Nordre 2 i Mester-rækken - kampreferater


7. runde, mandag den 9. marts 2015 - Af PE Nielsen
 

SK 1968 3

- Nordre 2   3½ - 4½
Ingen / Torben Steffensen - Poul Erik Nielsen   ½-½
Karsten Nymann - Per Hansen   ½-½
Andreas Kastberg - Peer Ole Pedersen   0 - 1
Bjarne Lysgaard-Egeberg - Jan Rewitz   ½-½
Thomas Vestergaard - Leif Møller   0 - 1
Steffen Cordes - Lars Noe   1 - 0
Lasse Holst - Per Oehlerich   ½-½
Johan Hardlei - Mads Borup   ½-½

Oprykningen sikret!

    Supertankeren gik ikke ned og sejlede stille og roligt i mål, nogle håndsbredder foran Århus/Skolerne, der på et (for) sent tidspunkt besluttede at tage kampen op imod os. Dette fremgår tydeligt af, at kun en enkelt Å/S'er havde format til at gratulere os ....

    Det var ellers ikke noget superarrangement i Hornslet, kampsedlen måtte håndskrives i sidste øjeblik, og vi var af ukendte årsager placeret i den diametrale modsatte ende af spillelokalet end Å/S! Så vi fik noget motion, når vi skulle følge med i Å/S'erne. De stillede med to 13-1500 spillere på de nederste, men ellers var der linet pænt op ....

    Også vore modstandere SK68 III havde forstærket holdet i toppen med Torben Steffensen - om han var spilleberettiget ved jeg ikke, for på 6.HK's hjemmeside står der "Ingen modstander" ud for mig! Så vi følte os bestemt lidt pressede i starten, ikke mindst da Å/S' 8. mand pludseligt vandt ....!

    Jeg spillede altså rent faktisk et parti, omend det var noget slapt noget. Jeg følte mig halvsyg (det er siden taget til) og valgte en slatten variant og kom hurtigt i et fuldstændig lige slutspil med tidlig remis til følge. Borup spillede - med tårnur ! - solidt, men tabte pludselig en bonde ... Det betød dog ikke noget, han fik initiativ og vandt hurtigt bonden retur, hvorefter der blev taget remis.

   Rewitz havde sort imod "BP" (som vi jo tit stadig kommer til at kalde ham, beklager Bjarne!). Det blev skarpt, og Rewitz fik overtaget, men havde igen brugt megen tid. Det gav gummiarm, og Rewitz valgte med 5 minutter tilbage at tage remis.

   Peer Ole var tydeligt rystet, han havde lige før runden afleveret konen på skadestuen, hun havde skåret sig slemt på en konservesdåse (håber det går Tine godt og ikke giver varige men). Han snakkede i vildelse om at tage remis, hvis lejligheden bød sig, han tabte "altid" til Kastberg! Dertil kom det heldigvis aldrig, Peer Ole parerede modstanderens udfald, slog kontra og vandt i sikker stil - sådan! Ham så jeg gerne som fast mand på holdet!

    Hansen havde smart fået en vis fordel, men uforsigtighed betød, at han måtte levere en kvali for en bonde. Der var dog ikke den store fare på færde, og Pers Drage-struktur sikrede let remisen. Noe spillede en lidt omstændelig aflastningsmanøvre og fik en presset stilling, og da han ikke lavede det nødvendige modstød i tide, stod han håbløs tilbage på baglinjerne og tabte, i øvrigt for første gang!

   Før runden var Dennis, Leif og jeg topscorere. Dennis måtte melde afbud pga. sygdom, mens jeg (lidt syg) tog remis, og det banede vejen for Leif til at tage topscorerværdigheden hjem. han blev som hvid udsat for et kraftigt angreb, men Leif er bare smart, og snød modstanderen med en slags aftrækker, hvorefter han i sikker stil vandt slutspillet med en kvali mere.

   Topscorer blev Leif Møller med 5½ af 7, det gik kun galt imod Århus/Skolerne, ellers var der næsten rent bord!

