Klik for at vende tilbage til forsiden!

 

 

 

 

Nordre 4 i B-række I - kampreferater


5. runde, mandag den 14/2 Af Thomas Overgaard

Nordre IV

 

Hinnerup II

 

6-2

Michael Bo Nielsen 

-

?

 

remis

Thor Hansen

-

Hans Jørgen Mikkelsen ?

 

remis

Henrik Brøchner

-

Jørgen Lysholm Nielsen

 

1-0

Henning Kragelund

-

Erik Mølgård

 

1-0

Thomas Overgaard  

-

Bent Kofoed

 

1-0

Anton David  

-

Thomas Busch

 

1-0

Bo Thomassen

-

Sandor Helle

 

0-1

Lasse Friis  

-

Ø

 

1-0

Oprykning!
Sidste runde blev lige så drabelig og nervepirrende som forventet. Som nævnt i referatet fra 4. runde var kravet til gruppesejr og oprykning at Randers højst scorede 1 brætpoint mere end os. Det lyder selvfølgelig ikke så svært, men de skulle møde gruppens dårligst placerede hold, som vi selv havde slået 7-1. Det måtte derfor forventes at Randers ville score en del brætpoint denne aften. Men det måtte vi jo så også bare gøre.
Og alt startede fint. Vores modstander Hinnerup stillede kun med 7 mand, så Lasse fik på 8. bræt en gratis gevinst. Selv havde jeg (igen!) problemer efter i åbningen at have spillet lidt for nonchalant. Heldigvis valgte min modstander ikke den mest præcise fortsættelse, og efter en halv times spil havde jeg fået en udmærket stilling. Det var tid til at kaste et blik på de andre partier. Bo var tilsyneladende foran med en officer, og på de resterende brætter så det ikke ud som om der var noget galt med stillingerne. Men et stykke tid efter gik Bo, som ellers plejer at spille meget solidt, åbenbart galt i en kombination og tabte. Nogenlunde samtidig vandt Anton heldigvis, så stillingen i vores match var nu 2-1. Men et hurtigt kig over til Randers afslørede at de allerede var foran 4-0 og stod godt på flere af de resterende brætter! Ikke nogen rar situation. Der var ikke råd til at afgive mange flere point i vores match, og på de fleste brætter var stillingerne stadig meget lige. Heldigvis tabte en af Randers-spillerne kort tid efter, hvilket gav et lille pusterum. Thor, som igen havde indvilget i at hjælpe holdet, brugte dog pusterummet til at tage remis (uden at spørge sin holdleder, tsk, tsk. ;-) ), og så var der igen nerver ved de resterende brætter.
Det var lykkedes mig at vinde en bonde i midtspillet og jeg lagde nu stærkt pres på for at kunne konvertere min ekstra bonde til dronning. Jeg tror ikke jeg fik spillet helt præcist, men i en situation hvor jeg truede en af hans officerer, fik komplikationerne ham til at begå en simpel fejl: Han glemte simpelthen at flytte den truede officer og jeg tog med glæde imod offeret. Foran med officer og bonde var det simpelt at afvikle til et vundet slutspil og min modstander gav op. Hennings modstander gik samtidig i en springergaffel, og med udsigt til at miste et tårn gav også han op. I mellemtiden havde Michael taget remis, og vi havde nu 5 point. Henrik var den eneste som stadig kæmpede og på trods af at han var foran med en bonde, var det ikke let at se en gevinst: Partiet var i slutspil-fasen med en del bønder og kun én springer på hver side. En stilling hvor det meget nemt kunne ende remis. Men det ville også være nok! For i den anden match havde Randers smidt endnu et halvt point og kunne nu maksimalt opnå 6½ point. Og pga. vores bedre korrektion ville det være nok for os at ende med 5½ point. Om Henrik ikke var klar over at remis var nok eller om han bare ville vinde, skal jeg ikke kunne sige. Men som holdleder må jeg ikke selv kontakte spillerne og på trods af at Henrik flere gange konsulterede stillingerne i de 2 matcher, kom han aldrig og spurgte om han måtte tage remis. Så vi havde en nervepirrende halv time hvor Henrik pressede i en stilling som jeg synes så lige ud. Men det lykkedes heldigvis Henrik at finde den helt rigtige plan. I hvert fald gav modstanderen op. Jeg nåede aldrig at se hvad der faktisk skete, for modstanderen lavede et ulovligt træk, hvilket Henrik ikke lige umiddelbart reagerede på, så jeg for rundt for at finde kamplederen. Jeg nåede først lige at komme tilbage til brættet før partiet endte.
Henriks sejr betød at vi endte med en 6-2 sejr. Dermed var førstepladsen i puljen og oprykning til A-rækken sikret og champagnepropperne kunne springe.
 

