Nordre I i Skakligaen - kampreferater


9. runde, søndag den 6. marts 2016 - Af Igor Teplyi.
 
Nordre - Århus/Skolerne   5 - 3
Igor Teplyi - Bjørn Møller Ochsner   ½-½
Martin Bækgaard - Rasmus Skytte   ½-½
Tom Petri - Jan Sørensen   ½-½
Jørn Sloth - Tobias Christensen   ½-½
Thomas Klitgaard - Uffe Vinther-Schou   1 - 0
Nina Høiberg - Thomas Ochsner   ½-½
Jan S Christensen - John Rendboe   ½-½
Filip Boe Olsen - Jakob Bjerre Jensen   1 - 0

    Filip spillede et godt parti. Filips modstander spillede en sjældent variant i noget der lignede en kongeindisk eller hollandsk. Sort forsøgte at overraske sin unge modstander med at gå ind i en tvivlsom og sjælden struktur. Men Filip fandt hurtigt den rigtige plan (spil med bønder på dronningfløjen) og det så meget lovende ud. Partiet sluttede dog meget hurtigere end jeg forventede, da Filips modstander røg i en eller anden taktisk fidus.

    Jan spillede en hurtig remis i få træk. Nina fik hurtigt et kompliceret slutspil, hvor hendes modstander stod lidt bedre pga. en irriterende binding i d1-h5 diagonalen. Men Nina er rigtig god til slutspil og jeg var sikker på, at det nok skulle gå. Snart blev der byttet flere brikker af, og efter en masse bondeafbytninger endte partiet remis.

    Thomas spillede dagen mest kreative parti. Thomas valgte tidligt i partiet at blæse på de sædvanlige skaklove og begyndte at skubbe sine bønder frem på kongefløjen, mens hans egen konge stod i centrum uden en reel mulighed for at rokere og så lidt skeptisk ud... Men hvid blev bange og valgte af bytte damer af hurtigst muligt. Dette gav hvid et godt slutspil, men sorts bondestruktur var så svævende og usædvanlig at Thomas’ modstander blev meget forvirret og kunne slet ikke finde ud af det. Det endte så med, at Thomas havde en løber for meget uden den store kompensation fra hvids side. Partiet endte logisk nok med gevinst for Klitgaard!

    Jørn spillede meget solidt i åbningen. Det lignede noget engelsk. Jørn valgte ikke at reagere på modstanders provokation i form af …h5-h4-h3, hvilket måske var rigtig nok. Jeg nåede desværre ikke at se, hvad der skete herefter, men for mig lignede det en solid remis.

    Toms stilling var jeg bekymret for allerede fra starten. De gik ind i en sicilianer, hvor hvid spillede en opstilling, der lignede meget Grand-Prix angreb. Mod en taktiker som Jan Sørensen ikke den bedste åbning af få med sort. Men Tom holdt hovedet koldt og gav vist en bonde for at få en masse brikker af brættet, hvilket var en god praktisk beslutning. Herefter var det vist ikke noget problem for Tom at holde en halv. Bækgaard spillede som Jan en hurtig remis efter få træk.

Det er rart at se, at selv teoristærke 1.e4-spillere undgår at spille Najdorf med Lg5 imod mig! Bjørn turde i hvert fald ikke og spillede en rolig positionel variant med g3. Jeg kendte godt til de strukturer og havde ingen problemer med at holde stillingen i balance. Men da Bjørn kun havde 5 minutter tilbage (mod mine 30) overraskede han mig med en taktisk finte, der kostede mig en bonde. Heldigvis var stillingen allerede ret simplificeret, og det blev kun til løber og 4 bønder mod løber og 3 bønder, hvilket jeg holdte meget nemt.

