jens, som oven i købet fik lov at afgøre partiet her:

med det smarte e5-e6!! 1-0

Jesper H-L - Nina: Ikke verdens mest ophidsende parti. Engelsk åbning hvor ingen af os efter de indledende øvelser så ud til helt at kende planerne. Det var heller ikke sådan, at Jesper pludselig bukkede en brik, men flere små-unøjagtige træk gjorde hvids stilling sværere og sværere at forsvare, og på et tidspunkt kunne jeg så afvikle til et slutspil, hvor jeg havde løber og springer for tårn, og det vandt forholdsvis smertefrit. 0-1

Holst - Jacob A: Et mønsterparti af Holst hvor man ser, hvad der sker, hvis 2 mand vælger udelukkende at omplacere brikker – uden at bytte nogen af, og den ene kun spiller fornuftige træk, hvor der er en plan (og forståelse) for, hvor brikkerne skal stå, og den anden udelukkende spiller passive træk i et forsøg på ikke at tabe. Det ender sådan her:

25 træk er der spillet, ingen brikker er byttet, og sort er HELT pakket sammen. Sort forsøger nu at bytte nogle brikker, men det er for sent. Der er ingen måde, hvorpå sort kan komme sin egen indespærrede konge til hjælp. I samme øjeblik der ikke er flere afbytninger at forholde sig til, sender Per et tårn til hjælp ovre i a- og b-linjen og ofrer sig igennem til mat. 1-0

Torill - Peer Ole: Peer får hurtigt udlignet med sort mod Londonsystemet. Torill får godt nok stillet et angreb op, som ser voldsomt truende ud, men Peer har hele tiden forsvarstræk, der kan bevare den fordel, han hen ad vejen har fået bygget op. Peer mente beskedent efter partiet, at han var heldig med, at Torill overspillede stillingen, men det passer ikke. Sort har paraderne i orden, og når hvids angreb ikke slår igennem, har sort bare den klart bedste stilling. 0-1

Benjamin - Robert: Det er ikke altid rart at skulle møde en på 10 med ca. 400 ratingpoint mindre end en selv. Heldigvis klarede Benjamin presset. Det ser lidt ud som om, taktikken var at spille noget ikke alt for kendt og så håbe, de 400 ratingpoint ville gøre sig gældende, når brikkerne skulle flyttes rundt i midtspillet. Hvis det var planen, så lykkedes den til fulde. De første ca. 10 træk skifter min maskine mellem at hævde ”black is slightly better” og ”black is better”, men så tipper stillingen i løbet af få træk over til fordel for hvid, og meget hurtigt derefter vinder Benjamin en løber for 2 bønder. Og selv om lille Robert kæmpede heroisk, så var der fra da af aldrig tvivl om, at vores mand ville vinde. 1-0

Simon - Filip: Filip brød hvids opstilling med bønder på f4, d3 og d4 op med ...e5! og fik meget hurtigt pæn fordel. Desværre blev der ikke fulgt korrekt op, så fordelen forduftede lige så hurtigt, som den var kommet. Derefter var det i en lang periode hvid, der havde klar fordel, men Filip kæmpede imod det bedste, han kunne. Hvid besluttede sig for at gå på bonderov i stedet for at tage sin springer, der stod lidt offside på b3, med i spillet. Den ene bonde var ok at slå, men nummer 2 skulle han ha’ holdt sig fra. Filips fribonde i centrum så pludselig faretruende ud, og hvid gik hurtigt galt i byen, hvorefter Filip kørte sejren sikkert i hus. 0-1

7-1 til os og Tom begyndte bekymret at tale om, at holdet nu nærmest er oprykningstruet” ...