    Tilbage sad som ofte Oehlerich! Den hvide Franskmand var langt fra god, men Per er en formidabel fighter, og i tidnøden sikrede han sig det nødvendige modspil; det dobbelte tårnslutspil blev taget remis, hvad det sandsynligvis også var.

    Inden da havde vi dog sikret oprykningen, idet Å/S smed en hel på 7. bræt og flere steder måtte nøjes med remis. Så i toppen gik det, som det skulle! Men i bunden blev der totalt vendt op og ned på det hele: Både nr. 7 og 8 før sidste runde reddede sig mirakuløst, mens SK68 IV og Syddjurs må ned. Da der ikke var optræk til præmieuddeling, og vi ikke selv kunne finde podiet, tog vi glade hjem!

 

6. runde, torsdag den 26. februar 2015 - Af PE Nielsen
 

Nordre 2

- Århus/Skolerne 2   2½-5½
Poul Erik Nielsen - Thomas Ochsner   0 - 1
Per Hansen - Vagn Jensen   ½-½
Jan Rewitz - Michael Tettinek   0 - 1
Leif Møller - Jesper Mygind   0 - 1
Lars Noe - Christian K Schmidt   ½-½
Dennis Hemdorff - Jesper Hammer-Lassen   0 - 1
Per Oehlerich - Jacob Arnbjerg   ½-½
Mads Borup - Lars Holm-Rasmussen   1 - 0

Hjælp, Titanic tager vand ind!!

    Så ved vi det med bestemthed: Vi er alligevel ikke uovervindelige! Nok havde Århus/Skolerne 2 oprustet, men vi var alligevel svage ratingfavoritter, men det kunne vi slet ikke leve op til ... et holdpsykisk problem?!

    Specielt på bane 8 var vi ratingfavorit med Elo-odds 93-07! Og det levede Mads da også op til i sikker stil, han vandt sikkert og var som den første færdig. Det skulle vise sig at blive vores eneste sejr i denne match, en omvendt runde 1 ... nah måske knap nok, men tegningen var der!

    Noe var færdig som nr 2, han havde haft det lidt svært, men var i slutstillingen nok den, der kunne have spillet på gevinst, men det er jo svært at omstille sig ... Hansen havde hvid i en standard Dronninggambit, men Vagn var kreativ med de sorte, og vi skal være tilfredse med den evige skak, Per fik ind.

    Så kom bollerne på stribe, ikke overraskende, da vi stod trykket: Rewitz så efter egen mening mange lovende fortsættelser, men det var partivarianten ikke, han blev helt nedspillet. Jeg blev via noget c3-Sici lokket over i noget Spansk, som jeg slet ikke havde kørekort til, jeg var hurtigt væk, og det var kun et spørgsmål om tid ...

    Så var der mere kamp i Dennis' skarpe semi-Slav parti! Det blev til et skævt slutspil i underkanten. Men da modstanderen skulle spille smart, fik Dennis chancen i et enkelt træk. Han forpassede desværre muligheden og måtte så ned - stillingen var nu truende 2-4, truende fordi vi også stod skidt på de sidste to brætter.

    Oehlerich havde problemer med sin Pirc og tabte en bonde; ved præcist spil fra hvid var det vist blevet til to! Nu lykkedes det imidlertid Per at kæmpe sig til en befriende halv! Leifs symmetriske Engelske parti var svært at blive klog på, snart troede jeg den ene havde fordel, snart den anden ... efter tidnøden var det dog klart, at det højst ville blive til en halv, men sådan skulle det ikke gå, pludselig gik Leif mat!

    Vi satte således 3 points af vores forspring på 5½ til Å/S-holdet til. Der er altså nu kun 2½ tilbage, og vi skal møde SK68 3, mens Å/S møder SK68' fjerdehold. Stadig en god udgangsposition, men Titanic har taget vand ind, og nu skal vi se, om vi kan få gang i pumperne, eller vi kæntrer mandag den 9. marts - det ville være ærgerligt og dumt efter vores kanonstart med to gange 7-1 ....!