 

8. runde, lørdag den 5. marts 2016 - Af Jørn Sloth
 
Nordre - Nordkalotten   2½ - 5½
Igor Teplyi - Jonny Hector   0 - 1
Martin Bækgaard - Stellan Brynell   0 - 1
Tom Petri - Björn Ahlander   0 - 1
Jørn Sloth - Jacob Sylvan   ½-½
Thomas Klitgaard - Kåre Hove Kristensen   0 - 1
Nina Høiberg - Lars Aaes Nielsen   ½-½
Jan S Christensen - Esben Eising   ½-½
Filip Boe Olsen - Esben Kjems Hove   1 - 0

    Næstsidste runde, lørdag i den afsluttende dobbeltrunde i Skanderborg. ”Færdig med at underpræstere!” var formand Toms oplæg til kampen. Ikke fordi vi var i nedrykningsfare – det var vi overhovedet ikke. Men de 4 (!) foregående kampe havde givet lovlig lidt… Sorry Tom, vi gjorde det bare igen, underpræsterede. Vi måtte tage imod én på kalotten. ”Burde” have lavet mindst 3. Men Nordkalotten stillede forstærket op i toppen, med IM Ahlander på bræt 3, efter de sædvanlige stormestre på 1 og 2, Hector og Brynell. Det ødelagde forberedelserne for nogle af os. Jeg havde koncentreret mig om Kaare Kristensen, deres normale nr. 4, men han sad nu som nr. 5 – og det var Thomas ikke forberedt på.

    Vi endte med at tabe bræt 1, 2 og 3. Noget der næsten ikke kan ske! (O.k. måske mod Philidor) Igor har lært Hector (på den hårde måde), at han ikke skal spille åben siciliansk, med 3.d4. Så man så den skånske (tidligere?) slagsbroder trække 1.e4 c5! 2.Le2 Efter nogles mening det nye anti-sicilianske terrortræk. Jeg er ikke imponeret. Igor var vist heller ikke; damerne blev hurtigt byttet af. Men på en eller anden måde fik Hector fat i noget (bedre bønder, kække heste!?) og vandt før træk 40.

    Martin brugte lang tid i åbningen, modtaget D-gambit med overgang til Tjigorins Forsvar. Fik en rimelig stilling, men kørte så galt… Brynell snuppede hele pointet. Tom brugte endnu længere tid i åbningen, mod en velforberedt Ahlander, der næsten kom en time foran på klokken. Tom fik dog løst de fleste problemer i den vanskelige kongeindiske variant – indtil ca. træk 30. Så gik det pludselig afgørende galt.

    Jeg syndede lidt på bræt 4. Med hvid i kongeindisk fianchetto – anno ca. 1975 – fik jeg et stærkt positionelt greb på Jacob Sylvan. Afslog remis – men da jeg skulle straffe hans desperat udseende befrielsesforsøg, kunne jeg ikke finde det helt rigtige. Med knap tid gik jeg med på remis ved trækgentagelse. ”Det var vist en meget lille halv, du fik der!” var der en af holdkammeraterne der sagde til Jacob.

    Mod Kaare K. spillede Thomas sin nye kærlighed, Skandinavisk med 2.-Sf6. Det blev til en Tarrasch i forhånd, en af Kaares specialiteter. Men Thomas spillede det godt, vandt kvalitet for bonde og burde have haft mindst en halv… men faldt i et stort hul kort før træk 40.

    Nina holdt heldigvis remis i et uligefarvet løberslutspil – efter at have været under et vist pres som hvid i Guimard-varianten i Fransk. Det er 1.e4 e6 2.d4 d5 3.Sd2 Sc6!? Det var den jeg vandt over Estrin med i VM i k-skak (hvornår var det nu det var?). Jeg bliver altid glad, når jeg ser dén på brættet. Jan sad igen med sit ”pindsvin” – eller trerækkerforsvaret. Stod stadig godt efter 40 træk. Men mere end remis var der alligevel ikke. Så – remis.

Filip er vores helt! Han tog igen hele pointet. Åbningen var (Filip hvid) 1.d4 d5 2.Sf3 Sf6 3.Lf4! Ældgammelt og nu moderne igen. Har du lært det af Grisjtjuk og Kramnik, Filip? Eller af far Mads? Det blev et kreativt parti, med hvid dobbeltbonde, hvid manglende rokade, men spil i e- og h-linjen. Sort stod vist udmærket længe, men da det kom til nærkamp og knap tid, afgjorde Filip elegant. Sådan!

Tom , hør lige. Det bliver altså først i søndagskampen vi overpræsterer.   

