Nordre I i Skakligaen - kampreferater


9. runde, søndag den 8. marts 2015 - Af Nina Høiberg
 
Hillerød - Nordre   - 5½
GM Lars Schandorff - IM Igor Teplyi   remis
FM Martin Percivaldi - FM Martin Bækgaard   0 - 1
FM Tim Jaksland - FM Tom Petri   0 - 1
FM Jens Østergaard - FM Jørn Sloth   remis
Jan Nordenbæk - FM Johnni Veng   0 - 1
Jan E F Mongomery - WIM Nina Høiberg   remis
Ib Hotler Andersen - Jan S Christensen   remis
Peter W Svendsen - Thomas Klitgaard   remis

Fantastisk sæson!

    Samlet fjerdeplads, IM-norm, 4 kandidatresultater og 90 gode, danske ratingpoint til klubben.

    Hvor mange af de nævnte ting der ville gå i opfyldelse, vidste vi selvfølgelig ikke før starten på sidste runde. Men vi vidste, vi ikke ville rykke ned. Vi var et halvt point foran modstanderholdet, Hillerød, så vi kunne stille og roligt koncentrere os om at holde dem bag os og så heppe på Tom, som med gevinst kunne sikre sig sin første IM-norm.

    Igor var oppe mod GM Schandorff. Det så forholdsvist fredeligt ud set fra sidelinjen. Semi-slavisk - hedder det vist ;-) Hver gang jeg kom forbi, var de i færd med at bytte en brik. Det endte i et slutspil, hvor Schandorff havde en isoleret d-bonde, som Igor kunne presse imod. Schandorff holdt dog balancen, og partiet blev remis efter trækgentagelse op mod træk 40.
Igor scorede imponerende 5 af 9 på det svære førstebræt mere end 1 point over forventet.

    Fredeligt var det bestemt ikke på brættet ved siden af, hvor Martin spillede mod unge Percivaldi. Fredeligt er det faktisk aldrig i Bækgaards partier. Jeg har ingen anelse om, hvem der objektivt stod bedst undervejs, det var vildt kompliceret. Omkring træk 20 troede jeg, det var tabt for Bækgaard, men så trak han noget, jeg ikke havde set. Så troede jeg, han vandt lige til modstanderen trak, så troede jeg igen, Bækgaard var ved at tabe. Sådan blev det faktisk ved indtil efter træk 30. Først derefter kunne man som tilskuer få pulsen lidt ned igen. Martin havde fået aflastet stillingen, så han nu førte med en bonde uden det samtidigt så ud til, han var ved at miste en officer. Sammen med afbytningerne forvandlede modstanderens fremskudte fribonde sig også fra farlig til svag. Den blev suget, og pointet blev kørt stensikkert hjem.
Med sejren nåede Martin op på 3 (af 8) og nåede stort set sin forventede score.

    Tom kunne som nævnt score IM-norm ved at vinde sidste kamp. Umiddelbart lignede det ikke noget, han gad spille for ;-) g3, Lg2, d3 og c3 men sådan spiller han jo. Det ser så fredeligt ud alt sammen, så selv når man kender ham og ved bedre, så glemmer man til tider, at han ikke er uambitiøs og ikke prøver at køre en magelig halv hjem. Han sidder og venter på, man laver en unøjagtighed, og så slår han til. Jeg er ude af stand til at forstå, hvad der sker. De flytter rundt med brikkerne, og så mister Jaksland pludselig en bonde på a7. Så laver de et par træk mere, og Tom får stillet en fælde op (det er i virkeligheden sådan, han er!). Pludselig står hans dronning nede p å modstanderens baglinje, og spørgsmålet er nu kun, hvilket matbillede han vil gå efter.
6 af 9. Topscorer sammen med Johnni. Godt 1½ over forventet og første IM-norm i hus. Sejt :-)

    Jørn mødte den tidligere Nordre-mand, Jens Østergaard. De ville ikke hinanden noget ondt remis efter 7 træk. Jørn har spillet solidt hele sæsonen igennem. 8 remiser og en enkelt sejr. Betryggende at vide, at vi ikke kan tabe 8-0 med Sloth på holdet :-)

    Johnni har også haft en forrygende sæson. Jeg troede godt nok længe, partiet mod Nordenbæk ville blive remis, men Johnni er en super praktiker. Ser chancerne, når/hvis de opstår. 6 af 9, ingen nederlag og ca. 1½ over forventet taler for sig selv. Med de 6 points deler Johnni topscorer-værdigheden med Tom.

    Så kommer vi til de 3 nederste brætter. Egentlig burde det måske være her, vi scorede pointene, men det er altså bræt 1 til 5, der har trukket læsset i år. Hvor det på de 5 øverste brætter virker som om, folk kender planerne i de stillinger, de spiller, så træder vi fra og med bræt 6 ind i Hovsa-afdelingen.