 

5. runde, tirsdag den 3. februar 2015 - Af PE Nielsen
 

Rokaden 1

- Nordre 2   3 - 5
Claes Løfgren - Poul Erik Nielsen   0 - 1
Izet Salihu - Per Hansen   ½-½
Michael W Kull - Jan Rewitz   ½-½
Kristian Siegler - Leif Møller   0 - 1
Dennis Larsen - Lars Noe   ½-½
Kaspar Dreiberg - Dennis Hemdorff   ½-½
Jan Han Petersen - Per Oehlerich   1 - 0
Claus Andersen - Mads Borup   0 - 1

Nok en sejr!

   Oehlerich vender holdet ryggen, mens Borup kører 5-3 sejren i hus!

    Rokaden lå før runden på 2. pladsen, 4½ efter os, og med sejren øger vi dermed vores forspring lidt. Værste konkurrent er som påpeget af Mads Århus/Skolerne 2, som man aldrig ved, hvordan stiller op, absolut en dark horse i gruppen!

    Noe spillede hvid i en Grünfeldinder, og han gav uberettiget den hvidfeltede løber for en springer. Herefter var han lidt på hælene, så den tidlige remis var fornuftig! Per Hansen fik en fantastisk Kongeinder, hvor hvid havde afgivet den sortfeltede løber. Pointet burde være kommet i hus, men Per forivrede sig, forplumrede, stillede alle sine brikker på K-fløjen, uden at der var muligheder for gennembrud. Det fandt den hurtigtspillende modstander sent ud af og spillede endelig det nærmest afgørende Da5 ... med remistilbud .... Ja tak!!!

    Jeg havde (naturligvis) hvid i en englænder og havde nogenlunde styr over begivenhederne, og jeg vandt da også sikkert i min modstanders tidnød. Rewitz havde lovet ikke at komme i tidnød, og han spillede et udmærket parti, men desværre forsvarede modstanderen trods lidt tidnød (i Rewitz' terminologi!) sig rigtig godt og klarede remis.

    Oehlerich gav  sin modstander en iso-bonde på d5, men til gengæld havde modstanderen det friere officersspil, og med det fór han lige i flæsket på Per med et springeroffer på h3. Per forsvarede sig korrekt og fik et slutspil med S+L mod S plus et par bønder. Det så længe lovende ud, men en fatal fejl i 43. træk kostede stort set alle Pers bønder, og det gik da også helt galt, da modstanderen kørte sine bønder frem :-(

    Maxist Dennis fik kæmpefordel i åbningen og vandt en bonde. Siden har han ikke præcist, og så direkte uforsigtig med noget værre rod til følge. Efter rablende gensidig tidnød var der røget en bonde, men Dennis bevarede fatningen og kæmpede sig til remis - dermed røg vores sidste med max desværre.

    Leif havde sort imod en ung, tam løve, og det blev et jammer af et parti; ingen turde noget, masse trækgentagelser etc. To gange forlangte modstanderen remis uden at stoppe uret men trække i stedet for. Der blev spillet videre, og Leif vandt en officer. Det satte han i følge chauffør Hansen til igen, men vandt alligevel .... partiet kommer ikke i klubbladet! Løven var knust og forstod (kendte) ikke de tåbelige regler, ærgerligt når man er remisglad!

    Tilbage sad Borup på bane 8. Han spillede en solid Bogo-/Nimzoinder, og op imod tidnøden fik han det bedre slutspil, som han da også sikkert omsatte til et point, gedigent spillet!

 

4. runde, mandag den 12. januar 2015 - Af PE Nielsen
 

VRS I

- Nordre 2   3 - 5
Jesper Korsgaard - Poul Erik Nielsen   ½-½
Bjarke Vangsgaard - Per Hansen   1 - 0
Claus Vangsgaard - Per Holst   1 - 0
Freja Vangsgaard - Peer Ole Pedersen   0 - 1
Søren K Mortensen - Leif Møller   0 - 1
Torben Hansen - Lars Noe   0 - 1
Hans J. Mikkelsen - Dennis Hemdorff   0 - 1
Jørgen Frank - Mads Borup   ½-½

Kampskak!