 

7. runde, lørdag den 7. februar  2016 - Af Tom Petri
 

Øbro - Nordre   4½-3½
Casper Dahl Rasmussen - Igor Teplyi   0 - 1
Dennis Jørgensen - Tom Petri   0 - 1
Karsten Larsen - Jørn Sloth   ½-½
Nikolai Skousen - Thomas Klitgaard   1 - 0
Thomas Schou-Moldt - Nina Høiberg   0 - 1
Carsten Simonsen - Jan S Christensen   1 - 0
Jacob Kaaber-Hansen - Filip Boe Olsen   1 - 0
Viktor H Nielsen - Leif Møller   1 - 0

Kontrolleret defensiv

    Normalt ville vi ikke være tilfredse med et smalt nederlag mod Øbro, men denne gang var det lidt anderledes. For det første ville det betyde, at vi ville holde os ude af nedrykningskampen. For det andet havde vi et sjældent afbud på bræt 2 - og så skulle vi spille på udebane i København i en enkeltrunde. Som kampen udviklede sig kunne vi også til sidst være godt tilfredse med 3½, men som helhed var det vist et meget fair resultat.

    Leif fik sin debut i skakligaen og stillede sig forsigtigt op med de sorte. Det var den unge modstander desværre ligeglad med, og det var ikke for sarte sjæle, hvordan det gik vores mand efterfølgende. På femtebrættet havde Nina hvid mod kvinde-landstræneren, der spillemæssigt har været helt ved siden af sig selv denne sæson. Det skal man ikke være mod Nina, der hurtigt fik fordel mod en Pirc, og kørte pointet sikkert hjem!

    Via 1.Sf3 Sf6 2.g3 b5!? endte Thomas som sort i en slags kongeindisk angreb med spil på modsatte fløje. Desværre kom hvid først, og selv om der blev kæmpet måtte vi ned på bræt 4. Igor spillede et flot parti. Fik med hvid spil mod en isoleret d-bonde, og sort fik aldrig løst sine problemer og opgav i et tabt tårnslutspil.

    Jørn var på vej ud i samme struktur som Igor, men modstanderen gennemførte hurtigt d4, og selv om det så lidt betænkeligt ud, havde Jørn styr på det, og tårnslutspillet der opstod var helt dødt. Jans var noget rod, hvor han i Trompowsky først havde spil for en bonde, og lidt senere var det omvendt. Det kunne være gået begge veje, men lige efter tidnøden havde Øbro-manden fået koordineret sine brikker i et dødeligt angreb mod Jans konge.

    Filip var rykket op på bræt 7 og blev udsat for Albins modgambit. Det håndterede han fint, og det lignede spil til et mål. Desværre mistede Filip kontrollen og måtte ned. Efter en fantasifuld åbning endte jeg i en skæv stilling, med spil til begge parter. I tidnøden overså jeg et par gevinster og var pludselig alvorligt på hælene. Til sidst overså Dennis heldigvis en smart 2-trækker, der kostede damen.

 

6. runde, lørdag den 24. januar  2016 - Af Thomas Klitgaard
 
Skanderborg - Nordre   5 - 3
Daniel Semcesen - Igor Teplyi   ½-½
Nicolai V Pedersen - Martin Bækgaard   ½-½
Steffen Pedersen - Tom Petri   ½-½
Mads Hansen - Jørn Sloth   ½-½
Jackie Andersen - Thomas Klitgaard   1 - 0
Kristian Seegert - Nina Høiberg   1 - 0
Jan Rode Pedersen - Jan S Christensen   0 - 1
Jonas Bjerre - Poul Erik Nielsen   1 - 0

Inden runden havde Formand Tom meldt ud at 2½ var godt, men Skanderborg stillede dog noget svækket op.

Vi havde Poul Erik med som reserve, og han kom i ilden mod Jones Bjerre, der nok sidder alt for langt nede (de unge bliver jo bedre i løbet af året), og selvom Poul Erik forsøgte at forvirre sin modstander så meget som muligt i hans vante morderne, så måtte han ned mod det unge talent.

Jan kom fantastisk ud af åbningen mod Jan Rode. Martin prikkede mig på skulderen og spurgte mig, om ikke det var helt færdigt efter Df4; så simpelt mente jeg nu ikke det var, og selv om Igor vist fandt en hurtigere afslutning end Jan, sluttede Jan smukt af med et officersoffer. Hele partier varede kun 26 træk.