4. runde, mandag den 27/2 Af Thomas Overgaard

Randers III

 

Nordre IV

 

4-4
Christian Murmann

-

Hans Willumsen

 

0-1
Johanne Hjær

-

Henrik Brøchner   

 

1-0
Frank Tørnæs Beck

-

Henning Kragelund  

 

0-1
Kaj Nielsen

-

Thomas Overgaard  

 

1-0
Henrik A Møller

-

Anton David

 

0-1
Alex Sørensen

-

Bo Thomassen

 

remis
Finn Gemzøe

-

Lasse Friis

 

remis
Evald Thorsen

-

 

 

1-0

Topopgør
Efter den store sejr i 3. runde var der lagt op til topopgør i 4. runde, hvor vi stødte ind i Randers. Desværre indløb der i ugen op til kampaftenen afbud fra flere faste spillere på holdet. Og det viste sig hurtigt svært at skaffe reserver til en aften hvor også 3. holdet var i aktion. Men heldigvis indvilgede Hans Willumsen i at hjælpe os på 4.
holdet. På trods af dette var vi kun 7 spillere der drog mod Randers.
Lidt ærgerligt når det nu var topopgør.
Som sædvanligt er det lidt småt med overblikket over forløbet af alle partierne, men den korte oversigt kan det blive til: Jeg sluttede ikke hurtigst, men det kunne jeg lige så godt have gjort. Med sort kom jeg hurtigt ud af (min egen) teori, foretog hvad jeg selv syntes var et par standard-træk i den type stilling og stod pludselig til at tabe minst en kvalitet! Selv et kvarters grublerier fremtryllede ikke noget brugbart modtræk, så efter kun en halv times spil var jeg bagud med en kvalitet uden nogen som helst form for kompensation. Jeg forsøgte at starte noget modspil, men det resulterede kun i at trække pinen ud. Lige før træk 40 og vingefald gik jeg mat.
Bedre gik det for de andre. Henning er åbenbart inde i en stime og vandt forholdsvis hurtigt. På 1. bræt vandt Hans uden at jeg nåede at se hvordan, men det var vist noget med et bonde-kapløb til sidst. Et meget vigtigt point i mere end en forstand (se senere) og hele holdet siger tak for hjælpen til Hans.
Anton vandt (igen) sikkert, mens Lasse denne aften tog til takke med en remis. Henrik stod rigtig godt og vi troede efterhånden at pointet (både bræt og match) var ved at være hjemme, men desværre satte han (med
vilje?) et tårn i slag uden at se at det kunne slås med skak, og så løb hans mat-angreb ud i sandet og han opgav.
Tilbage sad Bo og kæmpede i et slutspil. Han var lidt bagud på materiale, men et par taktiske finesser gjorde at han fik en opstilling der så uigennembrydelig ud, og modstanderen tilbød remis. De senere analyser viste dog vistnok at stillingen kunne nedbrydes, men det er heldigvis spillet ved brættet der tæller.
Slut-resultatet blev således 4 - 4, hvilket man ikke kan være utilfreds med når man kun stiller 7 mand. Det betyder også at kampen om 1. pladsen stadig er lige tæt. Vi fører puljen med ét brætpoint ned til Randers og med samme antal matchpoint. Vi har dog reelt et forspring på 1½ point, da Hans Willumsens sejr på 1. bræt betyder at vi har den bedste korrektion hvis vi ender med lige mange brætpoint (vi har lige mange matchpoint, indbyrdes kamp endte lige, Sonneborn-Berger systemet giver ligestilling da vi begge har slået alle de andre i puljen, så vi er ude i 4. korrektions-prioritering: 1. bræt i indbyrdes kamp er afgørende!).
I sidste runde møder vi og Randers henholdvis nummer næstsidst og sidst i puljen, så oprykningen afgøres af hvem der er bedst til at slagte svagere hold. Der er således lagt op til en gyser-afslutning, men nok mere i retning af splatter-genren end i Hitchcock-klassen..

 

3. runde, mandag den 7/2 Af Thomas Overgaard

Nordre IV

 

SK 1968 IIV

 

7-1

Michael Bo Nielsen 

-

Jacob Rasmussen

 

0-1

Thor Hansen

-

Peter Sørent

 

1-0

Henrik Brøchner

-

Jacob Bardino

 

1-0

Henning Kragelund

-

Christian Jørgensen

 

1-0

Thomas Overgaard  

-

Tinus van Brummelen

 

1-0

Anton David  

-

Carsten Ø Hansen

 

1-0

Bo Thomassen

-

Roberto S Gonzalez

 

1-0

Lasse Friis  

-

Anita Rattan

 