    Holdkaptajn Hansen var godt tilfreds med holdopstillingen, som erstatning for Rewitz og Oehlerich havde vi nemlig Holst og Peer Ole med! Hansen fortalte på vejen derud, at vi ikke skulle være så bange for den unge Bjarke, han havde engang vundet er tempo i træk 4 mod ham, men han kunne desværre ikke huske hvordan!

    Nu traf det sig sådan, at Hansen fik Bjarke! Og de første træk forløb således: 1.d4 Sf6 2.Lf4 c5 3.Sf3 cxd4 4.Sxd4 d6. Jeg mødte Hansen, der nu stolt fortalte at nu kunne han huske, hvordan han vandt tempoet - fuldstændig samme åbning igen! Hansen vandt tempoet og spillede i øvrigt et drabeligt og skarpt parti, som svingede frem og tilbage. Da Hansen var (helt) færdig, spurgte jeg ham, om der ikke var bedre 4. træk .... "Åh, hold kæft, der er jo en skak!", kom det så fra ham - ja, 4...e5 vinder øjeblikkeligt, ak ak!

    Første og sikre vinder var Peer Ole, der stillede trekvart syg op; det kunne ikke ses på spillet, Peer Ole rundbarberede søster Freja på rekordtid og kunne velfortjent køre hjem i seng!

    Vi havde hvid i to Kongeindere, og det så ikke alt for godt ud i dem, Leif stod endog ret ringe. Knap så slemt var det med Dennis, som holdt skruen i vandet, fik slået kontra og vandt igen sikkert til sidst - flot, flot, Dennis har nu 4 af 4! Leif måtte mere igennem, men det lykkedes ham at få stabiliseret, og da modstanderen uforståeligt lukkede b-linjen, tog Leif teten, satte en Alekhine-kanon op i e-linjen og vandt!

    Noes er jeg lidt usikker på, men han fik lokket en af modstanderens bønder frem, og den indlemmede han så fikst og vandt uden de store krumspring. Holst havde hvid i Slavisk (eller Dronningindisk?) og fik en fin stilling. Han spillede et fint modelparti (eget udtryk), men lavede så desværre en "Rewitz": Holst kom i vanvittig tidnød og skred i en stadig vundet stilling ved træk 39, bare øv ....

    Borup spillede Fransk og stod meget fint og første med en bonde, omend der var uensfarvede løbere. Hvid kæmpede imidlertid godt, og det lykkedes ikke Mads at komme rigtig tæt på sejren i slutspillet, og han tog fornuftigt remis med ca. 5 minutter tilbage, en smal sejr var i hus.

    Altså føring på 4½-2½, tilbage sad jeg med et slutspil i underkanten. Hvorfor det? Jo, først stod jeg klart bedst med kæmpe udviklingsforspring, siden overså jeg et farligt modspil fra modstanderen efter dronningafbytning, og da jeg stod dér i fødestilling, måtte jeg give en offi for to bønder for at slippe ud. Min modstander kunne  ha' lukket partiet i træk 39, men pga. hans tidnød slap jeg. Så sad jeg og kæmpede med to centrumbønder mod en hest med to tårne til hver, og da min modstander lod mig komme i offensiven, måtte han til sidste give hesten for to bønder med en klar remis til følge.

    Dermed blev det 5-3, ikke helt tilfredsstillende, men det ku' ha endt værre. Jeg røg af max-listen, som nu kun har Dennis tilbage!

 

3. runde, torsdag den 11. december  2014 - Af PE Nielsen
 

Nordre 2

- Syddjurs 1   4½-3½
Poul Erik Nielsen - Claus Nørregaard   1 - 0
Per Hansen - Willy M Nielsen   0 - 1
Jan Rewitz - Allan Westenborg   0 - 1
Leif Møller - Leo Christiansen   1 - 0
Lars Noe - Per Kjærulf-Møller   1 - 0
Dennis Hemdorff - Knud Poulsen   1 - 0
Per Oehlerich - Eigil Asanta   0 - 1
Mads Borup - Kai Washeim   ½-½

Hybris og nemesis

    Vi kunne for første gang i år mønstre fuldt hold; jeg ved ikke om det var det, der fik Kaptajn Hansen til at være optimistisk, i alt fald skrev han til os, at vi i betragtning af den ikke så stærke modstander kunne håbe på mange med max efter runden. Sådan kom det ikke helt til at gå .... hovmod står bekendt ofte for fald!