Nina havde vel fået en lige stilling med sort, og partiet virkede, som om det hurtigt var på vej over i slutspillet, hvor Nina normalt brillerer … Men en lumsk springer satte en stopper for den udvikling, og Nina tabte en officer.

Jeg var selv sluppet fornuftigt ud af åbningen mod Jackie. Han rodede det som sædvanlig sammen, på et tidspunkt kunne jeg vinde en kvalitet, og jeg forstår ikke helt, hvorfor jeg ikke valgte den mulighed. Lidt senere var jeg bagud med en officer og måtte kaste håndklædet i ringen.

Sloth spillede en bundsolid franskmand, og den unge Mads Hansen fik aldrig skygge af et angreb. Partiet endte remis i 17 træk. Tom havde Hvid mod Steffen Pedersen. Det kom der aldrig noget spændende ud af. Remis i 19 træk. Et fornuftigt resultat for holdet.

Martin endte i afbytningsvarianten i Dronninggambit mod Nicolai V. Partiet kom vist aldrig over remisgrænsen og endte remis i 40 træk. Igors parti endte ligeledes remis. Der må være grænser for hvor mange fornuftige remiser man kan skrive om.

Så selvom resultatet ser fornuftigt ud, skuffede vi nok lidt i bunden.

 

5. runde, søndag den 10. januar 2016 - Af Nina Høiberg
 
Nordre - Bov   4 - 4
Igor Teplyi - Giso Jahncke   ½-½
Martin Bækgaard - Frank Schwarz   0 - 1
Tom Petri - Kai Reinecker   ½-½
Jørn Sloth - Kervorkov   ½-½
Thomas Klitgaard - Andreas Schütte   ½-½
Nina Høiberg - Harald Klavitter   1 - 0
Jan S Christensen - Svend Erik Kramer   ½-½
Filip Boe Olsen - Jan- Hendrik Lorenzen   ½-½

Nordre Bov Hov!

    Efter 7-1 nederlaget i lørdagens runde mod Philidor var det meningen, vi skulle tage revanche i søndagens match mod Bov. Og alt begyndte, som det skulle.

    Min modstander bukkede meget hurtigt en bonde, og da han oven i købet fulgte forkert op, så han ikke fik kongen i sikkerhed, så stod der 1-0 til os efter 1½ time. Derefter var vejen banet for 2 rare matchpoints, bare vi kunne spille uafgjort i resten af kampene.

    Det var en taktik, Thomas kunne lide, så han tog imod remis efter 15 træk i en helt lige stilling. 1½-½ og det tegnede godt. Sloth fulgte hurtigt efter, 22 nogenlunde fredelige træk, og han tilbød modstanderen at dele point. Min nye bedste ven (iflg. reklamerne) Fritz mener, stillingen var lige helt indtil sidst, hvor han hævder sort stod noget bedre. Måske har Sloth tænkt det samme! Uanset super weekend for Sloth med 1½ af 2.

    På nabobrættet var Tom også fredeligt indstillet. Man skal dog ikke lade sig narre af, at det altid ser sådan ud fra start. Man bliver næsten utryg, hvis der er kommet en brik ud over hhv. 3. eller 6. række før træk 10. Til gengæld ved man stensikkert, at de lige pludselig kommer farende i hovedet på en henne omkring tidnøden. Måske er det i virkeligheden ikke godt for holdet, når man får et point så hurtigt, som tilfældet var her, for også i Toms parti blev der røget fredspibe tidligt formentlig igen med matchpointene i baghovedet.

    Der stod nu 2½-1½ og tilbage sad top og bund med noget, der faktisk ikke så alt for godt ud for os. Vi var klare ratingfavoritter på tre af brætterne og gudskelov for det, skulle det vise sig!

    Jan blev lidt bange for et forsigtigt d3 tidligt mod sin vante opstilling mod spansk. Troede vist, det var en hjemmeforberedelse og svarede nok for forsigtigt igen. Derefter var stillingen ret lige, indtil Jan lavede en regnefejl, som tvang ham til at stille dronningen til afbytning. Hvid byttede og tilbød remis, hvilket Jan lidt overraskende afslog (vi andre mente, han stod lidt dårligere). Ikke længe efter stod Jan ikke bare lidt, men meget dårligere. Heldigvis fandt modstanderen ikke det bedste, og heldigvis ville han stadig gerne ha’ remis, så da Jan ofrede en kvalitet og tilbød, tog hvid imod.

