Klik for at vende tilbage til forsiden!

 

 

 

 

Nordre 3 i Mesterrækken I - kampreferater


7. runde, søndag den 19. marts Af Mikkel Nørgaard

Århus II

 

Nordre III

 

1 - 7
Søren T Sørensen - Jan Rewitz   remis
Birger Møller - Jørgen Rudbeck   0 - 1
Kaspar J Dreiberg - Hans Rasmussen   0 - 1
Kent S Rasmussen - Lars Noe   0 - 1
Christopher M-Pedersen - Søren G Andersen   0 - 1
Kjeld Ehlers - Mikkel Nørgaard   0 - 1
Lars H-Rasmussen - Henning Andersen   remis
Søren Hørning - Kim Hardlei   0 - 1

   Vi fik fire points mere end nødvendigt mod Århus II, men faktisk er resultatet kun 0.8 over den forventede score, så nogen overraskelse var det altså ikke. Ikke desto mindre: en spurt er en spurt, og vi sprintede med sejren forbi Skanderborg og slutter dermed som nr. 5 i rækken, hvilket er helt tilfredsstillende (om end vi nok havde regnet med at rykke op i divisionerne før 2. holdet, i 2010/2011 eller noget i den retning).

   Hardlei kom endnu engang op mod en underratet men særdeles kamplysten modstander, hvis angreb dog aldrig blev rigtigt farligt, så vidt jeg kunne se. Endnu en gevinst til Kim – i alt blev det til 5/7 i sæsonen og endnu et hak i bæltet som topscorer på holdet.
   Henning fik den lille standardfordel med hvid i dronningegambit, men Århus' reserve forsvarede sig godt og stillingen var helt død, da man tog remis.
   Selv vandt jeg fra en lidt betænkelig stilling i Grünfeld – havde Ehlers spillet 18. d5! frem for 18. e5? var det blevet svært.
   Søren G. manglede (hvis jeg talte rigtigt, og det er altså ikke sikkert) en bonde undervejs i partiet – men fik et eller andet gevaldigt ind på modstanderen i den 4. time af spillet, hvilket øjeblikkeligt sikrede pointet. Det var Sørens holdkamp nr. ti (10!!) i år – så for de meget spillesultne kan vi anbefale at stå som reserve i næste sæson... Tak for indsatsen skal Søren og de andre reserver i hvert fald ha' – i sidste ende var det formentlig antallet af og spillestyrken hos vores substitutter, som gjorde forskellen på os og de to hold, som rykker ud af rækken.
   Noe havde vist styr på det hele vejen – Rewitz og jeg mente undervejs at se en officersgevinst for modstanderen, men det var et fata morgana.
   Hans gik helt agurk på Dreibergs kongestilling efter en rolig åbning – det blev dagens korteste parti, og afslutningen kan nydes i det næste klubblad.
   Rudbeck sad lænet frem under det meste af partiet, så jeg kunne dårligt se, hvad der skete – gevinst blev det i hvert fald, så Jørgen nåede lige netop at passere sin forventede score for hele sæsonen.
   Rewitz parti blev dagens længste og mest spændende. Åbningen var kongeindisk og Jan fik klar fordel med de hvide (Holst ville i hvert fald gerne vædde på sejr til Jan). En tidnød senere var sagen til gengæld knap så klar – Jan havde givet en springer for to forbundne fribønder i centrum, som ikke umiddelbart kunne skubbes frem. Et interessant slutspil blev til sidst taget remis, da modstanderen kun kunne hindre bøndernes fremmarch med passive midler.

   Således nåede vi sæsonens ende på den gode side af nedrykningsstregen – gid byens betrængte fodboldhold gør os kunsten efter!!

6. runde, søndag den 3. marts Af Mikkel Nørgaard

Nordre III

 

Skanderborg I

 

3 - 5
Hans Rasmussen - Nicolai Löwenstein   remis
Mikkel Hansen - Tavs Bjerre   0 - 1
Lars Noe - Kai S Munk   1 - 0
Søren Christensen - Colin Watson   0 - 1
Steen F Christensen - Niels Chr. Christensen   0 - 1
Mikkel Nørgaard - Michael G Andersson   remis
Henning Andersen - Morten Rasmussen   0 - 1
Kim Hardlei - Asger J Andersen   1 - 0