    Jeg spillede sort i noget, der enten var gammelindisk eller Pirc, jeg kan ikke se forskel ;-). Jeg kender ikke gevinstplanerne, og kunne ikke finde dem ved brættet. Min modstander fandt heller ikke noget, så vi byttede brikker, til der var dronning og et par officerer tilbage og så tog vi remis… Jeg sluttede på 50% - et halvt over forventet.

    Jan har ikke rigtigt kunnet få det til at køre i denne sæson, men det er underholdende at sidde ved siden af! Han får gode stillinger, men vil måske ofte afgøre tingene for hurtigt? Det lignede også billedet i sidste runde. Slagudveksling, som iflg. Jans beregninger skulle ende med klar fordel til ham, duede ikke, da der pludselig dukkede en mat i én op midt i varianten. Jan kunne dog trække i nødbremsen og tage remis ved trækgentagelse.
I flere år har Jan kun haft tid/lyst til holdskak, men nu spiller han pludselig både klub- og seniorturneringer. Det skal nok skærpe variantberegningen, så de gode stillinger bliver til point næste år.

    Thomas er nok heller ikke helt tilfreds med sæsonen, men en super dobbeltrunde i København reddede æren og ratingtallet. 1½ her i sidste dobbeltrunde er også fint på papiret, men måden de kom i hus på, berettiger vist Thomas til at blive udnævnt som æresmedlem af Hovsa-afdelingen ;-) Når han kunne vinde lørdagens kamp, overrasker det ikke, at sidste runde blev remis, selv om han manglede et par bønder. Men respekt for fighten og alle point tæller!

    Sejren på 5½-2½ var stor nok til at holde både Hillerød og Nordkalotten bag os, så vi sluttede på en overraskende fjerdeplads. Før sæsonstart havde vi mest opmærksomheden rettet mod nedrykningsfaren og med Philidor som oprykker i østkredsen, kan det da også hurtigt blive et tema næste sæson. Men så må vi glæde os over, at vi lige fik bevist, at atypiske amatørhold godt engang imellem kan være med i toppen. Det kan godt være, det er på trods af holdsammensætningen med folk, der kan gå i spagat, semi-professionelle seniorer, kvinder og salsadansende ungersvende, at vi blev nr. 4 men det kunne være derfor, holdskak er hyggeligt!

 

8. runde, lørdag den 7. marts 2015 - Af Jan Christensen
 
Nordre - Esbjerg   6 - 2
IM Igor Teplyi - Niels Jørgen Fries   remis
FM Tom Petri - Iver Poulsen   1 - 0
FM Jørn Sloth - Ole Bønnelykke   1 - 0
FM Johnni Veng - Ove Weiss Hartvig   1 - 0
WIM Nina Høiberg - Torsten Lindestrøm   remis
Jan S Christensen - Michael Maarup   0 - 1
Thomas Klitgaard - Henrik Tranbjerg Jensen   1 - 0
Per Hansen - Bjørn Hebsgaard Nielsen   1 - 0

    ”Vi går nu efter 5 pladsen” lød en optimistisk mail fra formanden før runden. Selv med afbud fra Martin var vi stort set favoritter på alle brætter. Af gammel vane var jeg alligevel en smule urolig. Den tilsvarende kamp for nogle år siden i gav os nogle skrammer og en gentagelse kunne gøre søndagens match mod Hillerød unødig spændende. Det skulle vise sig at være en hel ubegrundet nervøsitet. Vores top har været helt forrygende i denne sæson og det fortsatte her:

    Igor fik udlignet med sort. Da han omkring træk 30 tager en bonde på a2 ser det rigtig godt ud. Imidlertid får Niels Jørgen ofret et tårn på g7 og det hele ender med evig skak.

    Tom spillede stille og roligt og lignede ikke en mand, der kunne lave en IM norm med to gevinster i weekenden. De første 35 træk er helt begivenhedsløse, hvorefter Iver sætter en kvalitet i slag og opgiver. Den slags vinder Tom rigtig mange af for tiden. Han er solid, lader modstanderen træffe de svære beslutninger og er indimellem rigtig giftig.

    Jørn havde lagt fløjlshandskerne og fundet Alekhine frem. Det lignede et parti, hvor sort havde fuld kontrol. Jørn mente bagefter, at Bønnelykke kunne udligne på et tidspunkt, men da det krævede en dronningafbytning, kom det jo ikke på tale. En fin sejr efter 7 solide remiser.

    Johnni spillede Moderne Benoni med Ld3 og h3. Det lignede et modelparti, hvor det tematiske e4-e5 giver gode felter til de hvide officerer. Endnu en solid indsats af vores mand, der har virket tændt og forberedt i denne sæson.

    Nina spillede Philidor, Torsten Lindestrøm byttede damerne og tilbød remis omkring træk 20. Nina havde ellers været bange for 1.f4, som Torsten har spillet på det seneste. Han var imidlertid bange for en hjemmeforberedelse (!!)

