Nordre II i 2. division - kampreferater


7. runde, søndag den 28. februar 2016 - Af Poul Erik Nielsen
 

Nordre II

- Aalborg I   3½-4½
Poul Erik Nielsen - Michael Øe   remis
Per Holst - Kim Houlberg   remis
Leif Møller - John Nyholm Hansen   remis
Per Hansen - Jacob Würtz   0 - 1
Lars Noe - Finn Winther Nielsen   remis
Jan Rewitz - Bjarne Sønderstrup   1 - 0
Peer Ole Pedersen - Elena G Steffensen   remis
Steen F Christensen - Christian V. Nielsen   0 - 1

2. plads og godkendt sæson!

    Vi var fire efter SK68 II og 1½ foran Aalborg I før sidste runde, så målet var at holde ålborgenserne bag os, hvilket lige nøjagtig lykkedes! Peer Ole har det med at trække kvinderne, denne gang farlige Elena. Hun gik da også frisk til sagen fra start, og Peer Ole kom i problemer efter at have afslået et bondeoffer, det skal man ikke altid!  Heldigvis ebbede Elenas angreb ud i ingenting, og den første halve var hjemme.

    Hansen fik lynhurtigt et rigtigt godt slutspil; desværre missede han flere gange vindende fortsættelser, og til sidst gik det helt galt, og han tabte uforståeligt. Omtrent samtidig satte jeg en kvalitet i slag og burde have tabt, heldigvis var min modstander solidarisk og gjorde det samme, hvorefter vi skyndte os at tage remis!

    Noe var muligvis i problemer i åbningen, men han klarede frisag og fik et lidt bedre slutspil. Da han forpassede at vinde en bonde, var remisen en kendsgerning. Holst fik en god stilling, men fik ikke det optimale ud af det, selvom han kækt gav en kvalitet. Siden var der lidt problemer, men Holst spillede smart og fiskede en evig skak hjem.

    Reserve Steen havde også fordel i åbningen, men forpassede et par gode muligheder og kom i kvaler, og trods indædt fight måtte han ned. Leif spillede meget omstændelig i en modern. I tidnøden blev brættet sat i brand, og Leif forgreb sig vist på et tårn på a1. I træk 40 missede modstanderen heldigvis en dobbeltskak, der så vidt jeg kunne se, ville have været afgørende. I stedet kom Leif materielt ovenpå, dog havde modstanderen initiativet med remis som følge. 2½-4½!

    Kravet til vores kære topscorer Rewitz var derfor sejr. Rewitz spillede hårdt i åbningen og i tidnøden vandt han en løber, omend det stadig ikke var helt klart, om han ville kunne vinde. Med ca. 3 minutter tilbage til begge kom forløsningen, vi kunne alle se, at Rewitz kunne sætte den sorte konge mat i h-linien :-) 5 partier, alle med hvid og alle vundet, nok til et kandidatresultat!

    For holdet blev tilbagevendingen til divisionen en succes, og at SK68 nappede oprykningen skyldes først og fremmest, at vi i den afgørende 6. runde havde for mange afbud. Måske vinder vi næste år!

 

6. runde, søndag den 31. januar 2016 - Af Dennis Hemdorff
 

Nordre II

- SK 1968 II   2-6
Per Holst - Jens Ramsdal   remis
Leif Møller - Torben Steffensen   0 - 1
Per Hansen - Hans Henrik Grand   0 - 1
Peer Ole Pedersen - Morten Storgaard   1 - 0
Dennis Hemdorff - Torben Kyhl Sørensen   0 - 1
Jørgen Rudbeck - Pelle O Larsen   0 - 1
Steen F Christensen - Tobias Dreisler   remis
Filip Holm - Martin Knudsen   0 - 1

Der var lagt i ovnen til topopgør, da vi tørnede ind i SK68 idet begge hold lå delt nummer 1. Partierne kunne følges live, så der var et godt incitament til at gøre sig umage. Vi var desværre ramt af intet mindre end 3 afbud, så der skulle kæmpes på alle brætter.