     Tæt på det samme skete i Filips parti på bræt 8. Filip spiller jo ikke ligesom os andre, da vi var 12 og troede, vi kunne sætte hurtigt mat på f7 ;-) Der spilles stille og roligt i åbningen. Modstanderen får en isoleret bonde i d-linjen, og så presser man lidt her og der. Stillingen var helt i balance indtil træk 28, hvor Filip går galt i byen. Modstanderen vinder en kvalitet og tilbyder remis! Det skal dog siges, at Filips springere sammen med dronningen så noget truende ud ned mod sorts kongestilling, og vi måtte lave om et par gange, da vi kiggede på det i toget hjem, før vi fandt det rigtige forsvar for sort, men det ændrer ikke på, at både Filip og holdkammeraterne var glade for remistilbuddet.

    3½-2½ til os, men desværre med udsigt til max en halv på bræt 1 og noget rod på bræt 2. Martin var i tidnød og manglede en kvalitet, men det var uklart i hvert fald for mig, om han havde kompensation i kraft af sit løberpar og modstanderens ødelagte bondestilling foran kongen. Formodentlig var stillingen ok for Martin, men desværre indskyder han på et tidspunkt b4, så Bov-manden får tid til at spille b6 og lukke Martins løber inde nede på a7. Havde Martin i stedet spillet Dd7 (som fulgte) med det samme uden b4, så stod han sikkert bedst, nu fik han desværre i stedet lige selv lukket af for La7’s baglænsdækning af e3, og modstanderen fik lov til at slutte smart af med dronningoffer og det hele.

    Så var der udlignet, og Igor sad tilbage med et slutspil med lige mange bønder samt springer mod løber, og hvor modstanderen havde en fjern fribonde, så det så temmelig tungt ud i forhold til at vinde matchen. Lignede snarere det modsatte. Heldigvis fik Igor holdt stillingen med det yderste af neglene. Han fandt en opstilling, hvor modstanderen ikke umiddelbart kunne trænge ind med kongen og øjensynligt heller ikke kunne fremtvinge indtrængningen via træktvang. Efter et par mislykkede forsøg på det sidste, enedes man så også her om remis, og 4-4 var en kendsgerning. Hverken tilfredsstillende i forhold til Dr. ELO’s eller vores egen forhåndsforventning men vist godkendt set i forhold til stillingerne undervejs.

 

4. runde, lørdag den 9. januar  2016 - Af Tom Petri
 
Philidor - Nordre   7 - 1
Nils Grandelius - Igor Teplyi   1 - 0
Emanuel Berg - Martin Bækgaard   1 - 0
Allan Stig Rasmussen - Tom Petri   1 - 0
Curt Hansen - Jørn Sloth   0 - 1
Helgi Ziska - Thomas Klitgaard   1 - 0
Jacob Aagaard - Nina Høiberg   1 - 0
Nikolaj Mikkelsen - Jan S Christensen   1 - 0
Simon Bekker-Jensen - Filip Boe Olsen   1 - 0

Feje hold

    Når man sætter sig på bræt 3, og lidt efter bemærker at GM Curt Hansen kommer og sætter sig overfor på brættet under, så ved man godt, det er op af bakke. Phillidor kom dog også med 5 x GM og 3 x IM og cirka 2450 på bræt 8.

    Alligevel kom vi fint fra start flere steder. Ninas bræt 6 var ikke et af dem, hvor hun i en offbeat spanier fik en springer op på f4 og flere gange havde mulighed for at slå på g2 med skak. Det var dog vist bare dårligt, og Nina endte en bonde nede og måtte ned.

    Også hos Filip på bræt 8 kom vi hurtigt under pres. I en typestilling efter dronningafbytning på b6 fik Simon Bekker et lille pres, som han øgede langsomt men sikkert, og til sidst kunne vores mand ikke holde sammen på stillingen.