    Nedturen startede med, at Oehlerich i en ret god stilling lod en officer stå i slag, og derefter var det naturligvis spil til ét mål. Den næste ulykke kom hos Kaptajn Hansen selv: Også han havde klart fordel, det var kun et spørgsmål om, hvordan det skulle omsættes til et point. Pludselig så Hansen syner, han så en mat på baglinjen, som desværre ikke var der, og da dét gik op for ham, var et tårn mistet, 0-2!

    Dennis har spillet godt, jeg er dog ikke helt sikker på dagens gevinstføring var stilren, men hjem kom pointet i alt fald, og Dennis blev dermed første med 3 af 3. Jeg blev den næste, efter et tricky åbningsspil fik jeg et bedre slutspil, som dog muligvis kunne have været holdt af modstanderen, men han var for ivrig.

    Rewitz' lignede længe det næste hele point, men som vi jo desværre har set det før, har Rewitz svært ved at beslutte sig, og han spillede sig i en vanvittig tidnød, som da også fortjent kom til at koste hele pointet - men et ærgerligt tabsparti! Borup fik tilspillet sig et stærkt pres mod modstanderens stilling, men da det skulle effektueres, fik Borup betænkeligheder og tog remis.

    Noe spillede med sort omhyggeligt og fik langsomt men sikkert overtaget, og i tidnøden kom så det totale kollaps hos modstanderen; Noe har også max, men dog kun i 2 partier. Så stod det 3½-3½, og tilbage sad Leif med en mindre fordel, løberpar imod løber + springer i et slutspil, hvor der også var tårne. Leif spillede omhyggeligt, pressede modstanderen og vandt en bonde, hvorefter modstanderen i tidnød gik ned.

    Dermed fik vi vores 2 matchpoints, men bestemt ikke det, vi havde regnet med. Men måske var det godt med en lille advarsel, vi fører dog fortsat gruppen komfortabelt 4½ points foran Rokaden 1.

 

2. runde, mandag den 17. november  2014 - Af PE Nielsen
 

SK 1968 4

- Nordre 2   1 - 7
Søren T Sørensen - Poul Erik Nielsen   0 - 1
Niels Bøje - Per Hansen   0 - 1
Peter Grønborg - Jan Rewitz   0 - 1
Graham Taylor - Leif Møller   ½-½
Mikkel Stephansen - Dennis Hemdorff   0 - 1
Jesper Billeskov - Per Oehlerich   0 - 1
Kasper Skaarup - Mads Borup   ½-½
Phong van Ngugen - Steen F Christensen   0 - 1

Waoo!

    Vi gjorde det sgu igen! Modstanderen var denne gang 68's fjerdehold, der overraskende i startrunden havde spillet 4-4 imod samme klubs tredjehold. Men vi kom efter mere ... og fik det!

    Sidste mand på plads var vores eneste reserve, Steen Fup. Efter 5 træk var han foran med en bonde, efter 10 med 2! Sådan! Sejren kom aldrig i fare, men Steen blev dog overhalet indenom af Dennis, der gik hårdt på og ofrede c4 bonden i en Slav. Modstanderen lod sig kyse, og pointet kom i hus på lige godt 2 timer.

    Borup kom i problemer med hvid og måtte levere en bonde; heldigvis skulle modstanderen spille smart, og Mads fik nok modspil til, at der hurtigt kom en remis i stand. Hansen spillede vanen tro Dragen, som han behersker ganske godt. Han mente selv, at Bøje havde fint modspil, men Hansen var ham for snu, ettal til os!

