Nordre IV i A-rækken - kampreferater

 

7. runde, tirsdag den 11. marts 2008 Af Lars Christiansen

Nordre IV - Randers II   4 - 4
Mikkel Hansen - Jørn Bach Sørensen   1 - 0
Knud Erik Juhl - Finn Larsen   1 - 0
Lars Christiansen - Søren Rasmussen   0 - 1
Phillip Møller - Carl Evald Nielsen   0 - 1
Anton David - Jens Martin Hansen      0 - 1
Henning Kragelund        - Mikael Horslund   0 - 1
Rasmus Herlo - Christian Murmann   1 - 0
Theis Tapdrup ---   1 - 0

Som et ekstra spændingsmoment er det blevet kutyme at afvikle sidste runde i holdturneringerne som fællesrunde, og i år havde Århus/Skolerne indvilget i at lægge lokaler til. Århus/Skolernes normale spillested lokalcenter Trøjborg kunne akkurat rumme alle hold, uden pladsforholdene var en gene. Selvom der selvsagt var rig mulighed for løbende at følge med, var spændingen for vores vedkommende dog til at overse. Vi var inden runden placeret midt i tabellen uden de store muligheder for hverken avancement eller nedrykningsfare. Vi var dog under-ratede på alle brætter i forhold til vores modstandere, så lidt rating kunne der til gengæld hentes ved en effektiv slutspurt.
    Vores normale holdleder Lars Noe var udsendt til Djævleøen i erhvervsøjemed, og Anton David trådte i stedet til som reserve. Første mand færdig var Mikkel Hansen – jeg nåede ikke at se stillingen undervejs, men 1 – 0 eller rettere sagt 2 – 0 idet Randers II kun stillede med 7 mand. Teis mødte godt forpustet op et kvarter inde i opgøret for blot at blive sendt hjem igen. Føringen til trods var jeg dog ikke alt for optimistisk med hensyn til det samlede resultat. Phillip manglede en kvalitet og vist nok en bonde og måtte også ned med nakken. 2 – 1. Hennings parti nåede jeg desværre heller ikke at se noget af, men også han måtte ned og der var udlignet. 2 – 2.     Selv sad jeg med en fornuftig men kompliceret stilling og, som sædvanligt, alt for lidt tid tilbage. Til trods for begge løbere på tredje række lige i hovedet på min modstanders konge var der dog ingen matter, og jeg byttede med 19 sekunder og 4 træk tilbage til de 40 af til noget jeg troede var et remis-slutspil med uligefarvede løbere. Sådant da – min dronning var væk i en et-træks-kombination. 2 – 3. Og da også Anton havde tabt var vi pludselig bagud med to. 2 – 4. Knud Erik havde nu fået varmet godt op under stillingen, afværgede et kongeangreb, og vandt i sikker stil. 3 – 4 og Rasmus sad nu tilbage med nøglen til det sidste point som ville give os en uafgjort. Oppe med to bønder stod han ganske vist bedst, men der var stadig dronning og løber til hver på brættet – og en utrolig masse skakker i det tilfælde at Rasmus forcerede sine bønder. Modstanderen var dog langtfra kampvillig, og efter at have spurgt sin holdleder ”må jeg ikke godt gi’ op??” og modtaget et rungende ”nej” glemte han dækningen af sin dronning. 
    Dermed 4 – 4 og et punktum for sæsonen med en solid 4. plads i A-rækken. Selvom placeringen i rækken på forhånd ikke er af største vigtighed har det alt i alt været en god sæson med en rigtig god og hyggelig stemning på holdet!


6. runde, mandag den 25. februar 2008 Af Lars Christiansen

SK68 IV - Nordre IV   3½-4½
Lars Noe - Bjarne Jensen   ½ - ½
Mikkel Hansen - Lars Noe   0 - 1
Knud Erik Juhl - Phillip Møller   ½ - ½
Lars Christiansen - Ole Bro Pedersen   1 - 0
Anton David - Anton David   ½ - ½
Henning Kragelund - Henning Kragelund   ½ - ½
Rasmus Herlo - Rasmus Herlo   ½ - ½
Theis Tapdrup   Teis Tapdrup   0 - 1

Referat følger...

5. runde, mandag den 4. februar 2008 Af Lars Christiansen

Nordre IV - Århus Skakklub/Skolerne   2 - 6
Lars Noe - Jacob Arnbjerg   ½ - ½
Mikkel Hansen - Kent Rasmussen   0 - 1
Knud Erik Juhl - Benjamin Jacobsen   0 - 1
Lars Christiansen - Allan Corneliussen   0 - 1
Anton David - Birger Møller   0 - 1
Henning Kragelund - Gert Medom Madsen   ½ - ½
Rasmus Herlo - Leif Nørholm Jensen   ½ - ½
Theis Tapdrup   Niclas Corneliussen   ½ - ½

Stygge stryg...