   Vi havde håbet på et lidt bedre resultat mod Skanderborg, men som de øvrige kampe i rækken formede sig, tegner det nu ganske lovende for vores ambitioner om at blive i Mesterrækken. Bare 3 point i den afsluttende kamp mod Århus vil være nok - og da vi betragter os selv som klare favoritter bør det ikke glippe...
   Pointmaskinen Hardlei bragte os tidligt foran i kampen mod Skanderborg - tilsyneladende uden store problemer trods modstanderens ret aggressive partioplæg. 
   En pointmaskine kan man også kalde klubbens kasserer, om end det mest er remiser, der kommer på kontoen... Kai Munk havde imidlertid den frækhed at afslå Noes tilbud denne gang, hvilket Lars prompte straffede med en sikker gevinst i Kais tidnød. "Så kan de lære det", tænkte Lars uden tvivl :-)
   På Nordre 3 er der altid trøst at hente hos holdlederen, hvis man er utilfreds med sin stilling. For jeg står som regel dårligst af alle. Således også denne søndag, hvor de hvide klodser blev mishandlet fælt i åbningen. En blanding af tilfældigheder og modstanderens manglende spillelyst resulterede dog i en helt lige stilling efter et par timers spil - og dermed en kærkommen halv til samlingen. 
   Den anden Mikkel er mere ambitiøs - spiller principielt på gevinst med de hvide uanset modstanderens navn, religion og ratingtal. Denne indstilling skal nok give bonus i det lange løb, men i holdkampene har Mikkel brændt nallerne et par gange i forsøg på at vinde uklare stillinger. Det skete også mod Skanderborg - han kom simpelthen til at sætte en springer blankt i slag, og den slags er jo aldrig sjovt. Morsomt var det heller ikke at konstatere punkteringen på venstre bagdæk af Mikkels bil, da vi skulle hjem - en Tycho Brahes dag af de værre.
   Hans var fælt i gyngen mod Nicolai Löwenstein, men kreativitet, sejhed og lidt held reddede en god remis til Hans, som nu har overgået sin forventede score efter en lidt træg start på holdturneringen.
   Suber-sub Søren G og Henning Andersen sad med henholdsvis hvid og sort i London-systemet. Denne åbning er vist nok designet til at kede modstanderen ihjel, eller i det mindste lulle ham i søvn. Mod Henning virkede dette tilsyneladende - i hvert fald skulle vores mand pludselig gøre en masse træk på kort tid, hvilket resulterede i, at Morten Rasmussen (ham fra FU, ikke forræderen Duncan) fik en springergaffel ind på tårn og dronning. Søren fik et betænkeligt slutspil, om hvilket der var delte meninger ude på gangen. Det lykkedes ikke at holde det - og jeg tør ikke sige, om der overhovedet var mulighed herfor.
   Sidste mand færdig var Stoney, der sad og tænkte på patter (de der sjove remis-givende fælder, altså - ikke de andre, dem der bl.a. sidder på køer og grise...) Slutspillet var nok totalt tabt i den sidste time af spilletiden, men der var et vist potentiale for fusk, idet Steen havde en springer (dem spiller han godt med!) og en garderet fribonde helt nede på tredje række. Den anden havde desværre flere brikker og ro på nerverne, så spændende blev det aldrig helt. 
   Det fedeste ved denne runde var i øvrigt at følge 2. holdets nedtromling af Skødstrup... En planlagt og indtil nu hemmeligholdt dokumentarfilm med arbejdstitlen "In Search of Nordre 2" er indtil videre skrinlagt - de kan jo godt, når de skal, må man sige!!

5. runde, søndag den 5/2 Af Mikkel Nørgaard

Nordre III

 

Åbyhøj I

 

2½-5½
Lars Noe - Per B Sømod   0 - 1
Søren G Christensen - Igor Teplyi   0 - 1
Mikkel Nørgaard - Lars Rasmussen   0 - 1
Henning Andersen - Malte B Kjær   remis
Knud Erik Juhl - Bo Christensen   remis
Kim Hardlei - Lars F Hansen   remis
Lars Christiansen - Michael Würtz   0 - 1
Kris Hedelykke - Christian Munk   1 - 0