    JC. Jeg gentog desværre det mønster, der har plaget mine divisions partier de sidste par sæsoner. Jeg kommer fra åbningen med stor fordel og laver herefter en række fejl, som jeg ikke ville drømme om at lave i et lynparti. Michael Maarup skal dog have ros for at spille kreativt i en trang og lidt svær stilling.

    Thomas kom derimod helt forfærdeligt fra åbningen. I en slags afslået Benoni havner man i et Pindsvin, hvor hvid står solidt i centrum og risikofrit kan angribe uden generende b5/d5 modstød. Det bliver værre og værre, og omkring træk 30 er Th3! (Nina) bare mat. Imidlertid nøjes Henrik Tranberg med et godt slutspil med kvalitet mere. Nu kan Thomas kæmpe, uden det er pinligt og lidt efter lidt forbedres stillingen. I en helt lige stilling bukker hvid, og Thomas kan tage hele pointet. Synd for Henrik, der havde spillet et fint parti. Thomas fik sagt fint undskyld efter partiet.

    Per var hentet frem som reserve og leverede en super solid indsats. Den unge esbjergenser fik en lektion i klassisk Kongeindisk med dårlig sort løber og terræn til hvid.

6-2 og vi kan nu kigge opad i tabellen.

 

7. runde, søndag den 15. februar 2015 - Af Jørn Sloth
 
Nordre - Århus/Skolerne   3 - 5
IM Igor Teplyi - IM Rasmus Skytte   remis
FM Martin Bækgaard - IM Jan Sørensen   0 - 1
FM Tom Petri - IM Tobias Christensen   remis
FM Jørn Sloth - FM Finn Pedersen   remis
FM Johnni Veng - Bo Jacobsen   remis
WIM Nina Høiberg - Kresten Hagen   0 - 1
Jan S Christensen - Jakob Bjerre Jensen   remis
Thomas Klitgaard - Michael Tettinek   remis

Kun 3-5 mod et svækket Århus/Skolerne-hold

    Hjemmekampen i ChessHouse i 7. runde af Skakligaen blev ikke nogen succes. Århus/Skolerne stillede ikke netop frygtindgydende op, og efter rating skulle de have været fint tilfredse med 4-4. Men med slutresultatet én under var det en skuffende dag for os. Men o.k. – hele sæsonen har jo ellers kørt i olie for os. Så det sædvanlige nedrykningsspøgelse slet ikke har været at se. Og stadig ikke er det! Nu har vi kun den afsluttende dobbeltrunde i Skanderborg tilbage; der skal vi nok lave mange point.

    Der var grunde til søndagens relative dårligdom. Fem af os var trætte efter en hel uges anstrengelser! Igor, Martin og Tom efter 9 partier i Chess House, og Jan og jeg efter 7 partier i senior-DM i Randers. Det var nok derfor, der slet ikke blev nogen Nordre-gevinster mod Århus/Skolerne.

    Eller næsten… da jeg forlod Chess House kl. 15.29 havde jeg stadig et lille håb om, at friske Thomas ville vinde over Tettinek på 8. bræt. Men Thomas’ lille angreb løb ud i sandet, kunne jeg se da jeg kom hjem. Også at Martin tabte til en velspillende Jan Sørensen på bræt 2. De to foregående dage havde Martin nedlagt to stærke IM’er i Chess House, og nu gik han målrettet efter skalp nr. 3. Men Jans ”tre-rækker-forsvar” holdt til presset, og Martin kom i tidnød.

    Fra start var der hurtig remis for Johnni som sort mod en Bo Jacobsen, der var blevet nødvækket fra en lang skakpause – og ikke skulle have noget klinket. Også en temmelig hurtig remis til Jan, som sort i en Benko, som hans modstander nok ikke brød sig meget om.

    Derefter indtraf den lille katastrofe. For en gangs skyld kom vores hårdtslående Nina på den gale side af en kombination! Kresten Hagens 17.-Lxf2+! var en fuldtræffer, der fik Nina til at opgive straks. Jeg havde ellers været lidt imponeret af Ninas håndtering af den franske åbning denne gang: ingen tvivlsom gambit, men helt fornuftige teoritræk – i hvert fald i de første 9 træk…

    Jeg er ikke stolt af min egen remis som hvid mod Finn Pedersen. Jeg kunne ikke stå for hans tilbud ved træk 20. Men undskyldninger kan man altid finde på. Hvad med denne her? ”Når man spiller for sit hold, skal man ikke gamble – og slet ikke hvis man er på vej i tidnød.”