Vi var fulde af forventning inden dagens kamp mod fusionsklubben Århus/Skolernes fjerde hold. Holdkortet afslørede inden start at vi kunne stille uden afbud – holdmoralen var intakt! Ratingtallene gjorde os dog til underdogs med en forventet på cirka 3.
   Mikkel var første mand færdig, og til trods for en plads lige overfor så jeg desværre ikke meget af partiet. Efter en lidt passiv åbning synes jeg dog Mikkel havde fået befriet sig nogenlunde, men måtte alligevel inkassere et nul. 0 – 1. Noe spillede hvad han selv betegnede som en kedelig halv taget ”20 træk før første mulige spændning kunne opstå”. ½ – 1½. Phillips sad med et spændende parti, men et skidt Tb5 i træk 34 tabte en bonde og gav hvid afgørende plads i a-linien. ½ – 2½. Henning spillede en fredelig halv efter at have stået lidt under, selvom det er tvivlsomt om sort kunne presse mere end en halv ud af slutstillingen. 1 – 3. Rasmus sad med de sorte i en Bird og spillede agressivt. Rasmus fik en god stilling, men desværre kostede besværet en del tid på uret, og Rasmus satte fordelen over styr i tidnøden – en ærgerlig remis. 1½ – 3½. Jeg selv spillede med de hvide Sämisch-varianten i Kongeindisk med liden succes. Som nybagt ikke-ryger var der ellers for en gang skyld ikke problemer med klokken. Til gengæld fik jeg kolde fødder og rokerede kort, hvorefter sort så rigeligt havde udlignet, og vandt uden for store anstrengelser. 1½ – 4½. Theis sad bag min ryg, så jeg så ikke meget af hans parti, men det lykkedes ham at slæbe endnu en halv hjem til holdet. 2 – 5. Sidste mand færdig denne aften blev således Knud Erik, som sad tilbage med et ikke alt for godt slutspil, og pointet udeblev da osse. Dermed et gedigent nederlag på 2 – 6 på en aften hvor det kun blev til halve point på de brætter ”vi var med på”.

4. runde, mandag den 14. januar 2008 Af Lars Christiansen

Nordre IV - Viby III   4½ - 3½
Lars Noe - Finn Laursen   ½ - ½
Mikkel Hansen - Berno Hansen   1 - 0
Knud Erik Juhl - Ove Kehlet   0 - 1
Lars Christiansen - Eskild Ebbesen   ½ - ½
Anton David - Kurt Frede Nissen Aalbæk   1 - 0
Henning Kragelund - Bent Overgaard Christensen   0 - 1
Rasmus Herlo - Rudolf Werk   1 - 0
Teis Tapdrup   Brian Kristensen   ½ - ½

Referat følger...

3. runde, tirsdag den 11. december 2007 Af Lars Christiansen

Rokaden II - Nordre IV   2½-5½
Michael Knudsen - Lars Noe   0 - 1
Harris Petersen - Mikkel Hansen   1 - 0
Byrial Jensen - Steen Christensen   0 - 1
Bent Rasmussen - Knud Erik Juhl   0 - 1
Jesper Pontoppidan - Lars Christiansen   0 - 1
Mark Staun Jespersen - Henning Kragelund   1 - 0
Jesper Kim Simonsen - Rasmus Herlo   remis
Ib Holme Hansen   Teis Tapdrup   0 - 1

Vi gjorde det igen!

Nærmest som en tradition ankom halvdelen af holdet for sent (altså dem som kørte med mig…) Heldigvis blev den manglende tid på klokken ikke udslagsgivende. Til gengæld var holdet næsten fuldtalligt, med kun et enkelt afbud – Steen tog sig af reservetjansen.

Seneste opgør i holdturneringen mellem Rokaden og Nordre endte med et forsmædeligt nederlag til Rokaden på hele 7 – 1 i Mesterrækken. Rokaden-folkene virkede da også fra start opsatte på revanche. Ratingtabellerne gjorde os dog til favoritter, faktisk mødte kun Teis og Rasmus på bræt 7 og 8 højere ratet modstandere.

