Nordre III i Mesterrækken - kampreferater


6. runde, søndag den 2. marts 2008 - Af Mikkel Nørgaard

Nordre III - Skødstrup   -
Hans Rasmussen - Jens Kjeldsen   0 - 1
Leif Møller - Jan Becher   remis
Mikkel Nørgaard - Torben Kyhl Sørensen   remis
Steen Christensen - Mikhael Andersen   remis
Esben Nicolajsen - Claus Nørregaard   0 - 1
Kim Hardlei - Christian Jensen   remis
Kristen Hedelykke - Anders Nielsen   remis
Henning Andersen   Reserve   1 - 0

… Men kun hvis vi scorer 7½ mere end Skødstrup i sidste runde. Og som én spiller på førerholdet bemærkede, så scorer Jens Kjeldsen nok den nødvendige pind, hvis de syv andre får kollektiv gummiarm. Lykkes det os at holde andenpladsen er det imidlertid vores bedste resultat i mands minde, og vi vil lægge os i selen for at klare dette – ikke mindst for at forhindre, at Skødstrup II sætter sig på den, de skulle jo nødig få storhedsvanvid derude 
    Vores fire nederste brætter, Esben, Kim, Kris og Henning har gjort det glimrende i år – således også i kampen mod Skødstrup, hvor Henning vandt et udmærket parti, og de to andre ”gamle” spillede remis mod kompetent modstand. Kris havde sågar gevinstchancer da man sluttede fred, men han er ikke den første, som har taget den halve pga. træthed. Esben havde MAX inden runden, men Claus Nørregaard ville ikke slås, og så blev det en rolig stilling, som ikke passede Esben så godt. Et pænt ratingplus skal sæsonen nu nok ende med for Esben alligevel, så pyt!
    I toppen er der ikke så meget at sige til, at Hans måtte ned mod Kjeldsen – til gengæld er der grund til at fremhæve Leifs energiske spil mod Becher, Stoney’s kampgejst som gav en remis trods to bønders undervægt - og mit held, der ligeledes indbragte pointdeling, selv om jeg absolut intet så i hele partiet.
    Odds på oprykning? Jo, vi har lavet en kompliceret udregning baseret på den aktuelle stilling i rækken, de implicerede spilleres ratingtal, horoskoper og biorytmer, hvilket viser, at chancerne for at passere Skødstrup i tabellen er præcis: 0,001 pct. Og det er faktisk lige en tand bedre end muligheden for at vinde 7 rigtige i Lotto…


5. runde, søndag den 3. januar 2008 - Af Henning Andersen

Skødstrup II - Nordre III   5 - 3
Willy Møller Nielsen - Hans Rasmussen   1 - 0
Dennis Hemdorff - Knud Herskind   remis
Knud Poulsen - Kim Hardlei   remis
Allan Westenborg - Knud Erik Juhl   0 - 1
Niels Gade - Kris Hedelykke   remis
Leo Christiansen - Henning Andersen   1 - 0
Chr. T Havshøj - Anton David   remis
Bent-Ole Pedersen   Rasmus Herlo   1 - 0