På 1. brættet fik Holst fornøjelsen af Jens Ramsdal, et ungt talent, der er blevet spået en god fremtid inden for skakken. Heldigvis var Holst uimponeret og spillede sig til en remis.

2. brættet var i dagens anledning besat af Leif, hvis stilling hurtigt gik hen og blev ret lukket. Desværre lykkedes det modstanderen at trænge ind bag forsvaret, og derefter gik det hurtigt den forkerte vej.

På 3. brættet røg Per Hansen ned på tid i en i forvejen kritisk stilling, hvor han var kommet bagud med 2 bønder.

På bræt 4 stod Peer Ole for holdets eneste sejr. Da modstanderen satte dronningen i slag, var partiet overstået.

Jeg selv sad på 5. brættet. Der røg en bonde i midtspillet, som desværre hev partiet hjem for min modstander. Efter 67 træk kunne jeg ikke finde flere forsvarstræk, og forlod brættet med et nederlag.

Rudbeck kunne på 6. brættet ikke få sin Orangutang-åbning til at virke ordentligt, hvilket betød, at han måtte gå til slutspillet mod 2 sammenhængende fribønder, og måtte opgive.

Holdets 2. remis blevet spillet på 7. brættet af vores super reserve Steen F. C., som på den måde var med til at yde den modstand, vi kunne mønstre.

På 8. bræt havde vi Filip Holm med som debutant på holdet. Han kæmpede bravt, men måtte desværre hurtigt se sig slået. Kom igen.

Alt i alt et nederlag på 2 – 6, hvilket var en anelse under forventet. Samlet ligger vi nu nummer 2, hvilket vel kan siges at være godkendt. I sidste runde møder vi Aalborg I, som ligger nummer 3, så det skal nok blive spændende!

 

5. runde, søndag den 17. januar 2016 - Af Leif Møller
 

Viby I

- Nordre II   1½-6½
Jakob Kjær - Poul Erik Nielsen   0 - 1
Lars G Hougaard - Per Holst   remis
Jens Fogh - Leif Møller   0 - 1
Henning Matzen - Per Hansen   0 - 1
Brian C Nielsen - Jan Rewitz   0 - 1
Jesper Nielsen - Peer Ole Pedersen   0 - 1
Søren G Christensen - Dennis Hemdorff   1 - Ø
Martin Frøkjær-Jensen - Jørgen Rudbeck   0 - 1


Flot fight og en knusende sejr

    Efter 4 sejre stod Viby I på programmet i 5. runde, en kamp som skulle vindes, hvis vi skulle bevare spændingen om 1. pladsen - inden runden var vi 1½ point efter SK 1968 II. Den forventede score viste 5,28 til Nordre så 5,5 skulle gerne nås!

    Efter 1 time var første mand færdig, Dennis nåede ikke frem til spillestedet Ø-1, de resterende partier så alle meget lige ud. Vores forventede i de resterende 7 var nu 4,41.

    Efter 2 timer havde Holst spillet remis stillingen så meget lige ud hele vejen ½-1½ - på dette tidspunkt stod Poul Erik, Jørgen og jeg i overkanten, mens jeg ikke brød mig om stillingerne ved Rewitz og Peer Ole.

    Efter 3,5 time havde Hansen og Jørgen vundet hvad der konkret skete ved Per ved jeg ikke, pludselig havde han vundet…, Jørgen stod bedst gennem partiet, og modstanderen brugte meget tid sikker sejr på større spillestyrke! 2½-1½ - af de resterende stillinger var der sket meget den sidste 1½ time, nu stod Peer Ole og Rewitz rigtig godt, Poul Erik stod stadig i overkanten, og jeg havde kæmpet min store fordel ned til en mindre fordel …

    Efter 4 timer havde Peer Ole vundet, undervejs syntes jeg modstanderen stod meget faretruende og pegede mod Peer Oles kongestilling, men Peer Ole fik kompliceret stillingen, og modstanderen kollapsede fuldstændig 3½-1½.