    Leif spillede en fin åbning, men fik det lidt forplumret i modstanderens begyndende tidnød, og han modtog derfor fornuftigt et remistilbud i en kritisk stilling. Jeg spillede (naturligvis) engelsk og fik lokket min modstander i uføre, og jeg fik afgørende angreb. I træk 35 brugte jeg så 7 af mine sidste 10 minutter og ofrede (i en gevinststilling) dronningen på h7 med skak; flot var det og det virkede, men faktisk var der andre teoretisk bedre træk, men altså ikke prangende nok!

    Rewitz spillede tidligt et overraskende g2-g4 i en Dronninggambit. Det gav ham tilsyneladende fordelen, men så pressede tidnøden sig på - Rewitz var ellers kun kommet lidt for sent! - og der gik kludder i det. Det er lidt af en gåde, at Rewitz klarede klokken og ikke mindst stillingen! Men han kom ud af det, og da røgen lettede, var modstanderen færdig!

    Oehlerich spillede også en slags Drage, kørekortet er ikke helt så overbevisende son Hansens, men det gik. En bonde kom ned i foret, og slutspillet blev vundet, omend ikke helt stilrent! Altså igen 7-1, vi kan nu ikke fraskrive os favoritværdigheden - det er faktisk meget sjovt at spille i Mesterrækken i år, indtil videre i alt fald!

 

1. runde, torsdag den 30. oktober  2014 - Af PE Nielsen
 

Nordre 2

- Silkeborg 2   7 - 1
Poul Erik Nielsen - Peter Poulsen   1 - 0
Per Hansen - Jack Thostrup   1 - 0
Peer Ole Pedersen - David Glasscock   1 - 0
Jan Rewitz - Peter Kristensen   1 - 0
Leif Møller - Tom Petersen   1 - 0
Lars Noe - Johnny Rasmussen   1 - 0
Dennis Hemdorff - Anders Lauritsen   1 - 0
Rasmus Nielsen - Lasse Emil Petersen   0 - 1

Kanonstart!

Vi fik en kanonstart i Mesterrækken efter en voldsom tirring!

  Vores reserve Rasmus tirrede resten af holdet til en 7-1 sejr! 

Tirringen opstod, da vores reserve Rasmus med hvid gik helt ned med flaget og tabte lynhurtigt.

    Øv for Rasmus, men jeg skal da lige love for, at resten af holdet blev tændt, og som det jo fremgår af tabellen, faldt der ikke mere på gulvet! Dennis vandt med aggressivt spil hurtigt en bonde og kørte pointet sikkert hjem. Rewitz stillede sig også aggressivt op, og modstanderens forsøg på modspil endte op i dronningtab!

    Næste gevinst stod Noe for i sikker stil, også han lagde god pres på modstanderen fra start, det virker! Leif Møller var med sort - som også Peer Ole og jeg - udsat for en opstilling med 1.d4 og tidligt Lf4. Leif fik det vist ikke spillet optimalt, og inden min tidnød så det noget uklart ud .. men da røgen var lettet, havde snedige Leif en officer mere og vandt let!

    Jeg bekæmpede min modstanders opstilling på snedig vis, brugte 3-4 tempi på at vinde løberparret, herefter brugte jeg forløbet op til tidnøden med at parere alt hvids modspil, og så kunne jeg i tidnøden indkassere og få et slutspil, som jeg heldigvis kunne vinde!

    Peer Ole fik tidligt klar kontrol, spillede aggressivt, havde klart teten og vandt en kvali, og herefter var resten teknik. Sidste sejr stod Hansen for på bræt 2. Per fik hurtigt en lille, men klar fordel i en Dronninggambit (eller D-bondespil?), pressede godt på og fik afgørende fat omkring træk 40. Til sidst vandt også han en officer og kørte den sikkert hjem.

    Hermed altså en forrygende 7-1 sejr, og så endda med en masse godt skak fra vores side. Nu kan vi vist ikke bortforklare favoritværdigheden, specielt ikke efter at SK68's fjerdehold spillede 4-4 imod tredjeholdet! Rokaden vandt 5-3 over  Syddjurs.
Om vi så kan leve op til favoritværdigheden får vi hurtigt at se, mandag den 17. nov. har vi nemlig udekamp mod SK68 IV.