    Prangende var dette resultat ikke, men hårdt ramt som vi var af afbudslavinen på 2. holdet kom nederlaget ikke bag på os. Hvis vi på vores hold skal finde noget positivt ved at afgive Rewitz, Hans og Mikkel H til oprykningskandidaterne på Nordre 2 må det være, at der blev mulighed for come back i holdskaksammenhæng til Kris Hedelykke og ex-formand Lars. Begge har holdt skakpause en tid, og kampen var således en udmærket opvarmning til klubturneringen, hvor Lars og Kris også er med. 
   Lars spillede en ung lømmel ud af banen, men glemte en nødvendig springerafbytning på et kritisk tidspunkt, hvilket ærgerligt nok kostede dronningen og hele pointet... Det gik så ud over Geneser i klubturneringen dagen efter, som det fremgår andetsteds.
   Kris har vi ikke set meget til i nogle år, men nu vil han gerne ha' noget for sit kontingent, som han grinende fortalte ude på gangen – og det fik han allerede denne søndag i et spændende, men ikke ganske fejlfrit parti, der lykkeligvis gik vores vej til sidst. Det var så også det eneste bræt, hvor vi havde marginalerne på vores side: Noe missede noget afgørende i sit parti og Henning A spillede glimrende men løb i en evigskak netop som frugterne af det fine spil skulle høstes. 
   Remiserne til Hardlei og Knuddi var i orden, og mit nederlag velfortjent – men om Søren G's bolle tør jeg ikke sige noget skråsikkert... Søren havde en kvalitet, men det sorte modspil virkede meget farligt hele eftermiddagen og til sidst gik pointet altså til Aabyhøjs Igor, som i holdturneringen stiller op med et ratingtal på 1500-og-et-eller-andet – men ifølge folk med skakforstand spiller til 500 mere. Ret surt at møde ham – men tak til Søren for endnu en tørn, dette var hans holdkamp nr. 8 i denne sæson, og vi håber at have ham med mod Skanderborg næste gang også!

4. runde, søndag den 5/1 Af Mikkel Nørgaard

Skødstrup I

 

Nordre III

 

4½-3½
Jan Becher - Jørgen Rudbeck   remis
Torben Kyhl - Hans Rasmussen   remis
Calus Nørregaard - Mikkel Hansen   1 - 0
Kim Hjort Poulsen - Lars Noe   remis
Mikhael Andersen - Mikkel Nørgaard   remis
Frank B Kristensen - Henning Andersen   1 - 0
Christian Jensen - Kim Hardlei   remis
Kasper Bek Aagaard - Pedram H Javna   0 - 1

   Den fortravlede holdleder på Nordre 3 skal her beklage forsinkelsen af beretningen om 4. runde – om ”sent” i grunden er bedre end ”aldrig” ved jeg ikke, men her er det i hvert fald, referatet. 
   Vi havde en vældig hyggelig tur til Skødstrup. Selve turen derud er jo malerisk; jordvolde og gravkøer ved vejsiden vidner om, at endnu en klædelig motorvej inden længe vil pryde det jyske landskab (hvilket vi griner lidt af hver gang vi kører til udekamp) – og de stolte gylletanke på markerne bevægede holdlederen til at sende en stille, vemodig tanke til sin hjemegn.
   Spillestedet i Skødstrup er fortrinligt. Man har i lokalcenteret forbarmet sig over de rygere, som frekventerer stedet, idet man har indrette et glasbur midt på en af gangene – ca. 4 x 4 meter med borde og stole endda. Af denne grund var jeg meget optimistisk på Kims, Hans' og egne vegne – smøger ad libitium og ingen risiko for lungebetændelse som ved hjemmekampene, det burde give sejre til alle tre skulle man synes. Det blev det ikke helt til, idet de tre rygere alle spillede remis – men i lyset af ratingtallene var det såmænd ikke så ringe endda, og vi glæder os vist alle tre til at vende tilbage til glasburet, når Skødstrup arrangerer sidste runde i marts.
   Remis blev det også i parti nr. 10.000 (eller noget i den retning) mellem Rudbeck og Becher, hvilket ikke rigtigt overraskede nogen. Igen et fint resultat set med nordrebriller, når ratingforskellen tages i betragtning – og så var det vist endda Jørgen der pressede. 
   Noe havde til gengæld ryggen mod muren i det meste af sit parti, men fandt tilstrækkeligt med ressourcer til at klare en halv hjem i slutspillet – rigtig godt kæmpet! 
   Henning A kom også under pres, men forsvarede sig sejt og vedholdende partiet igennem. Det befriende c6 – c5 (som Henning og flere af os andre havde sat vores lid til) blev dog mistimet med et tabt slutspil til følge, ærgerligt for også i dette parti blev der fightet godt. 
   Mikkel Hansen havde hvid og blev nærmest overfaldet af den fra Hastings netop hjemvendte Claus Nørregård. Det sorte angreb virkede tyndt og hans udvikling haltede, men stillingen var kompliceret og Claus trak det længste strå til sidst. Mikkel mente ikke, at der var tale om en teorivariant, men der findes faktisk en håndfuld partier på Chessbase.com – og sort scorer ganske godt, så helt i skoven var det sorte åbningsspil altså næppe.
   Dagens nordrepind stod Pedram for, og hvilket parti! Pedram var oppe imod en mere end kapabel reserve i Skødstrups unge talent Kasper Bek Aagaard (aktuel rating: 1889 – elo 1961!) - men gik frisk til vaflerne i dragevarianten. Jeg har hugget (og tydet!) Pedrams partiliste, så slagsmålet vil blive bragt i næste Nordre Nyt (om redaktøren vil, selvfølgelig) – her vil vi blot nævne, at afslutningen hører til den slags, der fremkalder de allermest svedne grin...
   Et lille nederlag, altså – men 1.3 over vores forventede score, hvilket vi var svært tilfredse med. Bestemt heller ikke et facit, der forringede 2. holdets chancer for avancement til divisionerne, men... det klarede de jo så selv – desværre!