    Heldigvis var der masser af energi i Igors og Toms remisser, begge med sort. Igor spillede selvfølgelig en skarp Najdorf-sicilianer (det gjorde jeg også engang, vist kun 50 år siden). Skytte ofrede en bonde på langt sigt, men havde vist knap nok spil for den. Igor fandt dog ikke noget klart, og der blev taget remis, da Skytte byttede sig til dame og bonde for to tårne, uden flere lette officerer på brættet. Tom spillede seneste udgave af sin vildmands-moderne: 1.e4 g6 2.d4 Lg7 3.Sc3 a6!? Tobias ville også lege med: 4.h4!? Jeg kunne slet ikke finde ud af det parti. Mon ikke Tom tog nogle risici undervejs? Tobias tænkte sig i tidnød, og med 4 min. igen trak han 23.Sd5 med remistilbud. Det tog Tom imod, så måske var formanden alligevel lidt træt?!

 

6. runde, søndag den 25. januar 2015 - Af Johnni Veng
 
Skanderborg - Nordre   4½ - 3½
Mads Andersen - IM Igor Teplyi   remis
Davor Palo - FM Martin Bækgaard   remis
Daniel Semcesen - FM Tom Petri   0 - 1
Nicolai V Pedersen - FM Jørn Sloth   remis
Steffen Pedersen - FM Johnni Veng   remis
Jan Pedersen - WIM Nina Høiberg   1 - 0
Jackie Andersen - Jan S Christensen   remis
Mads Hansen - Thomas Klitgaard   1 - 0

    Selv uden at være i absolut stærkeste opstilling (ingen Rasmus Svane), har Skanderborg et rigtig stærkt mandskab, og det var uden tvivl sæsonens sværeste kamp, vi stod overfor.

    Til forskel for tidligere år har vi dog formået at vedholde en vis stabilitet denne sæson, og havde inden kampen en solid margin ned til nedrykningsstregen. Sådan noget giver en uvurderlig ro på holdet, og er helt klart med til at forklare det gode resultat denne dag. Målet inden kampen var at få mindst 2 til 2½ point (ca. vores forventede skulle det vise sig), og alt derover ville være en bonus.

    Først færdig var Martin, der som sort mod Davor Palo var på en meget svær opgave. Martin spillede dog friskt til i en teoretisk Grünfelder og fandt et smart midlertidig bondeoffer. Med udsigt til at skulle give bonden igen med en ganske komfortabel stilling til sort var stormesteren ikke sen til at tage imod en trækgentagelse. Flot med en så ubesværet remis mod den tidligere danmarksmester!

    Kort efter blev der også røget fredspibe i mit parti. Steffen overraskede mig med en sidevariant i Katalansk, som jeg bestemt ikke havde frisk i erindringen. Jeg valgte at trække i nødbremsen, og stillingen ebbede ret hurtigt ud. Selvom jeg egentlig marginalt bedst kunne lide min stilling da han tilbyder i træk 18 valgte, jeg at sætte en halv på tavlen i stedet for at gamble.

    Igor spillede en lang teorivariant i Slavisk, men det så ikke ud til, at han for alvor var i stand til at ligge vedvarende pres på sort. Omkring træk 30 bliver der taget remis i en stilling med kun dronninger og bønder at lege med.

    Også i Jan’s parti var de nået frem til remis, dog af en noget mere snørklet vej! Jackie spillede som sort 1. d4, Sf6 2.Sf3, b5!?! Så er man ligesom i gang! Jan spillede dog blot fornuftige træk og kom til at stå rigtig godt. I stedet for at bibeholde presset valgte han at inhalere sorts g-bonde. Fornuftigt nok, da der kort efter blev byttet damer, og slutspil er nu sjovere, når man har flest bønder. Desværre stiller Jan sin løber lidt passivt på b3, og sort fik unødvendigt meget modspil, og som det kommer i partiet nok til remis.

Færdig var også Sloth, der minsandten også spillede…….jep remis. Endnu gang som den sorte side i en franskmand. Endnu engang lykkedes det ikke for hvid at vælte solide Sloth omkuld. Jeg synes ikke, at hans franskmænd er voldsomt ophidsende at følge med i, men der er point i skidtet!

2½-2½ og allerede nu havde vi undgået at få den “snitter” som der altid, på en dårlig dag, er en vis risiko for mod sådan et hold. Det skulle dog blive endnu bedre, for i tidnøden får Tom et smukt nyrestød ind på sin modstander i form af et springeroffer med en ustoppelig fribonde til følge. Jeg var ikke helt tryg ved Tom’s stilling efter åbningen, men formanden er en snedig rad, og midtspillet bliver spillet godt og hans første stormesterskalp er en realitet, super flot.

Partiet, sammen med bræt 1 og 2 kan i øvrigt stadig ses her.

Midlertidig foran sidder vi dog desværre tilbage med 2 klare tabsstillinger. Først færdig af de to er Thomas, der ellers så ud til at slippe fornuftigt ud af åbningen og det tidlige midtspil som sort i en franskmand. Noget går dog galt, og da jeg ser stillingen efter tidsnøden, har modstanderen D+L mod T+T samt pres på Thomas’ bønder, og der bliver desværre ikke givet ved døren.