    Thomas sad til gengæld med hvid i en kongeinder, og det så ud til at blive spillet efter bogen med slag på f5 og fin kontrol over e4. Men små unøjagtigheder bliver straffet mod gode folk, og så var det uklart, og pludseligt forsvandt der en officer - æv.

    Bækgaard sad med de sorte mod Emanuel Berg. I en sicilianer kom det til at dreje sig om d5-feltet, og selvom Martin måske stod OK, så var det en svær stilling, og svenskeren er utrolig god til at holde presset (jeg har selv prøvet det nogle gange). Til sidst kollapsede Martins stilling totalt omkring tidnøden. 0-4

    Man kunne så småt begynde at frygte det berygtede æg, især da Jan efter en fin åbning blev manøvreret af banen i et lige slutspil. Mikkelsen er god til at få de små taktiske nuancer med, og hvis man er uopmærksom et øjeblik, så er man under pres.

    Samme historie gentog sig på bræt 1, hvor Igor sad med en sikker stilling efter åbningen. Han havde sikkert en lille fordel, men det lykkedes alligevel Grandelius at skabe småproblemer for vores mand, og så var der pludselig en svag hvid bonde på g5. Derfra spillede svenskeren bare godt, og selvom der ikke manglede meget for at slutspillet var remis, måtte vi indkassere vores sjette nul.

    Selv sad jeg med en håbløs stilling mod Allan Stig, selvom jeg var lige ved at få gang i noget modspil i tidnøden. Som sidste mand kunne jeg godt have opgivet noget før, men jeg havde lige et par billige tricks, der skulle prøves.

    I mellemtiden havde vi heldigvis en storspillende Jørn på bræt 4. Selvom det så ud til, at Curt havde en lille fordel efter åbningen, så var Jørns stilling solid. Curt spillede en lidt for ambitiøs plan, og så var det Jørn, der havde et fordelagtigt slutspil, som sikkert blev kørt hjem til slutresultatet 1-7.

 

3. runde, søndag den 6. december  2015 - Af Jan Christensen
 
Nordre - Jetsmark   6 - 2
IM Igor Teplyi - Bjarke Jensen   ½-½
FM Martin Bækgaard - Jesper Thybo   1 - 0
FM Tom Petri - Andreas Wiwe   1 - 0
FM Jørn Sloth - Stefan Christensen   ½-½
Thomas Klitgaard - Alexander Rosenkilde   1 - 0
WIM Nina Høiberg - Jakob Rathlev   ½-½
Jan S Christensen - Christian Grubert   ½-½
Filip Boe Olsen - Tommy Nielsen   1 - 0

Super resultat!

    Efterhånden bor ingen fra Jetsmarks førstehold i nærheden Pandrup. Man er næsten bogstaveligt spredt fra Skagen til Gedser. Måske derfor mangler der en naturlig holdånd med mange afbud til følge. I dagens match manglede Christian Kyndel og Anders Helledie. Vi var derfor svage favoritter (4½–3½). Det blev imidlertid til en af de rigtig gode dage, hvor vi ikke engang var specielt heldige.

    Igor: havde forberedt sig grundigt og var snart en time foran på klokken. Det gav grund til mere optimisme end stillingen på brættet kunne bære. Bjarke spiller smart 26 h3!, der fratager springeren på e5 et vigtigt felt. Lidt efter tager man remis ved træk gentagelse.

    Martin: Får mødt en masse unge teoriløver. Thybo havde valgt Volga med hurtigt Da5 og forsinket slag på a6. Heldigvis havde Martin spillet et godt parti mod mig i klubturneringen sidste år i samme variant. Thybo fik heller ikke meget for bonden, og med Te6! blev der også problemer med kongen. Et meget fint parti af Martin.

    Tom: Kongeindisk via Modern. Tom undgår en sandsynlig hjemmeforberedelse med 7...Sa6 – ingen Bajonet angreb i dag! - og spiller herefter et mønster parti (i flg. Igor). Tematisk bondeoffer på a4 og overfald på den hvide konge. Tom er nu delt topscorer med 2½. Jørn: Via trækomstilling en Slaver, hvor sort ikke har de store problemer. Remis efter 16 træk.