    Vi havde afbud fra Leif, Jørgen og Esben og måtte afgive Mikkel Nørgaard til andetholdet, der også havde brug for den faste reserve Søren G. I stedet stillede Knud Herskind, Knud Erik, Anton og Rasmus op. I bilen derud mente Knud, at det ofte gik (lidt) skidt, når vi var i Skødstrup. Hans profeti kom desværre til at holde stik. For første gang i sæsonen spillede vi lidt under ratingforventning, og da kurserne på vores dels lovende, dels solide stillinger faldt i takt med at resultatopgørelsens time nærmede sig, måtte vi indkassere vores første nederlag.
Med sin kreative og opfindsomme indstilling til skak i almindelighed og åbningsspil i særdeleshed fik Hans opbygget en stilling med terrænovervægt og begyndende trusler mod den sorte kongestilling - men samtidig en forpligtende og vanskelig stilling for begge parter med mange trusler over hele brættet. Da røgen havde lagt sig efter de 40 træk var den hvide konge klædt noget af, og sort fik i fortsættelsen lejlighed til at plante en dronningeskak, der samtidig truede en hængende løber på a7, hvorefter det var slut.
    Knud kom under et vist pres med sort i en (slags) kongeinder, hvor hvid rokerede langt og sort rokade slet ikke kom på tale overhovedet. Han forsvarede sig dog fint med præcise bondetræk og velvalgte afbytninger. Faktisk blev der byttet så meget af, at der til sidst kun var kongerne tilbage. Et fint parti, der vidner om, at Knuds spillestyrke åbenbart ikke påvirkes synderligt af, at han ikke er så turneringsaktiv. Det lover godt for deltagelsen i veteranklassen i påsken og hans påtænkte deltagelse i klubturneringen.
    Dagens gyser af astronomiske dimensioner stod Kim Hardlei og hans modstander for. Kim blev mod sit trofaste 1.e4 mødt med dragevarianten, der jo efter sigende har fået sit navn, fordi bondeformationen h7, g6, f7, e7 og d6 kan lede tanken hen på stjernebilledet Dragen. Kim fik en lovende stilling i midtspillet med stor terrænovervægt og kraftigt initiativ. Bortset fra en enkelt springer hoppende rundt i løsdrift på brættet var alle sorts brikker placeret på 8. række, Lc8 således i sikker forvaring bag bønder på d7 og b7. Sin sædvane tro tænkte Kim længe, og tiden blev knap. Omkring træk 30 opløstes stillingsbilledet i en sand supernovaeksplosion, og der blev trukket med lynets (dvs. lysets) hast. Enkelte træk må – hvor utroligt det end lyder - være blevet udført endnu hurtigere, hvilket må have gjort dem utilgængelige for det menneskelige øje, for da tidnøden var overstået, var ingen, hverken spillere eller tilskuere i stand til at rekonstruere nøjagtigt, hvad der var sket! Efter gensidig overenskomst enedes man om at fortsætte den opståede stilling ved træk 45 og efterlade et ”sort hul” i partilisten. Efter at de sidste taktiske komplikationer var overstået, accepterede modstanderen Kims remistilbud i en måske lidt vanskeligere stilling for hvid. Et begivenhedsrigt parti, hvor begge gav sig fuldt ud. Som Kims nogenlunde jævnaldrende modstander sagde efter partiet: ”Vi spillede godt, men vi kan ikke huske hvordan!”
    Knud Eriks modstander spillede meget uortodokst i åbningen, og byttede fx Lf4 af mod Sb8 uden at turde følge op med at nappe den truede bonde a7, der var udækket efter Ta8xb8. Knud fik senere lejlighed til at plante en dronningeskak, der nødvendiggjorde Ke1-f1, hvorefter Th1 var muret inde. Knud Erik forbedrede støt og roligt sin stilling og pakkede og snørede modstanderen eftertrykkeligt sammen, som var det juleposten til Grønland, han var i gang med. En fortjent sejr – desværre vores eneste.
    Kris, der vist er en lige så svoren tilhænger af 1.e4 som Kim, kom ud i en franskmand, hvor sort fik byttet sin hvidfeltede løber af mod hvids, og da også de tunge officerer blev byttet af, opstod et dobbelt springerslutspil med 7 bønder på begge sider. Kris havde en vis terrænovervægt, men partiet kunne vist ikke presses ud over remisgrænsen.
    Jeg kom med sort ind i afbytningsvarianten i slavisk og sad passivt med den hvidfeltede løber bag bondekæden, mens hvid havde et mere aktivt officersspil og var ved at stille sig op til kongeangreb. Det lykkedes mig dog at få stabiliseret stillingen og få afbyttet de angribende officerer. Der blev afviklet til et tårnslutspil, hvor jeg havde et lidt mere aktivt tårn og mente at have en halv. Jeg undervurderede desværre fuldstændigt de muligheder, der var for hvid i stillingen, og måtte ned.
    Anton spillede med hvid Sämisch-varianten i kongeindisk og vandt allerede i åbningen en bonde, da modstanderen overså, at den hvide lange rokade ikke blot var et udviklingstræk, men også opstillingen af en trussel om at åbne d-linjen med angreb på den sorte dronning. Sort fik dog et aktivt officersspil, og det var vanskeligt for Anton at få sine brikker i angreb i den stilling med springer plus løber (uligefarvede) på begge sider, der siden opstod. Det lykkedes til sidst for sort at splitte og blokere de hvide bønder, så Anton måtte erkende, at merbonden ikke kunne realiseres og tilbød remisen. Godt kæmpet - og et par ratingpoints må det have givet.
    Rasmus havde sort i en hollænder og fik etableret en truende bonde-duo på e5 og f5, mens hvid kunne boltre sig i d-linjen. Efter fremstødet e5-e4 lykkedes det dog modstanderen at få blokeret bønderne, og på et tidspunkt røg der en kvalitet, så resten af partiet var op ad bakke. Rasmus viste dog forbilledlig god kampmoral og holdånd og kæmpede indædt for at holde samme på stillingen. Han overlevede en mat i to, men måtte give sig, da modstanderen i stedet valgte at satse på en fribonde, understøttet af tårnet, som sorts enlige springer ikke kunne stoppe.
    Vi er fortsat på en rimelig sikker andenplads med 25½ points, hvor vi nu er 3½ points foran Skødstrup II og 6 points efter Skødstrup I, der tog yderligere afstand ved af vinde 7 – 1 over Åbyhøj. Netop disse to hold, der nu udgør top og bund, skal vi møde i de to sidste runder, hvor meget skal ændre sig, hvis andenpladsen skal komme i fare.
 