Efter at have set åbningen ville jeg aldrig have gættet, at Nina ville sidde tilbage som den sidste, men det vidner blot om sand fightervilje. Noget går galt, og hvid får lov at komme ind på d6 med en springer, inden sort har rokeret. Ninas dronningfløj kommer efterfølgende under voldsomt pres, og der må afleveres en bonde. Jan Pedersen, som de har hentet frem i dagens anledning, er dog ikke helt rusten, og selvom de er sidst færdig, ser det ikke ud til, at der bliver givet nogen chancer.

 

5. runde, søndag den 11. januar 2015 - Af Martin Bækgaard
 
Nordre - Nordkalotten   3 - 5
IM Igor Teplyi - GM Johny Hector   0 - 1
FM Martin Bækgaard - GM Stellan Brynell   0 - 1
FM Tom Petri - FM Jacob Sylvan   remis
FM Jørn Sloth - FM Kåre Hove Kr.   remis
FM Johnni Veng - FM Peter Jakobsen   remis
WIM Nina Høiberg - FM Esben Kjems Hove   remis
Jan S Christensen - Esben Ejsing   0 - 1
Thomas Klitgaard - FM Lars Aaes Nielsen   1 - 0

Hæderligt nederlag

    Nordkalotten bliver vist aldrig vores favoritmodstander. Jeg synes altid, vi har det svært mod dem, men de har faktisk også bare en god trup. Også i år blev vi presset på alle brætter, men den helt store katastrofe udeblev, og vi kunne tage hjem med et hæderligt 5-3 nederlag. Nedenstående er frit baseret på hukommelsen, da partierne ikke endnu er tilgængelige på DSU’s hjemmeside. Vi starter fra bunden og arbejder os op:

    Først færdig var Thomas som fik en gevinststilling forærende af Lars Aaes Nielsen. Gendrivelsen af den variant, som Lars spillede, har været kendt i mindst 20 år, og Thomas var tilmed forberedt på, at Lars kunne finde på at spille det. Et dejlig nemt point og super, at Thomas er så godt kørende i år.

    Jan C. endte med sort i en stilling, hvor han sikkert står lidt under, og hvor sort mangler dynamiske muligheder. Det er ikke noget, der passer særlig godt til Jan’s spillestil, og efter flere unøjagtigheder måtte en ellers godt kæmpende Jan give fortabt.

    I Ninas parti opstod der i en caro-kann klumpspil mellem sorte og hvide officerer i c- og d-linjen. Desværre havde sort en massiv terrænovervægt, som han sidenhen konverterede til to merbønder. På magisk (men meget typisk for Nina) vis lykkedes det Nina at bytte af til et uligefarvet løberslutspil, hvor de to bønder lige præcis ikke var nok til at sikre sort gevinst. Jeg kunne påstå, at vi var heldige her. På den anden side har vi efterhånden set dette mønster rigtig mange gange i Ninas partier …

    Johnni havde før partiet besluttet sig for at spille 1…c5. Uheldigt var det så, at e4-spilleren, Daniel V. Pedersen, som Johnni havde forberedt sig imod, i dagens anledning var udskiftet med den meget solide c4-spiller Peter Jakobsen. Nå, 1…c5 er vel alligevel fint tænkte Johnni. For den uøvede så det noget shaky ud undervejs, før Johnni pludselig fik sat et mægtigt modspil ind for en kvalitet. Resultatet, remis, var vist en meget fair afslutning på det parti.

    Jørn var hvid i et mystisk parti, hvor hvid hurtigt var tvunget til Ke1-f1. Jeg var herefter noget bekymret på Jørns vegne, indtil parterne efter to timers spil til min store overraskelse havde taget remis. Jørn havde åbenbart fået stablet et ganske giftigt modspil sammen mod den sorte konge.

    Tom havde en dundrende hovedpine, manglede adgang til smertestillende piller og havde desuden lidt af en personlig skrækmodstander i form af Jacob Sylvan. Han har før givet Tom store problemer. I dag blev det en kompliceret modern. Tom kom ned med en bonde, men havde tilsyneladende tilstrækkeligt modspil, og så endte det remis. Forbilledligt kæmpet af Tom.

    Jeg fik med hvid egentlig en ganske lovende, men kompliceret stilling mod Stellan Brynell. Jeg ved ikke, om stormesteren simpelthen regnede forkert, eller om han i stedet tog en kalkuleret chance, da han på et tidspunkt gav en bonde med Dd5. I hvert fald kunne jeg herefter have fået stor fordel. Jeg dummede mig dog allerede kort efter, fik sidenhen igen chancen for stor fordel, for igen ikke at spille præcist nok. Resultatet: En stilling, hvor jeg kunne have afviklet til et relativt simpelt remisslutspil. Desværre glemte jeg, at et tårn i en variant kunne rykke baglæns og troede derfor, at jeg var nødt til at give en bonde. Det var mere, end stillingen kunne holde til.