    Thomas: Det blev en taktisk Moderne Benoni, hvor hvid kommer godt hjemmefra. men Thomas er en giftig herre i den slags stillinger;  kender planerne og ved hvor brikkerne skal stå. Omkring træk 30 mister hvid sin fordel, undlader at spille d6 på et godt tidspunkt og kommer i tidnød. Brikkerne står pludselig lidt løst. Herefter sætter Thomas regnemaskinen til og vinder let. Et godt kampparti af Thomas. Nina: Spillede et ukarakteristisk roligt parti mod Rathlev. Remis efter 24 træk.

    Jan: Via trækomstilling blev det en kendt stilling fra Fransk, som ingen af os havde kørekort til. Jeg giver en bonde for aktivt spil, men da han spiller udenom, står jeg lidt kritisk. I begyndende tidnød tager vi remis omkring træk 30.

    Filip: Spiller igen et meget fint parti. Efter en rolig åbning med lille fordel til Filip får sort den skæve idé at blokere den hvide e-bonde med kongen. Filip åbner naturligvis stillingen, og snart er den sorte konge fanget i et matnet. En meget moden præstation af vores nye mand. Sammen med formanden er han topscorer med 2½!

    Efter 3 runde ligger vi på en meget stabil 5 plads. I næste runde venter Philidor, der har delt bøllebank ud de første runder. Kan vi undgå ægget og stadig vinde over de andre nedrykningskandidater – ja så ligner det endnu en sæson i den bedste række.

 

2. runde, søndag den 1. november  2015 - Af Filip Boe Olsen
 
Brønshøj - Nordre   5 - 3
Tiger Hillarp-Persson - IM Igor Teplyi   ½-½
Thorbjørn Bromann - FM Martin Bækgaard   1 - 0
Jakob Aabling-Thomsen - FM Tom Petri   0 - 1
Carsten Høi - FM Jørn Sloth   1 - 0
Jacob Carstensen - Thomas Klitgaard   ½-½
Nicolai L Palm - WIM Nina Høiberg   1 - 0
Roland R Greger - Jan S Christensen   ½-½
Niels Nørskov Laursen - Filip Boe Olsen   ½-½

Et OK resultat

    Efter en flot 4½-3½ sejr over Hillerød (og en omgang kinesisk mad) ventede det hårde opgør mod Brønshøj. Selvom Brønshøj var ratingfavoritter, var vi klar på at give den gas.

Det første parti der var færdig var Thomas. Thomas ofrede en officer tidligt i partiet og fik en forceret remis mod IM Jacob Carstensen. ½-½. Nina skulle møde Nikolaj Palm. Nina pressede på fra starten, men pludselig befandt Nina sig i problemer. Løberen på h3 så dum ud. ½-1½.

Efter en sejr var Jan klar på at møde Roland Greger. Jan ofrede en officer i en Pirc, hvor det lignede at Roland var i problemer, men han fik reddet sig ud og endte med trækgentagelse. 1-2.  Martins parti så meget lige ud, men efter en masse afbytninger røg han desværre i en taktisk ting, der førte IM Thorbjørn Bromann til sejren. 1-3.

Efter en flot sejr over Lars Schandorff (med sort!) var Igor klar til at møde "tigeren"; Igor røg dog i problemer, men kæmpede hårdt og holdt remis. 1½-3½. Selv var jeg klar på mit andet Skakliga parti. Jeg skulle møde Niels Nørskov. Jeg røg i problemer, men kæmpede og endte til sidst i et tårnslutspil med en bonde mindre, men der var remis. 2-4.

Sloth var oppe imod GM Carsten Høi. Carsten ofrede springer og løber for tårn og tre bønder. Sloth kæmpede rigtig længe, men desværre lykkedes det ikke at få point. 5-2. Tom var sidste mand der spillede. Han ofrede en kvalitet, som til sidst endte i et dronningslutspil, hvor Tom havde en bonde mere. Han kæmpede længe, og til sidst fik han hevet hele pointet hjem mod FM Jacob Aabling Thomsen!