3. runde, søndag den 11/12 Af Søren G. Christensen

Rokaden I

 

Nordre III

 

3 - 5
Claes Løfgren - Jørgen Rudbeck   remis
Izet Salihu - Hans Rasmussen   0 - 1
Arne Øland - Mikkel Hansen   1 - 0
Michale Nguyen - Lars Noe   remis
Claus Andreasen - Søren G Christensen   0 - 1
Kurt Sørensen - Mikkel Nørgaard   remis
Carsten R Thomsen - Henning Andersen   remis
Claus N Andersen - Kim Hardlei   0 - 1

Mikkel Nørgaard var en tilfreds holdleder søndag eftermiddag i Randers, da han så sit hold vinde en overraskende sejr mod Rokadens førstehold. Vi spillede lige op med dem på de fire øverste brætter og vandt med 3-1 på de fire nederste brætter. Der var tale om dyb koncentration! Vores forventede scorer var på 3,64 point, så vi var på ingen måde favoritter i det opgør. Eneste skår i glæden var vel, at Mikkel Hansen undlod at sætte modstanderen evigskak, da han spillede på gevinst og tabte. 

Lidt om de enkelte opgør. 

På førstebræt havde Jørgen Rudbech hvid og indledte traditionen tro med 1. b4. Modstanderen var Claes Løfgren, der har knap 2100 i rating. Man enedes om remis efter 40 træk. 

Hans Rasmussen fangede pludselig modstanderens løber ude midt på brættet. Der var ingen flugtfelter. Modstanderen fik et par bønder i kompensation, men opnåede aldrig reelt modspil. Partiet trak ud, da modstanderen ikke ville give op, og Hans fandt ikke den korteste vej til gevinsten. Ifølge Hans var der nogle patfælder, han skulle tage højde for. 

Mikkel Hansen kom ud i noget hollandsk teori. Et dårligt springertræk gav modstanderen afgørende fordel, men Mikkel vendte med ukuelig fight tilbage i partiet. Da Mikkel havde chancen for at give evigskak, spillede han på gevinst og tabte. Hvis modstanderen skulle undgå evigskak ville det være med dronningafbytning, hvorefter Mikkel havde fem bønder mod fire bønder. Partifortsættelsen viste, at modstanderen let erobrede nogle af Mikkels bønder, hvorefter hans bønder blev meget farlige da de var langt fremme på brættet. 

På fjerdebrættet kom Lars Noe med de sorte brikker ud i engelsk teori mod det store juniortalent fra Rokaden - Michael Nguyen. Lars tilbød remis efter 24 træk, men tilbuddet blev afvist i en lige stilling. Da der blev taget remis efter 39 træk havde Lars tårn, springer og seks bønder mod tårn, løber og seks bønder. 