    Næste ”færdig” var Rewitz ikke en stilren sejr, undervejs lidt i underkanten, men til slut kunne den enlige springer nå rundt og gafle sorts bønder! 4½-1½.

    Efter 5 timer kunne Poul Erik også strække armene i vejret et parti hvor Poul Erik tog teten fra start, tog terræn og pressede tålmodigt gennem hele partiet, for til slut at runde af med en flot afslutning! 5½-1½.

    Sidst færdig var jeg selv, hvilket var fuldstændig tåbeligt undervejs førte jeg med en ren kvalitet og udsigt til mindst 1 bonde mere (efter ca. 2,5 time) samt udviklingsforspring, men pludselig var kvaliteten væk og et næsten lige slutspil (T + L + 4 bønder mod T + S + 4 bønder) var opstået, dog havde jeg aktivt spil og kunne efter godt 5 timer vinde med konge og bonde mod konge! 6½-1½.

    Flot kæmpet af holdet, og SK 1968 II blev hentet, men også Aalborg I holder på i toppen i denne stilling, hvor vi mangler at møde begge hold, mens de andre mangler at møde et bundhold så umiddelbart ser det svært ud, men det bliver spændende:

    1-2: Nordre II og SK 1968 II  28 point og 10 matchpoint
       3: Ålborg I                          25 point og   8 matchpoint

 

4. runde, søndag den 13. december  2015 - Af PE Nielsen
 

Nordre II

- Randers I   6-2
Poul Erik Nielsen - Arne Christiansen   1 - 0
Leif Møller - Aage D Olsen   remis
Per Hansen - Svend Aage Madsen   0 - 1
Lars Noe - Steen Juul Mortensen   1 - 0
Peer Ole Pedersen - Oluf Øe   remis
Jørgen Rudbeck - Leo Steffensen   1 - 0
Steen F Christensen - David B Maagaard   1 - 0
Frode Søby - Ulrich Kjær Egebjerg   1 - 0

Sådan!

    I torsdags spillede Steen Juul et udsat parti i Nordre, og da han gik, ønskede han sig, "at vi måtte have mange afbud på søndag". Han har åbenbart forbindelser til Juulemanden, i alt fald havde vi hele tre afbud! Men så var det også slut med gaverne: Vore tre reserver lavede 2½ af 3! Vi tager det kronologisk:

    Leif havde åbenbart ingen oprykningsdrømme, han holdt balancen med hvid, og efter omkring 10 træk og en halv time tog han remis. Peer Ole var ikke længe om at følge trop, han brød sig ikke om det opståede slutspil og tog en tidlig halv.
Var niveauet for matchen lagt? Nej! Kort efter afslog vi nemlig remis på bræt 1 og 4, og så gik det derudaf!

    Steen spillede en kritisk/spændende variant i Chigorin-forsvaret, han var dog godt hjemme i det og fik presspil for en isoleret d-bonde. Modstanderen fór umotiveret på Steens kongestilling, og pludselig inkasserede Steen en officer og vandt let.

    Rudbecks modstander var genopstanden fra de døde og spillede et af sine første partier i 30 år! Rudbeck spillede frækt og fik en svag fribonde i a-linjen! For at holde presset - og ikke blot tabe bonden - gav Rudbeck en officer og bevarede den frække fribonde på a7. Kort efter kunne han have vundet et par gange, men i stedet ebbede det ud i et dronningslutspil med 4 mod 3 på samme fløj; formodentlig remis, men Rudbeck fik byttet dronningerne og vandt bondeslutspillet!

    Men så røg julestemningen: Hansen havde en meget lige stilling, men fandt en håbløs 3-træks kombination, der efter fintællingen viste en officer nede. Hansen kæmpede indædt, men der var ikke noget at gøre - dumt Bøv.