    Igor var på en svær opgave med sort mod Johnny Hector. Det blev noget veresov-agtigt, hvor Hector først gaflede en og sidenhen endnu en bonde. Igors kompensation bestod i et løberpar. Det var desværre ikke tilstrækkeligt og trods god kamp også her, måtte vi også på dette bræt indkassere et rundt nul.

 

4. runde, lørdag den 10. januar 2015 - Af Igor Teplyi
 
Øbro - Nordre   2½ - 5½
Mads Smith Hansen - IM Igor Teplyi   0 - 1
Søren Bech Hansen - FM Martin Bækgaard   0 - 1
Casper Dadhl Rasmussen - FM Tom Petri   remis
Karsten Larsen - FM Jørn Sloth   remis
Jacob Kaaber-Hansen - FM Johnni Veng   remis
Thomas Schou-Moldt - WIM Nina Høiberg   remis
Dennis Jørgensen - Jan S Christensen   remis
Carsten Simonsen - Thomas Klitgaard   0 - 1

    Thomas spillede en såkaldt Chebanenko-varianten i Slavisk (4...a6). Thomas' modstander valgte at spille med lukket centrum og fik hurtigt en behagelig stilling. Men Thomas holdt hovedet koldt og udspillede sin modstander i en god positionel stil.

    Pindsvin opstillinger er altid svære at spille, især for hvid, som hele tiden skal passe på bondefremstød som ...b5 og ...d5. Jan havde dog styr på tingene og begyndte hurtigt at presse de sorte på kongefløjen. Men Jans modstander havde dog også sine chancer undervejs. På et tidspunkt blev der pludselig taget remis. Et skævt parti med mange fejl fra begge sider.

    Ninas åbning så lidt suspekt ud, og hendes modstander var vist meget tilfreds. Men som det så ofte sker, kom Ninas brikker ud på magisk vis og begyndte at skabe trusler. Initiativet gik over til Nina, og hun gik endda forbi en gevinstvariant på et tidspunkt. Det hele endte i et slutspil, hvor det var svært for sort at vinde, og der blev snart taget remis.

    Johnni overraskede sin modstander med en giftig variant (g3 mod Meraner), som vi analyserede sammen på et tidspunkt. Sort gik hurtigt galt og gav et helt tempo gratis, hvorefter Johnni eksploderede centrum med et typisk d5(!) fremstød. Sort fandt dog en god praktisk chance og gav Johnni mulighed for at vælge forkert blandt alle de lovende muligheder, som han havde. Pludselig blev det hele meget mere uklart og sort slap fri. Partiet endte remis.

    Endnu en god og solid remis fra Jørn. Det lignede en afbytningsvariant i fransk. Hvid opdagede hurtigt, at der ikke kunne være tale om fordel og partiet endte remis.

    Tom: I en symmetrisk engelsk lykkedes det sort at gennemføre ...d5 og få en lille fordel. Sort gik dog hurtigt galt og tillod Tom at få en god springer mod en halv-dårlig løber. Tom pressede derfor resten af partiet, men da næsten alle bønderne blev byttet af til sidst, endte partiet remis.

    Martin spillede ret solidt de første 5-6 træk (1.e4 e5!?), hvorefter centrum blev åbnet og hvid fik klart initiativ. Men Martin spillede godt, og da hans brikker kom ud, begyndte de vildeste taktiske komplikationer. På et tidspunkt lykkedes det Martin, som er en god dynamisk spiller, at tage over, og hvid mistede vist lidt materiale og en kongestilling. Da den voldsomme tidnød var overstået, var sorts stilling klart vundet.

   Igor: Min modstander spillede en sjælden variant i Maroczy, og jeg begynde hurtigt at tænke selv, hvilket som regel går galt. Heldigvis var jeg i god form den dag og spillede hurtigt og godt. Min modstander, som er en giftig taktisk spiller, kunne tydeligvis ikke lide den halv-lukkede stilling uden klare planer. Han brugte meget tid og lavede mange småfejl. På et tidspunkt valgte han pludselig at ofre en bonde for ingenting. Herefter kørte jeg partiet nogenlunde sikkert hjem.

 

3. runde, søndag den 14. december  2014 - Af Tom Petri
 
Nordre - Brønshøj   3½- 4½
IM Igor Teplyi - GM Carsten Høi   remis
FM Martin Bækgaard - FM Jakob Aabling-Th.   0 - 1
FM Tom Petri - IM Thomas Bromann   0 - 1
FM Jørn Sloth - FM Nicolaj Palm   remis
FM Johnni Veng - FM Jacob Carstensen   remis
WIM Nina Høiberg - Roland Greger   1 - 0
Jan S Christensen - Henrik Holmsgaard   1 - 0
Thomas Klitgaard - Ralph Junge   0 - 1

Revanche - men til de ”forkerte”

    De forsvarende danske mestre gæstede Chess House. Det gjorde de også sidste år, hvor de blev sendt hjem med sæsonens eneste nederlag. Denne gang var de advarede, og på trods af afbud fra Tigeren og Kim Pilgaard satte de sig hurtigt på matchen.