1-0

Suveræn sejr!
3. rundes modstander var gruppens på papiret svageste hold: Sk68's 7.(!)-hold. De havde dog overrasket positivt i 2. runde ved knebent at slå Hinnerup, så det var svært at vide hvad aftenen ville byde på. Inden rundestart nævnte jeg for Formand Tom at jeg ville være tilfreds med
(endnu) en 5 - 3 sejr, men som aftenen skred frem stod det hurtigt klart at dette var noget i underkanten:
Lasse og Henning var de første som blev færdige. Lasse havde, som i de første 2 runder, ingen problemer med at spille modstanderen af brættet.
Placeringen på 8. bræt betyder at Lasse indtil nu har mødt nogle modstandere som slet ikke har kunnet hamle op med hans gode taktiske evner. Det bliver spændende at følge hans udvikling når modstanden bliver større. Henning kom endelig på tavlen med en sikker gevinst.
Måske fordi han for en gangs skyld ikke spillede ved samme bord som undertegnede, og dermed ikke sad og blev fortvivlet over mine stillinger? Jeg havde et meget mystisk parti, hvor modstanderen hurtigt afveg fra teori'en. Jeg brugte 5 minutter på at overveje om han kunne skabe et farligt angreb ved at ofre en springer på f7, før det gik op for mig at jeg blot kunne give en skak med dronningen på a5 og derefter slå springeren på e5! Foran med en officer blev jeg enig med mig selv om blot at spille sikkert og afbytte så meget som muligt, hvorefter jeg straks satte et tårn i slag! Jeg reddede dog delvist situationen så jeg kun mistede en kvalitet og en bonde. Resten af partiet var noget kaotisk, men det lykkedes mig at få udviklet mine officerer hurtigt og kunne pludselig fange modstanderens dronning midt på brættet. Herefter var det selvfølgelig rutine.
Både Henrik og Thor, som vendte stærkt tilbage i holdskak-sammenhæng efter sine øjen-problemer, vandt sikkert uden at jeg nåede at følge med i hvad der foregik i deres partier.
Bo og Anton spillede begge, som sædvanligt!, meget solidt, men med et konstant pres på modstanderen, og begge vandt da også deres partier.
Tilbage sad Michael Bo i et parti med en meget åben stilling og masser af muligheder for begge sider. Michael var desværre i stærk tidsnød og det lykkedes ham ikke at finde den rigtige fortsættelse. Til sidst tabte han på tid, men stillingen var tippet til modstanderens fordel på det tidspunkt.
Vores nærmeste konkurrenter var før runden de to hold fra Randers. Da de mødte hinanden og forventeligt delte pointene næsten ligeligt, betød vores 7-1 sejr at vi overtog 1. pladsen i puljen, med et enkelt point ned til Randers. Der er dermed lagt op til topopgør i 4. runde, hvor vi møder netop Randers på udebane.

 

2. runde, mandag den 6./12. Af Thomas Overgaard

Nordre IV

 

Rokaden III

 

5-3

Michael Bo Nielsen 

-

Peter Larsen

 

1-0

Henrik Brøchner   

-

Michael Knudsen

 

remis 

Henning Kragelund  

-

Ib Holme Hansen

 

0-1

Thomas Overgaard  

-

Leo Starup

 

1-0
Kim Rasmussen

-

Steen Schønheyder

 

0-1

Anton David  

-

Villy Abildgaard Andersen

 

1-0

Bo Thomassen

-

Jesper Kim Simonsen

 

remis

Lasse Friis  

-

Niels Mørch Jensen

 

1-0

Endnu en 5 - 3 sejr
I modsætning til 1. runde hvor vores modstander stillede op med 4 mindre gode reserver på holdet, mødte Rokaden III  op i næsten stærkeste opstilling. Kun deres 1. bræt manglede. Det betød at Rokaden var klar favorit til sejren. Hvis vi ser bort fra 1. bræt havde var der en gennemsnitlig ratingforskel på 100 point i Rokadens favør. Men vi ville det selvfølgelig anderledes!
Da jeg havde nok at se til på mit eget bræt, nåede jeg desværre ikke at følge så meget med i de andre partier. Men en kort oversigt kan det da blive til:
Michael Bo kørte en sikker sejr hjem. Det er altid rart at have en god og stabil mand på 1. brættet. Henrik spillede som i 1. runde remis, og Henning gentog desværre også resultatet fra 1.runde.
Jeg spillede dronninge-gambit med hvid, men kom desværre ud af åbningen med et par forkerte afbytninger og "kun" en lige stilling. Men et par fejl fra Sorts side gjorde at jeg fik overtaget, og efter et uimodståeligt fremstød med f-bonden (f for fremad!) kunne jeg sætte mat.
Kim var under hårdt pres det meste af partiet og måtte desværre ned. Anton spillede igen solidt og endte i et slutspil med en mer-bonde, som han MEGET sikkert konverterede til gevinst. Bo havde et stærkt pres, men fandt desværre ikke gevinst-muligheden og tog remis. Et udmærket resultat da modstanderen havde over 200 rating-point mere end Bo. Lasse spillede igen friskt og vandt efter at have ødelagt modstanderens kongestilling fuldstændigt.
Før sæsonen havde jeg frygtet at vi kom til at ligge og kæmpe for ikke at ende på nedrykningspladsen. Men efter 2 runder er puljen knækket over, og vi ligger i den gode halvdel sammen med de to Randers-hold på 10-11 point! Så selvom det selvfølgelig bliver svært, begynder man jo at kigge efter oprykningspladsen...