Fra starten af matchen var vi dog ikke lige godt med på alle brætter. Noe stod på topbrættet noget passivt og var tilmed en bonde nede. Mikkel på bræt 2 var kommet udmærket ud af åbningen, men gav hvid lidt for meget plads på kongefløjen, og måtte inkassere en mat. 1 – 0. Steens parti nåede jeg ikke at se noget af, men sejren var sikkert aldrig i fare den korte spilletid taget i betragtning. Udligning 1 – 1. Henning Kragelund sad med de sorte brikker i et Italiensk parti. Jeg har selv været flittig bruger af denne åbning engang. Åbningen er, specielt for sort, lidt kantet at spille, men jeg syntes Henning stod ganske fornuftigt efter de indledende træk. Til trods for min plads ved brættet ved siden af, fik jeg ikke slutningen med, men Henning måtte indkassere et nederlag. 2 – 1. Igen bagud, og de resterende partier vurderede jeg til fifty-fifty. Rasmus smed efter eget udsagn en gevinststilling væk med et upræcist træk, og måtte nøjes med remis. Sådan er det typisk efter en pause fra skakken, men ”bukkene” bliver færre efterhånden som formen indfinder sig! 2½ - 1½. Knud Eriks parti missede jeg fuldstændig, men holdkortet sagde gevinst og dermed igen udlignet. 2½ - 2½. Jeg sad selv, efter en Grünfeld-åbning, med en aktiv stilling. Min modstander var dog forhippet på en remis, hvilket jeg afslog. Jeg spillede herefter taktisk (slang for plat) og inkasserede en officer. 2½ - 3½. Sejren så nu ud til at være i hus da også Teis var oppe med et tårn. Modstanderen kæmpede dog ”bravt” videre, men Teis var iskold og lod sig ikke lokke til at forcere. Noe havde op mod tidsnøden pludselig vundet en bonde tilbage, og var tilmed kommet i den aktive rolle. Den chance lod han ikke gå fra sig, og da også Teis blev færdig stod vi med et pænt resultat på 2½ - 5½ - en anelse over forventet.

2. runde, tirsdag den 20. november 2007 Af Lars Christiansen

Skanderborg II - Nordre IV   6 - 2
Henning Møller - Lars Christiansen   remis
Niels Christian Christensen - Phillip David Møller   1 - 0
Claus Qvist Jessen - Anton David   remis
Peter Wheadon - Henning Kragelund   1 - 0
Ebbe Kristensen - Per Mikkelsen   1 - 0
Asger J. Andersen - Rasmus Herlo   0 - 1
Bjarne Tornberg -   1 - 0
Bjarne Berring Rasmussen     1 - 0

Op ad bakke….

Anden runde i A-rækken foregik i Skanderborg. Skanderborg spiller som bekendt om tirsdagen, og da det blev korrekt registreret i kalenderen ”ugen før”, gav det hurtigt 4 afbud. Der var således noget at slide i for holdleder Noe. Heldigvis lykkedes missionen, og et fuldtalligt hold blev mønstret – indtil endnu 2 afbud tikkede ind på spilledagen, denne gang fra to af reserverne! Ærgeligt ikke at kunne stille fuldt hold, men flovheden var dog til at overse – legale afbud på selve spilledagen kan sjældent reddes…

Da Lars Noe også havde afbud, var jeg forfremmet til holdleder. Høj af det prestigefyldte hverv tjekkede jeg en sidste gang om alle kendte spillestedet i Skanderborg inden afgang. Kragelund i den anden bil var ikke sikker, så Rasmus og jeg ventede pænt i bilen bag Chess House så vi kunne følges ad – jeg kendte nemlig selv vejen. Kragelund og bil så vi imidlertid ikke noget til, så vi fortsatte selv mod Skanderborg. Da klokken blev 19 ringede Kragelund op fra spillestedet og spurgte hvor vi egentligt blev af. Og tjaae, efter en kort sightseeing i Skanderborg og omegn, fandt vi endelig frem til spillestedet…..