4. runde, søndag den 13. januar 2008 - Af Leif Møller

Silkeborg II - Nordre III   2 - 6
Arne Øland - Bjarne Jensen   remis
Peter Matzen - Hans Rasmussen   0 - 1
Kim Kristensen - Leif Møller   0 - 1
Johnny K Rasmussen - Jørgen Rudbeck   1 - 0
Nenad Kikanovic - Esben Nicolajsen   0 - 1
Ove Jelling - Kim Hardlei   remis
Steen Konradsen - Chris Hedelykke   0 - 1
Niels Tjellden   Henning Andersen   0 - 1

    Den forventede score til dagens runde var 2,7 – 5,3 Silkeborg matchede os kun ratingmæssigt på 1., 2. og 5. bræt, så optimismen var i top inden de første træk, Jørgen startede med at sætte taktikken, bare tag det roligt så skal det nok gå.
    ½ - ½: Reserven Bjarne tilbød hurtigt remis på 1. brættet, dette blev afslået men efter 1½ times spil var remisen taget.
    ½ - 1½: Hennings parti så meget lige ud, der blev spillet hurtigt og afviklende! Pludselig manglede modstanderen en officer og med Henning stadig afviklende officerer og bønder – opgav modstanderen da der ingen modspil var tilbage med hans enlige officer.
    ½ - 2½: Min modstander kom til at stå meget passivt, hans officerer (især dronningen) manglede plads – det kostede en officer og masser af tid, så med ca. 2 min. til 21 træk syntes han ikke det var sjov længere.
    ½ - 3½: Hans var næste med pointet sikkert i hus, modstanderen troede efter de første 5-6 træk at det skulle være et stille parti (manglende kendskab til modstanderen…), men sådan er Hans jo ikke, pludselig ”eksploderede” Hans med meget offensive træk, modstanderen fandt ikke de rigtige modtræk – hvorefter Hans kom til at stå rigtig godt – og hjemførte pointet meget sikkert.
    1 – 4: Kims parti var hele vejen meget lige, modstanderen pressede lidt i en åben f-linie, men Kim spillede sig stille og roligt ud af presset og med godt 1 minut til 10 træk tilbød Kim remis, modstanderen havde for stor respekt til at prøve Kim i hans tidnød og tog imod.
    1 – 5: Kris spillede et rigtig flot parti, han ofrede en officer for angreb – efter en del komplikationer endte Kris ud med tårn + 6 bønder mod springer, løber og 2 bønder, dette kørte Kris flot og sikkert i hus.
    1 – 6: Esbens modstander kom frisk frem over brættet, men Esben holdt hovedet koldt og slog flot kontra – modstanderen kunne kun håbe på at finde en evighedsskak, men skakkerne stoppede hurtigt.
Det 4. point ud af 4 mulige – flot Esben.
    2 – 6: Jørgen glemte sit gode råd fra før kampen med at tage det roligt, efter 2 timers spil førte Jørgen med 1 time på klokken, men var også nede med 1 kvalitet og bonde og stod rigtig skidt, Jørgen kæmpede bravt (og fortsatte med at spille hurtigt….) men fandt ikke evighedsskakken selvom det blev til mange skakker.