    På bræt 3 sad jeg selv i en Modern med a6 – det skal man vist være forsigtig med, når hvid ikke har spillet Sc3, da han så har muligheden for c3. Jeg var nu egentlig helt godt tilfreds, selvom jeg objektivt nok var lidt under hele vejen. Problemet var, at jeg brugte en forfærdelig masse tid på at bestemme mig stort set ved hvert eneste træk. Imens spillede Bromann sundt og solidt, og da jeg løb tør for tid, blev jeg udspillet -mit tidsforbrug afspejles også i dette referat, da jeg ikke fik alle detaljer med i de øvrige partier.

    Bækgårds så også hurtigt betænkeligt ud i en slags Kongeindisk/Modern med c4. Martin fik aldrig stabiliseret sin terrænovervægt og brød sammen, da Aabling fik sine brikker i spil.

    Johnni spillede slavisk med sort. Han kan åbenbart spille alt, når han er i form (og modsat). Det så ud, som om han udlignede relativt sikkert, og der blev taget remis.

    Sloth spillede Larsens åbning. Det kom til at ligne noget engelskagtigt, hvor Jørn længe holdt bonden tilbage på d2. Sort stillede sig også fornuftigt op og afslog Sloths remistilbud, men fortrød kort efter, da det var gået lidt ned af bakke siden. Jørn var presset på tiden og tog fornuftigt den halve.

    Klitgård var hvid i en Kongeinder, hvor der lidt utraditionelt hurtigt blev byttet damer. Sort havde måske lidt pres, men det så holdbart ud for Thomas. Desværre blev det ikke ved med det.

    Så var vi bagud 4-1. Til gengæld stod vi nærmest til gevinst på de tre sidste. Nina vandt kort efter. Jeg var ellers lidt betænkelig i åbningen, da jeg synes Roland Greger havde lidt pres med de sorte. Det var nu ubegrundet, og i tidnøden havde Nina den sikreste hånd og viste ingen nåde, da Brønshøj-spilleren dummede sig.

    Jan tabte vist bare en bonde i åbningen, og jeg havde egentlig afskrevet det parti. Næste gang jeg så det, havde han en officer mere. Efter en smule slinger fandt Jan en plan der satte mat.

    Tilbage sad Igor – med en sejr ville vi få 4-4, og det lignede det længe. Igor slap klart bedst fra åbningen som sort i en Grünfelder, og da Høi rodede det hele sammen, slap Igor også bedst fra dét. Men så begyndte stormesteren at spille godt, og efter et par unøjagtigheder fra Igor var det lige akkurat holdbart til sidst. Æv.

    3½ er stadig godkendt, men det havde nu været sjovere med uafgjort. Se partierne fra de tre øverste brætter her.

 

2. runde, søndag den 26. oktober  2014 - Af PE Nielsen
 
Jetsmark - Nordre   4 - 4
GM Hannes Stefansson - IM Igor Teplyi   remis
GM Allan Stig Rasmussen - FM Martin Bækgaard   1 - 0
FM Bjørn M Ochsner - FM Tom Petri   remis
Bjarke Jensen - FM Jørn Sloth   remis
Andreas Wiwe - FM Johnni Veng   0 - 1
Anders Helledie - WIM Nina Høiberg   remis
Alexander Rosenkilde - Jan S Christensen   remis
Jakob Rathlev - Thomas Klitgaard   remis

Uafgjort og bronzeplacering!

    Jeg havde fornøjelsen at være kampleder i søndagskampen efter den flotte sejr over SK1968. Modstanderen var Jetsmark, som med tilkomsten af GM Stefansson vel har sigtet efter at skulle blande sig i mesterskabsspliden, og dette blev bekræfte med 7-1 sejren over nyoprykkerne fra Esbjerg. Spørgsmålet var nu, om vi kunne stoppe dem ....

                    

    Jeg nåede lige at tage et billede (ovenstående th!), inden Sloth gik i baren! Der blev nemlig givet remis efter 1.e4 e6 2.d4 d5 3.exd5, og det var vi ikke kede af med sort! Men ellers bød kampen på god kampskak, og det er på en måde misvisende, at det kun blev til én sejr pr hold!