På femtebræt vandt jeg min første sejr i Mesterrækken for Nordre Skakklub. Modstanderen gav to lette officerer for et tårn og en bonde. Mine officerer arbejdede godt sammen den dag. Da partiet sluttede ville jeg enten fange modstanderens konge eller dronning. Det blev dronningen der måtte lade livet 
ved en familieskak, hvor min springer truede kongen og dronningen. Da partiet sluttede efter 31 træk, havde jeg 5 minutter til 9 træk, mens modstanderen disponerede over 7 minutter. 

Mikkel Nørgaards modstander valgte at spille en variant i Londonsystemet. Det fører ofte til remis, hvilket også blev resultatet i Mikkels parti. Der blev sluttet fred efter 23 træk. 

På syvende bræt valgte Henning Andersens modstander at spille Slavisk forsvar. Der blev taget remis efter 13 træk i en stilling, hvor Henning havde en lille fordel. 

Kim Hardlei vandt på ottende bræt over Rokadens formand. Modstanderen forsøgte sig med engelsk parti. Efter en række afbytninger i centrum havde spillerne hver to tårn, en hvidfeltet løber og seks bønder. Kim havde tårnene placeret i a-linien og vandt let to bønder uden kompensation til modstanderen, der valgte at opgive efter 26 træk. 

Nu har både tredjeholdet og fjerdeholdet vundet i Randers. Den 15/1 kommer Nordre II til Randers! 
Nordre III ligger nu på en fornem femteplads i Mesterrækken med 11 point og 3 matchpoint. I næste runde venter Skødstrup I. Det bliver spændende at se, hvordan det går. 


2. runde, søndag den 20/11
Af Mikkel Nørgaard

Nordre III

 

SK1968 IV

 

4 - 4
Jørgen Rudbeck - Poul Erik Flarup   remis
Hans Rasmussen - Johnny Jensen   0 - 1
Mikkel Hansen - Flemming Pagh    0 - 1
Søren G Christensen - Gert M Madsen   0 - 1
Mikkel Nørgaard - Christian Jørgensen   1 - 0
Henning Andersen - Ole L Sørensen   remis
Kim Hardlei - Roberto S Gonzales   1 - 0
Pedram Javan - Carsten Ø Hansen   1 - 0

ET VIRKELIG GODT RESULTAT!
... For vores modstandere! Vi var på forhånd klare favoritter, og når 68' så må helt ned i bunden af deres styrkeliste for at finde reserver til halvdelen af holdet, ja så regner man vel med en storsejr... Det blev der ikke noget af, og som partierne formede sig kan vi dårligt brokke os over pointdelingen. Vores tre tabende gutter var involveret i hidsige slagsmål, hvor vinden blæste den forkerte vej - at det ikke er helt i overensstemmelse med tigerskakkens grundprincipper at indlade sig på den slags mod svagere modstandere, ja det er en helt anden snak. De to remiser var dog i strid med den fatwa, holdlederen på forhånd havde udstedt mod fredspiber, men Rudbeck følte sig ikke i stødet - og Hennings var tvunget af omstændighederne, da ethvert forsøg på aktivitet ville udløse meget ubehageligt modspil. Hardlei og Pedrams gevinster var fuldstændig sikre allerede meget tidligt, mens jeg i strid med min religion nappede en bonde, som jeg havde planlagt at forsvare ind i et vundet slutspil. Et øjebliks uopmærksomhed kuldkastede dén plan, men min modstander satte heldigvis en ged i slag hen mod tidskontrollen.
Bedst denne dag:
- Spillelokalet
- At Pedram fandt spillestedet - og var på plads allerede 11.45
- Rewitz coolness med 18 sekunder til resten af partiet
- At AGF klarede 1 - 1 mod FC Tjøwenhavn
Værst denne dag:
- Priserne i baren - 23 kr. for et "Skolerne-sæt" (= kaffe + danskvand)!
- Vores resultat
- At Søren G's kombi med Lxh7+ fulgt af Sg5+ ikke førte til gevinst, som det moralsk set burde!

1. runde, søndag den 6/11 Af ...

Nordre II

 

Nordre III

 

6 - 2
Poul Erik Nielsen - Jan Rewitz   1 - 0
Per Holst - Jørgen Rudbeck   1 - 0
Peer Ole Pedersen - Hans Rasmussen   1 - 0
Lars Andersen - Mikkel Hansen   0 - 1
Per Oehlerich - Lars Noe   remis
Frode Søby - Mikkel Nørgaard   remis
Leif Møller - Henning Andersen   1 - 0
Mads Borup - Kim Hardlei   1 - 0