 

1. runde, tirsdag den 15./11. Af Thomas Overgaard

Aros

 

Nordre IV

 

3-5
Arne Bech

-

Michael Bo Nielsen 

 

remis 
Hasse Hjortsberg

-

Henrik Brøchner   

 

remis 
Ole Sørensen

-

Henning Kragelund  

 

1-0
Bent Møller Hansen

-

Thomas Overgaard  

 

0-1
Søren Kjær

-

Philip Møller  

 

1-0
Johan Tange

-

Anton David  

 

0-1
Ole Gasbjerg

-

Bo Thomassen

 

0-1
David Møller

-

Lasse Friis  

 

0-1

Sejr mod reservespækket hold:
Pga. at mange Nordre-medlemmer i år desværre ikke har tid til at spille holdskak, er vi en del nye folk på Nordre IV. På spillermødet i august blev det derfor besluttet frivilligt at nedrykke holdet til B-rækken, da vi formentlig ville blive kørt over i A-rækken. Nedrykningen betyder dog ikke, at vi ikke får nogen udfordrende kampe i år.
På papiret var vores modstander Aros I således favorit i første runde: På alle brætter burde der være enten nogenlunde rating-lighed eller fordel til Aros. På spilleaftenen gik det dog hurtigt op for undertegnede som holdleder, at Aros kun stillede 4 mand fra deres normale holdopstilling. Spørgsmålet var hvilken spillestyrke de 4 reserver havde. At de blev sat ind på de nederste brætter betyder jo ikke umiddelbart noget. Det er før set at klubber er stillet med endog meget stærke reserver på deres sidstebræt. Så jeg skævede under mit eget parti bekymret til de lavere brætter.
Jeg var den første der afsluttede et parti. Ikke fordi jeg spillede specielt godt, men min modstander havde åbenbart glemt at løbere også kan bevæge sig skråt baglæns, og satte helt umotiveret en springer i slag. Jeg tog gladeligt imod og kort efter gav min modstander op. Jeg havde nu tid til at holde øje med de lavere brætter, men min bekymring havde vist sig helt ubegrundet.:
Lasse var tidligt kommet foran med en bonde, og førte partiet over i et vundet slutspil. Bo spillede sikkert, men fandt en kombination der byttede de sidste lette officerer af og med indskydelse af en skak vandt en bonde. Der var nu kun dronninger og bønder tilbage på brættet og Bo førte med meget overbevisende spil sin fribonde frem til dronning. På Anton's bræt var stillingen materielt lige, men Anton havde stærkt pres og afsluttede med et flot mat-angreb.
Henning måtte desværre ned. Jeg nåede ikke at se hvad der skete, men pludselig var han bagud med et par bønder, og med en løber til hver tilbage på brættet og pres på begge fløje var der ikke meget at gøre. Michael kørte (vistnok temmelig sikkert) en remis hjem, og så var vi pludselig foran 4½-1½ og havde allerede vundet matchen! Så da Henrik kort efter spurgte om han måtte tage imod en tilbudt remis, var der ikke meget at tænke over.
Det sidst afsluttede parti var hos klubbens nyeste medlem, Philip Møller, som stod utrolig godt. Desværre havde han misforstået et eller andet omkring betænkningstiden, og havde allerede overskredet efter lidt over 20 træk! Men hverken modstanderen eller kamp/hold-lederen for Aros gjorde opmærksom på det, og jeg synes ikke det lå indenfor mine pligter at påpege tidsoverskridelse for spillere på vores hold. Så det var først da Philip kort før træk 40 spurgte mig, om han ikke "havde til kvart over" på uret til at nå træk 40, at modstanderen vågnede op og blev opmærksom på tiden. Lidt ærgerlig måde at tabe på.
Konklusionen på 1. runde må være at første halvdel af holdet holdt modstanderen stangen, mens anden halvdel trak stikket hjem. En absolut triumf for de nederste brætter!