Allerede bagud med to inden kampstart, og nu også med et kvarter på uret, kunne vi sætte os til rette. Sidst ankomne Phillip Møller spillede et spændende parti, men overså et konsoliderende træk, Se5, og måtte i stedet se sin kongestilling løbet over ende af hvids ubehageligt stærke løbere. 3 – 0. Anton David, som igen havde taget en reservetjans (tak for det!) modtog et tidligt remistilbud – ok! 3½ - ½ og vi var nu på tavlen. Tilmed så det ganske fornuftigt ud på de resterende brætter. Rasmus overså en hurtigere afslutning end den valgte, men spillede stadig et godt parti (se partiet i Nordre Nyt!). Og dermed 3½ - 1½. Henning Kragelund kom med de sorte brikker galt af sted i et Wienerparti med f5. 4½ - 1½. Selv sad jeg bag de hvide brikker i en Benko-gambit. Takket være Esben Nicolaisen, som flere gange har pryglet mig i denne åbning, var jeg med på teorien. Efter at have givet bonden tilbage med b5-b6 i stedet for bxa6 spillede sort sikkert. Partiet kom aldrig rigtigt ud af balance, og da jeg ikke havde meget tid igen tilbød jeg remis. 5 – 2. Tilbage sad nu kun Per Mikkelsen, med en stilling jeg synes så god ud. Begge tårne og løbere og 5 bønder mod ditto. Per havde fanget sorts løber i en binding på 7. række, men havde til gengæld ikke fået rokeret. Der var derfor en del taktiske fiflerier i stillingen, og Per overså en tårnkombi og måtte aflevere en løber. Et spændende parti der med en smule medvind havde kastet et helt point af sig. Vi klarede dermed 6 – 2 med kun 6 mand vel at mærke. Et ok resultat, faktisk mere end et point over forventet, på en lidt ærgerlig baggrund.

1. runde, mandag den 29. oktober 2007 Af Lars Christiansen

Nordre IV - Tjele   5 - 3
Hans Willumsen - Nicolai Kvist Brondt Petersen   0 - 1
Mikkel Hansen - Alvin Moustgaard   0 - 1
Knud Erik Juhl - Frederik Jessin Jensen   0 - 1
Lars Christiansen - Christian Hartvigsen   1 - 0
Anton David - Lisa Tejlgaard Havshøj   1 - 0
Henning Kragelund - Gerald Bartels   1 - 0
Rasmus Herlo - Anders Trust   1 - 0
Theis Tapdrup   Lotte Jørgensen   1 - 0

Debut i A-rækken!

En lille en af slagsen i hvert fald. Efter de seneste år kun af have deltaget i holdturneringerne med søndagshold, har Nordre ”genvundet” et fuldt 8-mandshold – et glædeligt knæk på den ellers faldende kurve for holdskakken! Det holdt ellers hårdt. Årets spillermøde var en større kabale, men takket være vores to nye medlemmer, Rasmus Herlo og Teis Tapdrup, blev vi akkurat fuldtallige.

Første opgave stod mod de altid utilregnelige ungdomsspillere fra Tjele. Der undervises som bekendt i skak(!) på Tjele Højskole, så Tjele-folkenes ratingtal skal man altid tage med et grand salt – eller to.. 

Forventningerne lød således på lidt af hvert. Sidste mand ved brættet og første til at forlade det igen var Anton David. I en præstation der bragte minder om Mike Tysons skrækdebut, vandt Anton - uden undertegnede nåede at rejse sig fra brættet – så skal man være hurtig! 1 – 0. Lars Noe havde afbud på førstebrættet, men Hans Willumsen var heldigvis til at overtale og fik dermed fornøjelsen af topbrættet istedet. Hans spiller ikke så meget skak længere, kun som reserve, men er stadig en hård nød at knække. Heldigvis har vi i Nordre tit brug for reserver, så helt rusten er spillet ikke blevet! Hans fik dog også, fra min synsvinkel, en god stilling. Hvad der efterfølgende skete nåede jeg dog ikke at få med, for pludselig var partiet afsluttet. 1 – 1. Mikkel Hansen begik en brøler i åbningen, og derfra var det vist bare ned ad bakke. 1 – 2. Således bagud var Henning næste mand i omklædningsrummet. Hennings modstander nåede ikke at rokere, og Henning gik lystigt til værks med Dronningen. Udligning 2 – 2. Rasmus Herlo har efter en længere pause atter genoptaget skakken, og har efter en enkelt opvarmningsturnering i Chess House allerede fundet formen. Rasmus vandt da også i overbevisende stil. 3 - 2. Jeg havde i dagens anledning æren af at sidde ved siden af Knud Erik, som ret hurtigt fik en god og aktiv stilling. Knud Erik smed dog stillingen væk, og byttede noget der lignede en gevinst til et nederlag – ærgerligt. 3 – 3. Teis, som vi har ”fået” fra Sønderjylland, sad længst væk og jeg fik derfor ikke fat i mange detaljer af partiet. De gange jeg passerede så det dog fordelagtigt ud, og sejren kom da også i hus. 4 – 3. Tilbage sad jeg selv i et noget spøjst parti. Jeg prøvede at ofre en officer, og da ofringen blev afslået endnu en! Den var sort imidlertid heller ikke interesseret i, og jeg kunne herefter med lidt svineheld afvikle til et vundet slutspil. Så har man set det med…. 5 – 3.

Alt i alt en godkendt debut til trods for vi samlet scorede næsten et helt point under forventet.