    Ved siden af sad Noe mod netop Steen Juul i en hvid Sämischvariant i Kongeindisk. Sort stod bøvet og Noe pressede på. Det fik Juul til at gå amok, han ofrede to officerer, og Noes konge stod nu på h4! Heldigvis var det vist under kontrol, i alt fald fik Juul ikke noget ud af anstrengelserne, og Noe fik sin første sejr efter tre halve.

    På 8. bræt havde Per i sidste øjeblik fået overtalt 80-årige Søby til at dukke op. Han gik mere forsigtig til værks end i ungdommens vår, men spillet fejlede ikke noget, og da han hele tiden havde bedst tid, kunne han i tidnøden inkassere et par bønder, og han omsatte det siden til et point ved at sætte mat, bravo!

    Tilbage sad jeg ... før partiet bemærkede jeg til Arne, at "han jo spillede 97% af  sine partier remis"! Hertil svarede han korrekt, at "jeg jo fulgte godt med og havde tre halve i de tre første runder"! Nå, i 6. træk byttede han dronningerne, og allerede i træk 11 fremsagde han så sit remistilbud! Jeg befandt mig dog godt med stillingen og afslog. Lidt efter lidt fik jeg efter nogle unøjagtigheder af Arne bygget "noget" op, og omkring træk 40 kunne jeg så inkassere en bonde i et S+L slutspil. Arne prøvede at sætte et uindtageligt fort op, og det var tæt på at lykkes. Først i de sidste minutter lykkedes det mig at bryde igennem og - ligesom Noe - sikre mig min første sejr.

    Det var samtidig pointet til 6-2, netop de samme cifre, som både 1. og 3. holdet havde vundet med kort forinden! Godt gået uden vores topscorer Rewitz, der har 3 af 3! Desværre vandt SK68 II samtidig 7-1 i nabolokalet over Aalborg II, der stillede op med et værre krykhold :-( Vi er nu 1½ efter dem, selvom vi har gjort det storartet.

 

3. runde, søndag den 22. november  2015 - Af Per Hansen
 

Aalborg II

- Nordre II   2½-5½
Jørn Bach Hansen - Poul Erik Nielsen   remis
René Rasmussen - Per Holst   remis
Christian V Nielsen - Per Hansen   remis
Alexander Eeg Jensen - Lars Noe   remis
Bo Torpegaard Jensen - Jan Rewitz   0 - 1
Ellen Kalulidis - Peer Ole Pedersen   0 - 1
Jan Peter Lysberg - Dennis Hemdorff   remis
Morten Thor Rasmussen - Jørgen Rudbeck   0 - 1


    Ja, selvom Poul Erik gjorde opmærksom på, at sejren nok var mindre end forventet, synes jeg det var en OK præstation.
[Webmaster Poul Erik: Poul Erik havde ikke ret, forventet var kun 5,13]

    Poul Erik pressede med hvid og havde et fint initiativ men det blev ved en halv. Holst fik hurtigt et fredstilbud som blev modtaget, samme skete på Noe's bræt.

    Jeg stod godt, men en unøjagtighed kostede en bonde, men bestemt ikke partiet. I slutspillet var der faktisk en mat, som jeg overså et par træk før tidkontrollen; remis.

    Rewitz fik sin elskede opstilling mod Grünfelderen og vandt, uden at kende andet end Boleslavskis varianter fra 1959.... han er effektiv med de hvide, 3 af 3 og topscorer! Peer Ole havde sine kvaler mod den unge kvinde, men i et tilsyneladende lige slutspil, fik han på smuk vis sin konge til at trænge afgørende ind!

    Dennis stod fint med en merbonde, selvom det også denne gang var noget værre rod at se på. Der var faktisk en gevinst i slutspillet til sidst, som desværre ikke så ... remis. Efter et ærgerligt tab i 2. runde, fik Rudbeck en heldig hel, efter at han faktisk kunne have været ofret ihjel.