Alt i alt en godkendt indsats, vi ligger på en sikker 2. plads, 2 point efter storfavoritterne fra Skødstrup.
 

3. runde, søndag den 9. december 2007 - Af Jørgen Rudbeck

VRS - Nordre III   3½-4½
Frank Vang - Hans Willumsen   remis
Torben Rosell - Jørgen Rudbeck   remis
Claus Vangsgaard - DM Esben Nicolajsen   0 - 1
Carsten S Pedersen - Kim Hardlei   remis
Henrik W Nielsen - Kristen Hedelykke   remis
Peter C F Hansen - Henning Andersen   remis
Kjeld Ehlers - Ole Bro Pedersen   0 - 1
Flemming Hermansen   Anton David   1 - 0

    Vores stjernerapporter, Mikkel præsenterede os for en nyudviklet avanceret algoritme, i forrige kampreferat. Han beviste klart at x antal år på bagen i erfaring, kompenserede klart for y antal ratingpoint. Interesserede kan få gennemgået den avancerede matematik, ved henvendelse til Mikkel.
Risskovs 1. hold havde i snit 158 ratingpoint mere pr. bræt, end os. For at kunne slå dem, skulle vi så have en erfaring der gik tilbage til Krimkrigen. Det havde vi, og vandt 4,5-3,5!

    Vi havde ikke vores 1. og 2. bræt med (Hans Rasmussen og Leif Møller). Så Hans Willumsen trådte til mod Frank Vang. e4-Sc6, det kendte Hans ikke en pind til og kom også til at stå forfærdeligt. Tabte en bonde, stod til
tab, men kampmodet havde Hans ikke tabt (the old school). Han fightede og fik nørklet en patstilling frem. 1/2-1/2.

    Jeg havde Torben Rosell på 2. brættet. Hyggeligt at møde en man har kendt, i vel nok 30 år. Men vi gik til vaflerne. 1. d4-Sf6 2.Sf3-e6 3.g3-b5 Det er om at spille noget man kender. I 23 træk tilbød Torben remis, som jeg modtog. 1/2-/2.

    Mikkel skal nok have justeret lidt på ligningerne, for selv om jeg godt er klar over at man ikke kan køre statistik på en enkelt person, så falder Esbens resultat i den grad udenfor. Han vandt over Claus Vangsgaard som havde 202 ratingpoint mere end Esben. Og Esben er jo født på den forkerte side af Krimkrigen!! Men Esben er velforberedt! Før partiet sad han og manducerede Ole og jeg i Grünfeld. Og han kom til at spille GrünfeldIndisk! Selv om Esben havde styr på partiet, kom han alligevel og spurgte om han måtte tage remis, hvis
det blev nødvendigt. Det måtte han, men det blev ikke nødvendigt. 1-0

    Carsten Pedersen mod Kim Hardlei. Dronningegambit. Kim kæmpede godt, tænkte meget til sidst, og gav så remis i en stilling vi andre troede var vundet. Senere viste det sig at det nok var remis, "meeen du stod nu godt Kim". 1/2-1/2

    Kristen Hedelykke mod Henrik Wendelboe. Skandinavisk, der udmundede i et bondeslutspil hvor det så ud til at Kris stod bedst. Optisk bedrag! Så 1/2-1/2

    Henning Andersen mod Peter Fisker: CaroKan hvor begge havde lang rokade. Et kompliceret parti, Henning brugte meget tid, klarede tidnøden. Gav remis i en måske lidt bedre stilling. Men godt kæmpet! 1/2-1/2.