    På 2. brættet gik Bækgaard hårdt til Allan Stig med de sorte, han spillede Jänisch gambitten, som han i følge eksperten Jan C ikke helt havde kørekort til! Der kom en uhyggelig kompliceret stilling frem, hvor Allan bevarede overblikket, og efterhånden ebbede Bækgaards julelege ud, 0-1. Vores gevinst gik til Johnni i Engelsk parti, hvor Wiwe heldigvis afslog et remistilbud! Johnni pressede på, fik overtaget, vandt en kvalitet og siden uden svinkeærinder pointet!

    Jan spillede hvid i noget D-bondespil, hvor han fik bygget en lovende stilling op med en springerforpost på e5. Desværre lavede Jan en fodfejl i angrebsføringen, og vi må være tilfredse med den remis, Jan tog ved evig skak efter et officersoffer. Igor fik en vis fordel med hvid, men let var det ikke, og GM'eren vred sig løs og fik let fordel. Igor måtte derfor trække i nødbremsen og hev det over i et tårnslutspil, der hurtigt blev taget remis.

    Nina blev udsat for et ubehageligt angreb, men afværgede fint. Ved overgangen til slutspillet kunne hun måske have spillet stærkere - jeg kan ikke huske efteranalysen - men havnede i et kritisk tårnslutspil. Dem har hun heldigvis et godt greb om: Aktivt modspil, og remisen kom i hus! Tilbage sad Klitgaard og Tom ved stillingen 3-3.

    Klitgaard havde med sort tvivlsomt givet løberparret, men efterhånden fik han styr på det og placeret en meget generende springer på d4. Og kort efter kom muligheden: Et kvalioffer med afgørende angreb! Den valgte Thomas, men så gik han i koma og fandt desværre ikke gevinsten. I stedet fik modstanderen lov til at give dronningen for to tårne og løber. Thomas havde dog to samlede fribønder, og efter at modstanderen havde givet løberen for dem, fandt Thomas en evig skak - meget begivenhedsrigt!

    Tom var med hvid lidt i defensiven, men havde dog nok hele tiden nogenlunde kontrol over det. Og da Tom kunne stramme efter Klitgards remis, valgte han fornuftigt at spille sikkert og nappe remisen til 4-4! igen et flot resultat, der placerer Nordre på 3. pladsen med 9 points, efter de førende Jetsmark med 11½ og Skanderborg med 10½ - bronze i sigte!?

 

1. runde, lørdag den 6. november  2014 - Af Thomas Klitgaard
 
SK1968 - Nordre   3 - 5
FM Arne Matthiesen - IM Igor Teplyi   0 - 1
IM Klaus Berg - FM Martin Bækgaard   remis
Pelle Bank - FM Tom Petri   0 - 1
Lars Hansen - FM Jørn Sloth   remis
FM Martin Matthiesen - FM Johnni Veng   remis
FM Magnus Lindfeldt - WIM Nina Høiberg   0 - 1
FM Poul Rewitz - Jan S Christensen   1 - 0
Niels Bindus - Thomas Klitgaard   remis

Godt fra start!

    Første runde var et lokalopgør mod SK68. Inden starten kunne vi vel forvente at vi kommer til at kæmpe om nedrykning med SK68, så det var vigtigt at komme godt for start, og det gjorde vi.

    Johnni var første mand, der var færdig. Stillingen blev hurtigt lidt tam, og det endte remis. Jeg fulgte selv hurtigt efter med en halv. Jeg spillede mod Niels Bindzus. Vi har kigget på skak sammen de sidste 3 år. Der var ingen af os der rigtig ville noget, så remis var den eneste mulighed.

    Tom vandt hurtigt i noget, der lignede et modelparti. Hans modstander satsede på dronningfløjen, men fik aldrig rigtig udviklet sine brikker på selvsamme fløj. Det udnyttede Tom til at skabe et matangreb på kongefløjen.

    Jørn spillede kreativt/ passivt, det endte ud i en blokade stilling a la Nimzowitsch, og da Jørn næsten er så gammel, at han har kendt dette koryfæ, havde han helt styr på stillingen. Partiet endte remis, og måske stod Jørn bedst undervejs. Jan spillede til mod Poul Rewitz. Det blev noget rod, og Jan bukkede under. Poul er nu også kendt som lidt at en luskebuks.

    Martin var presset, men fandt nogle giftige hiv, der satte hans modstander i ringhjørnet. Det endte også remis. Igor udspillede Arne positionelt. Et imponerende resultat, da positionsspillet er Arnes styrke.

    Til sidst sad Nina tilbage med noget rod. Hun havde en dronning for tre officerer. Nina er skarp i skæve stillinger, og hun førte partiet ”sikkert” hjem, også selvom det var lige ved at tage så lang tid, at jeg var lige ved at droppe at tage med ud spise bagefter.

Efter kampen tog vi ud og spiste sammen på en kinesisk restaurant. Det var en hyggelig tur, også selvom der sad en fodboldklub / Carl Mar Møller kursusdeltager / arbejdskollegaer eller hva’ fanden de nu var, og larmede ved siden af.