 

2. runde, søndag den 8. november  2015 - Af PE Nielsen
 

Nordre II

- Jetsmark II   3½-4½
Poul Erik Nielsen - Christian Grubert   remis
Per Holst - Tommy Nielsen   remis
Leif Møller - Jan Nielsen   remis
Per Hansen - Tobias B Hoffmann   1 - 0
Lars Noe - Lasse S Nielsen   remis
Jan Rewitz - Lasse Luther   1 - 0
Dennis Hemdorff - Tommy Clausen   remis
Jørgen Rudbeck - Morten R Nielsen   0 - 1

    En forholdsvis fredelig dag i mødet med Jetmarks 2. hold. Ratingtallene sagde en kneben sejr til os, og det blev netop også, hvad vi fik!

    Fredeligt var det på mange af brætterne; første remis var Leifs, der vist ellers stod betænkeligt. Siden kom Holst og min til, uden de store blodsudgydelser. Også Noe og Dennis måtte affinde sig med halve points.

    Men det blev også til sejre: Først var det en særdeles konsekvens Rewitz, der kørte en hel hjem, og siden Hansen med hvid i en lukket lukket Benoni (med overgang til Kongeindisk), hvor Per havde klar terrænovervægt, og til sidst brød sort sammen.

    Rudbeck blev dagens uheldige helt, da han - hvis jeg husker rigtigt - kom til at sætte en bonde i slag og derfra var chanceløs :-(

 

1. runde, søndag den 25. oktober  2015 - Af Jørgen Rudbeck
 

Års Nibe

- Nordre II   2½-5½
John Bauneborg Nielsen - Poul Erik Nielsen   remis
Jesper Salomonsen - Per Holst   1 - 0
Benny Grønhøj - Per Hansen   0 - 1
Niels Pedersen - Lars Noe   remis
Mogens Nielsen - Jan Rewitz   0 - 1
Flemming Bøgh Jensen - Peer Ole Pedersen   remis
Henning Larsen - Dennis Hemdorff   0 - 1
Søren Thomsen - Jørgen Rudbeck   0 - 1

    Til Års------, udekamp-------, en af de lange ture! Er det træls? Nej! Skønt kørevejr, flinke folk i bilen, en god snak, og de 1½ timers transport var hurtigt overstået. Vi havde haft et formøde hos Poul Erik med culotte steg og rødvin. Så holdmoralen og kampånden var i top.
 

    Holdet lavede generelt en koncentreret indsats, og det gode resultat skulle nok have været en halv større.
Poul Erik kom ind i en meget lukket stilling, som hverken var til at hugge eller stikke i. Remis
Per Holst fik lavet noget rod i åbningen, tabte et par tempi, og det koster. Per skal have ros for at han på trods af den elendige stilling, kæmpede bravt og længe, men måtte ned til sidst. Et 0

    Per Hansens modstander lavede et intuitivt kvalitetsoffer, der var vindende ved korrekt spil. Men heldigt for Per, blev han ved med at spille intuitivt, og Per hentede gevinsten hjem ved et løber offer på g7.Et point til os.
Lars Noe kom ud i noget rod, meget taktisk, men det endte med en remis.
Jan var den der var først færdig. Modstanderen lavede en grov fejl i åbningen, og det er dumt at gøre mod Jan. 1 til os.

    Når Peer Ole får kikket på partiet, finder han garanteret en gevinst. Men det slutspil han endte i, dronninger og fire mod tre bønder var remis.
Dennis blev stillet over for en skarp gambit. Snuppede en bonde, og kørte den sikkert hjem i slutspillet.1 point.
Min modstander spillede de rigtige træk i åbningen, men spillede for hurtigt, så der røg en bonde i de taktiske forviklinger i åbningen. Og stillingen var hurtigt tabt. 1point.