    Ole Bro Pedersen mod Keld Elers. Ole havde et kraftigt angreb med Kelds stilling, og havde så pludseligt, uden jeg fik set hvordan, fået et ettal.

    Anton David - Flemming Hermansen. Anton troede, at det var smart at ofre en bonde. DET var det ikke! Og modstanderen fik lov til at vise at han kunne sætte mat med tårn og konge. Så her fik vi et 0.
 

2. runde, søndag den 18. november 2007 - Af Mikkel Nørgaard

Nordre III - Viby II   5 - 3
Bjarne Jensen - Kristian Kjær Jensen   0 - 1
Hans Rasmussen - Jakob Koba Risager   1 - 0
Leif Møller - Kim Eskegaard Sørensen   0 - 1
Mikkel Nørgaard - Eivind Simonsen   0 - 1
Esben Nicolajsen - Børge Hansen   1 - 0
Kim Hardlei - Svend Enevoldsen   1 - 0
Kristen Hedelykke - Mikkel Stephensen   1 - 0
Henning Andersen - Henrik Bach Schrøder   1 - 0

"ihh hvor vi gungrer"
… Sagde Nordres tredjehold i weekenden til Mesterrækkens favoritter, Skødstrup. Vi fører gudhjælpemig stadig efter denne sejr, som i lighed med første runde var klart over forventet score.
Det startede ellers sløjt, idet Henning Andersen blev franarret en officer. Ikke længe efter afleverede han genparten af sit parti – med et udtryk i ansigtet som havde han netop hørt den mest sjofle vittighed i hele verden! Det viste sig at Henning havde vundet (!), idet den uheldige viby-mand havde misset en mat i bunden. Godt kæmpet, og samtidig afgørende for, at vi nappede begge matchpoint! Således inspireret leverede referenten sit dårligste parti i årevis – og det siger dæleme’ ikke så lidt. Tidligt utilfreds med min stilling gav jeg en kvali for et ufordriveligt æsel på d5 – som ikke lavede en yard, og i øvrigt heller ikke truede med noget. Et nemt og fortjent point til Viby.
   Leif måtte også ned, men efter ganske anderledes hård fight. Efter afbytningen af Leifs dårlige sortfeltede løber troede flere af os faktisk, at han havde fordel – men det var muligvis en vrangforestilling, eller også spillede modstanderen bare godt!
   Et nederlag blev det desværre også til for Bjarne Jensen, der erstattede Rudbeck denne søndag. Bjarne lagde ellers frisk fra land i sin debut (eller… er det ikke come back?!) – spiste en af Kristian Kjærs bønder og gik i skyttegraven. Desværre afgjorde en dronningerunde (4. Dc2. 14. De4. 17.Df4. 18.Dh4. 19.Dh6. 23.Dxf6. 24. Dh8. 27.Dg7) sagen til Vibys fordel, men det var et spændende parti.
   Og så lige vinderne… Hans: Helt suveræn, og med overskud til at renskrive det glimrende parti til den taknemmelige referent  Hardlei: Total kontrol hele vejen (?!) i et heftigt parti, som han kan føje til rækken af succesoplevelser dette efterår. Esben: Afslog energisk (og modigt!) Børges remistilbud, hvorefter den mikroskopiske fordel blev passet, plejet og gjort vindende i et fint, fint parti.
   Alt sammen glimrende! Vi har seks point til nedrykningsstregen og mod på tilværelsen – holdskak er faktisk sjovt i år!
 