Et okay resultat mod et stærkt hold. Slutresultat: 3-5

 

1. runde, lørdag den 31. oktober  2015 - Af Tom Petri
 
Nordre - Hillerød   4½ - 3½
IM Igor Teplyi - Lars Schandorff   1 - 0
FM Martin Bækgaard - Martin Percivaldi   ½-½
FM Tom Petri - Tim Jaksland   ½-½
FM Jørn Sloth - Sandi Stojanovski   ½-½
Thomas Klitgaard - Jens Østergaard   0 - 1
WIM Nina Høiberg - Jan Nordenbæk   0 - 1
Jan S Christensen - Ib Hotler Andersen   1 - 0
Filip Boe Olsen - Lars Kjøller Nilsson   1 - 0

Starten er gået  ....

    Inden sæsonen havde vi mistet Johnni Veng til Evans. Til gengæld har vi fået Filip Boe, der som ungt talent har overtaget ottendebrættet fra Klitgård, der så til gengæld har overtaget Johnnis femtebræt. Ellers er holdet uændret, så man skulle tro, at vi efter sidste sæsons fine placering ville være et stykke fra nedrykningskampen, men sådan er det nok desværre ikke. En af oprykkerne er jo københavnske Philidor, der stort set inden sæsonen var gået i gang havde sikret sig mesterskabet. Det gør det lidt mere trangt i bunden, så det var vigtigt at komme godt fra start mod en af de andre kandidater til nedrykning.

    Først færdig var formanden. Der efter en lidt passiv åbning fik snørklet sig ud af det værste og modtog et remistilbud i træk 15. Rækkefølgen på de fire næste er jeg ikke sikker på, men Nina tog en chance mod Jan Nordenbæk, og ofrede en kvalitet. Det så lovende ud, men Hillerød-spilleren afværgede desværre nemt med et par præcise træk. Thomas kom også hurtigt under pres med en typisk dameafbytning i d-linjen. Da jeg troede han var over det værste havde modstanderen en smart finte, og Thomas måtte ned. Heldigvis vandt Jan efter at have været presset i åbningen, hvor modstanderen godt forberedt fyrede trækkene hurtigt af. Et eller andet gik dog galt for Hillerød-manden, for pludselig havde Jan et vundet D+T-slutspil med en a-bonde, der havde medvind på cykelstien. Ikke længe efter udlignede vores debutant efter at have afslået remis i noget der næsten var lige. Derefter spillede Filip stærk og aktivt, og da hans modstander ikke fandt en fornuftig plan og spillede for passivt, blev han langsomt men sikkert kørt af brættet, inden Filip afsluttede elegant.

    2½-2½. og det så godt ud på de sidste tre. Igor havde med sort spillet stærkt mod Schandorff og vundet en bonde. Landstræneren forsøgte at rode det sammen, men Igor bevarede hovedet koldt og fik en farlig fribonde, der endte med at koste en officer. Et par præcise træk, og det var tydeligt at der ikke var noget modspil. Sloths modstander brugte en masse tid uden rigtigt at få løst sine problemer. Positionelt så det rigtig godt ud, men det var ikke tydeligt, hvordan Jørn skulle komme videre, selv om uglerne synes, det så vundet ud. Da også Jørn var ved at løbe tør for tid valgte han det sikre. 4-3

    Igor besejrer flot Schandorff, i baggrunden slutdramaet mellem 2 * Martin

    Bækgaard mod Percivaldi var dagens drama, og der gik flere gange et sus igennem publikum, når hele og halve point fløj hen over brættet. Men sådan skulle det aldrig have været. Martin havde spillet et godt parti og skulle med en kvalitet i overvægt bare have vundet. Et par små unøjagtigheder tillod Percivaldi at rode tingene lidt sammen, og pludselig havde han et par farlige fribønder, som endte med at blive afgørende. Eller det burde de være blevet. Publikum så flere gevinster, men det gjorde Percivaldi (heldigvis) ikke. Så var det egentlig bare remis, da vores mand kunne afvikle til K mod K + randbonde + forkert løber. Men de to spillere var ikke mætte, og de endte i stedet med samme materiale fordeling + en dronning til hver. Det var heldigvis for os også (vist nok) bare remis, selvom der var 1000 skakker til Bækgaards konge. 4½-3½

Det var godt at starte med en sejr og to matchpoint, der tit kan blive vigtige sidst på sæsonen. Ved stillingen 2½-2½ drømte vi om mere, men til sidst var vi lykkelige for sejren, da Hillerød flere gange var et enkelt præcist træk fra uafgjort.