1. runde, søndag den 11. november 2007 - Af Mikkel Nørgaard

Nordre III - Rokaden   7 - 1
Hans Rasmussen - Claes Løfgren   remis
Jørgen Rudbeck - Michael Nguyen   1 - 0
Lars Noe - Claus Andreasen   remis
Mikkel Nørgaard - Rinor Salihu   1 - 0
Esben Nicolajsen - Claus N Andersen   1 - 0
Kim Hardlei - Henrik Larsen   1 - 0
Kristen Hedelykke - Jesper Pontoppidan   1 - 0
Henning Andersen   Michael B Koch   1 - 0

YEAH!
    Rokaden var trods et par afbud på de nederste brætter favoritter mod os, så en sejr i denne størrelsesorden er nærmest rystende – ikke mindst for dem. Vi har et af rækkens laveste ratingsnit, men til gengæld den højeste gennemsnitsalder, og det sidste er nok i virkeligheden en kæmpe fordel! Kampen mod Rokaden blev sat i gang præcis 99 år og 1 time efter den officielle afslutning på 1. Verdenskrig, og flere af vores spillere er så rutinerede, at de kan huske denne mærkedag… Så gør det ikke så meget, at modstanderne har et par talentfulde juniorer på holdet – livserfaring kan ikke gøres op i rating.
    Rudbeck vandt eksempelvis et typisk 1. b4-parti mod en overoptimistisk Nguyen: Sort marcherede frem i centrum, men hans udækkede løber på e6 betød at Jørgen kunne indkassere en gratis centrumsbonde. Resten var teknik for vores mand, der har vundet et hav af den slags partier mod folk, der ikke frygter Aben…
    Hans R mod Löfgren forstod jeg intet af, og partilisten kan vanskeligt tydes (havde ellers sikret mig Claes’ kopi, men den gaflede deres holdleder fra mig) – dog, en remis mod Rokadens stærke topbræt er under alle omstændigheder godt gået!
    Selv spillede jeg forsigtigt og nogenlunde hæderligt indtil tidnøden, hvorefter jeg spillede helt vildt ringe. Heldigvis havde min unge modstander endnu sværere ved at finde ud af det, så en pind til holdet – selvom remis havde været mest fair.
    Kim Hardlei har spillet en strålende klubturnering, hvor partier mod stærke modstandere har givet flere hele og halve point. Mod Rokaden fandt han sig til en afveksling i rollen som favorit, hvilket tilsyneladende ikke bekom ham vel. Modstanderen fik i hvert fald et gevaldigt tryk med sort, ret tidligt endda, men Hardleis storform fornægtede sig ikke – fornem kontraboksning!
    Esbens stilling var ligeledes bekymrende, men den indeholdt dog et vist taktisk potentiale, som han energisk udnyttede til at tage hele pointet, glimrende af vores eneste mand under 30…
    Hennings spillestil er grundlæggende sund og forsigtig, hvilket betyder, at han ofte spiller meget lange partier. Denne gang blev han dog groft provokeret af Rokadens reserve, som forsøgte at opfinde dronninggambit forfra. Det resulterede i en nydelig miniature – og Hennings hurtigste gevinst i mands minde!
    Kris mødte en anden reserve og havde formentlig styr på begivenhederne hele vejen. Med D+S+bonde mod T+T+S kunne han således demonstrere, at Dronning og Springer er et giftigt makkerpar, der var ganske enkelt kontrol over hele brættet til sidst…
    Lars Noe – frivillig hverdagskriger i denne sæson – var reserve for kaptajn Leif, og sort i et parti, som fik en let grotesk men i virkeligheden fair afslutning. Klart på hælene i et tårnslutspil fik Lars pludselig en gylden chance for at nappe hele pointet (”det er ret urimeligt, men sådan er det altså”, som Jan C formulerede det bagefter) – men begge spillere var åbenlyst trætte, og remis trods alt i orden, når man tager partiet som helhed i betragtning.
    Det tegner altså til at blive en rigtig god sæson. På søndag står Viby 2 på menuen, ligeledes et hold med et par lovende juniorer i startopstillingen, så vi håber på rutinens triumf nok engang :-)